Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Potřebuju poradit se špatným zdrojem...

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní Potřebuju poradit se špatným zdrojem...

Při flexování se mi podařilo prohodit červený 5V a žlutý 12V u kabelu na zdroji - konektor pro disketovku...
    U harddisku je to zapojení jasný ,ale u floppy je to otočený o 180´
    Takže se začalo kouřit při zapnutí a odpálilo to disketovku...
    No ,ale než jsem si všiml toho blbýho zapojení ,tak jsem si myslel ,že je chybná disketovka nebo ,že jsem špatně zapojil datový kabely.Tak jsem to chvíli zkoušel rozchodit a pak tam zapojil jinou disketovku.Tentokrát už byly piny-zapojení v pořádku ,takže napětí odpovídalo správným pinům .Ale ouha ,druhá floppy šla taky do háje...
    Tak potřebuju poradit ,jestli je možný ,že tím prvním prohozením 5V a 12V jsem poškodil zdroj.
    Pomocí multimetru jsem naměřil následující :
    na všech větvích molex + konektor disketovka -> červený proti zemi 5V ,žlutý proti zemi 12V ,takže pokud dobře rozumím tak tady je napětí v pořádku.
    1. (Je jedno jestli prohodím ty 2 černý na molexu ? Podle mě u těch černých by to mělo být jedno ,protože všechny černý jsou stejně spájený do kupy ve zdroji...)
    Tak zkouším měřit odpor : červený proti zemi 100ohm ,ale u žlutého proti zemi narůstá hodnota od asi 600ohm plynule nahoru až přes 200Kohm a stále dál asi až nekonečno...
    U jiného zdroje mi to dává odpor :červený proti zemi 140ohm ,žlutý proti zemi 500ohm ,takže v tom mám chaos ,hlavně v tom ,že u toho zdroje ,co mi odpálil 2 disketovky ten odpor vzestupně narůstá na té 12V větvi.
    Co s tím a nemám ten zdroj radši vyhodit ,než mi to odpálí celý PC ?
    Harddisky se zatím drží...

Standardní

a co ve zdroji? nesmrdí tam něco? Jiné komponenty (MB, HDD) na tom disku jedou?

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní

zdroj mám teď rozdělanej ,nic spálenýho tam není (na pohled) ,bohužel nemůžu proměřit kondenzátory ,protože nemám na multimetru měření kapacity...
    Taky jsem zjistil ,že pár kondíků je napojených paralelně na - a + větve ,asi kvůli rušení ,nevím...
    zkusím vyměnit těch pár kondíků ,který jsou u výstupu jednotlivých 5V a 12V větví...
    Ještě jedna zajímavá věc ,když zapojím - odpojím tu disketovku za provozu pc ,tak harddisky začnou "bzučet" tj.měnit otáčky ,asi kolísáním napětí ,tak nevím jestli to je normalní...

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    334

Standardní

Napred prijmi moji poklonu, mas asi fakt dobre nervy. Ja osobne bych na takovy zdroj pred jeho kontrolou nepripojil ani CDROM, natoz HDD plne dat

a) bud ho dej nejakemu elektrikari at to promeri a zkontroluje
    b) vyhod ho a kup novej

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Standardní

Citace Původně odeslal PetrT
    b) vyhod ho a kup novej
    copy that, novej obyc EC 350-400W koupis za par stovek. Asi bych fakt neriskoval (hlavne hratky typu odpojovani zarizeni za provozu )

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní

koupil bych novej 300Watt ,ale kterou značku (za rozumnou cenu ).Z těch levnějších mě napadá Fortron ,ale ty zase pískaj ,co jsem se dočetl...

Eurocase nechci ,protože kromě toho vadnýho mám ještě jinej EC300watt a kolísá na něm napětí.Takže EC myslím není dobrá volba.

2. Může mít na to napětí na molexech vliv i deska ? Já bych řekl ,že ne ,protože ty "molexový" větve jdou přímo ze zdroje ...

