Citace Původně odeslal frelichl
Jasně, Neff je téma samo o sobě, ale to s tím klidným vzdudem kravina asi nebude (on to fotil imho v africe, je tam o tom tuším nějaká zmínka).
Nerad bych to nějak rozebíral, nejsem expert, ale i to mi připadá divné ... Osobně jsem tenhle jev tam, kde je tráva ještě nikdy takhle silně nepozoroval - a na ohnisku imho zas až tak nezáleží. V těchhle zemích se spoustou světla stačí zaclonit pořádně objektiv a dá se tohle pozorovat na odpovídající vzdálenost stejně (jen v menším rozlišení holt).

btw: loni jsem byl v Egyptě v době, kdy byl (alespoň podle místních) teplotní rekord za posledních x let a tenhle jev jsem pozoroval a hrál si s ním výhradně nad asfaltem - nad trávou, pískem, kamenem, vodou, atd. (tzn. různé vlhkosti vzduchu) jsem si ho nikdy nevšiml (ale pro sichr ještě projedu fotky). Aby bylo jasno - bavíme se např. o teplotě kolem 55C ve stínu při absolutním bezvětří (která prostě někde v Keni/Etiopii, nebo kde to byl, neexistuje).

Tolik k tomu.

EDIT: takže malá úprava - díval jsem se potom, abych náhodou nekecal ... Teplota byla přes 65 stupňů