Takze kde bych zacal.. koupil jsem 2 SATA disky Maxtor 10kove rady 6B200M0 a zapojil do RAIDu 0 na desce DFI Infinity, naformatoval a nainstaloval system. BIOS RAIDu Sil3114 je ve verzi 5.0.35, hledal jsem po netu aktualizaci, ale asi sem slepej.
Ve Win jsem z netu stahnul primo od microsoftu RAID ovladace pro win.
HD tach ma prumernou prenosovou rychlost 93MB/scoz je asi OK.
Pri kopirovani z disku na disk (v RAIDu), nebo pri seeku mam strasne vysoke zatizeni CPU - 15-30% coz je podle me dost. Navic tyhle disky sou silene hlucny a pri seekovani si pripadam jak drevorubec v destnym pralese.
Dotazy:
-Jakou utilitou zmenit AAM? (zkousel jsem - Drive fitness test, MaxBlast, SHDiag, Hutil, Feature tool, AMSET, MHDD32 ale v zadnem nejde nastavit)
-jak zjistit jestli mam zapnute NCQ? (netusim jestli me je vubec chipset podporuje, nebo jestli se musi jen nekde zapnout)
-Jde nejak aktualizovat BIOS radice, nebo se aktualizuje automaticky s biosem desky?
-Jak poznam jestli ve WinXP nejedu prez Softwarovy RAID? - Vyreseno, jeto HW Raid
Diky za kazdou pomoc a radu
EDIT: tak pri stahovani na pozadi (rychlost 10MBit) a spustenem filmu (BSPlayer) pocitac zamrza a zvuk se seka -> filmy nejsou divatelny (postprocessing vypnut).
EDIT2: Citliva data zalohuju na DVD a na treti disk takze raid jen kvuli velikosti a rychlosti