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    334

Standardní

Citace Původně odeslal integrity
    koupil bych novej 300Watt ,ale kterou značku (za rozumnou cenu ).Z těch levnějších mě napadá Fortron ,ale ty zase pískaj ,co jsem se dočetl...
    Zalezi co mas za sestavu. Lidi tu na EC400/450W ani moc nenadavali (prej je neco OEM Fortronu). Muj tip je Chill Innovatek (ci jak se pise). Ovsem jde taky o to, co je podle tebe rozumna cena (2.5k bych za zdroj nedal )

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Member
    Vliv
    279

Standardní

Tento zdroj je na 99,9 procent ok, i floppyna zapojena obracene je pro neho dost slaba zatez, nez aby ho to poskodilo.
    To narustani odporu je zpusobene nabijenim filtracniho kondenzatoru ve zdroji, to je normalni. Ty zdroje co ukazuji konstantni odpor ho maji opravdu uvnitr na tom vystupu fyzicky zapojen (je to z toho duvodu aby ten zdroj neodpraskl nejaky expert co to spusti dratkem bez zateze).
    Na zamene cernych (i jinych) dratu ktere jsou pak ve zdroji fyzicky spojene opravdu nezalezi.
    Nejspis si odpalil floppy radic na desce, to je daleko pravdepodbnejsi nez ten zdroj.

Edit: bez urazky, ale jak si to tak procitam znova, tak pro tebe by asi bylo lepsi najit nekoho kdo aspon trochu vidi do elektroniky a moc se v tom nestourat
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

Member
    Vliv
    251

Standardní

Citace Původně odeslal vendiik
    Tento zdroj je na 99,9 procent ok, i floppyna zapojena obracene je pro neho dost slaba zatez, nez aby ho to poskodilo.
    To narustani odporu je zpusobene nabijenim filtracniho kondenzatoru ve zdroji, to je normalni. Ty zdroje co ukazuji konstantni odpor ho maji opravdu uvnitr na tom vystupu fyzicky zapojen (je to z toho duvodu aby ten zdroj neodpraskl nejaky expert co to spusti dratkem bez zateze).
    Na zamene cernych (i jinych) dratu ktere jsou pak ve zdroji fyzicky spojene opravdu nezalezi.
    Nejspis si odpalil floppy radic na desce, to je daleko pravdepodbnejsi nez ten zdroj.

Edit: bez urazky, ale jak si to tak procitam znova, tak pro tebe by asi bylo lepsi najit nekoho kdo aspon trochu vidi do elektroniky a moc se v tom nestourat
    Ale vzdyk ked ten zdroj zapnem len dratkom bez zataze tak aka taka zataz je predsa uz len ventilator nie ?!!
    MB: ABIT NV8 nForce4-4x , RAM: 2x KINGSTON 512 MB CL2,5 PC400 , CPU: SEMPRON 2800+ @2450Mhz 256 KB cache 64 bit. , GK: GAINWARD 6600 GT 128 MB GDDR3 PCIe , LCD: PHILIPS 190S, HDD: SEAGATE 7200.10 320GB 16MB cache , KB: MICROSOFT WIRELESS Keyboard + Mouse model: T20-00036 ,DVD-RW: NEC 4550A , TV: LEADTEK WinFast 2000TV EXPERT, zdroj : FORTRON 350W GLN Green Power

Standardní

Me se stalo neco podobneho. jedna vetev zdroje KO vzhledem k tomu ze mas dalsi komponenty v PC kup si novy. Pokud to nebyl zrovna ThermalTake
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

Member
    Vliv
    279

Standardní

Citace Původně odeslal MaTTo S
    Ale vzdyk ked ten zdroj zapnem len dratkom bez zataze tak aka taka zataz je predsa uz len ventilator nie ?!!
    Jo to mas pravdu, ale vetrak zatezuje pouze jedinou vetev, tak proto jsou tam ty odpory. Pokud je tam vyrobce neda, tak bych ti neradil ten zdroj spoustet dratkem bez zateze. Vetsina vyrobcu je tam dava, aspon nejakou nouzovku aby se to neodrasklo. Nicmene tato zatez je tak mala, ze to co ze zdroje leze nemusi byt ve specifikaci - myslim zvlneni apod. Kdyz se podivas do datasheetu napr. nejakeho fortronu, doctes se ze zdroj ma predepsany minimalni odber ze dvou a nekdy i trech vetvi, protoze jenom ty odpory nestaci. uff
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání