Doufám, že to je správný thread. Mám taky tuhle desku a mám s ní nějaké problémy.
Sestava: AMD Athlon XP 2100+ T-Bred A0, 2x 256MB DDR, XFX FX5200 256MB, to další je nepodstatný.
Ale co je hlavní problém je teplota, na CPU mám v klidu 53°C a na NB 41°C (pozor, dal jsem tam malej větráček, bez větráčku to bylo tak 47-48°C). Při zátěži to je na CPU ještě víc, klidně až 60°C. CPU jede na default, tj FSB 133MHz. Myslím, že by to mohlo být napětím, správně by tam mělo jít 1,6V, ale CPU-Z ukazuje 1,775V.
Zkoušel jsem v BIOSu nastavit nappětí ručně, ale i když tam dám 1,475V, tak CPU-Z hlásí pořád to samý, čili 1,775V (takovéto hodnoty ukazuje i CoreCenter a SiSoft Sandra 05). Když už nastavím nižší napětí (1,450V), PC se už nenastartuje a musím smazat CMOS.
Chladič je ok, zkoušel jsem staršího Cooler Mastera a dokonce koupil novýho Arctica 2M. Tyhle teploty se objevují při nejvyšších otáčkách, ač by tento chladič měl tento procesor uchladit na otáčky nejnižší.
Zkoušel jsem i výměnu zdroje, původní 300W noname jsem nahradil Fortronem 400W, ale tím to nebylo, teploty jsou pořád stejné. Case je odvětrávána dobře, těchto teplot dosahuji s otevřenou bočnicí + k tomu vzadu 80mm fan na odfuk a 12cm fan ve zdroji.
Jestli víte, co s tím, PLS poraďte.
(BIOS je nejnovější 1,8 )