Uz nam to tu trosku zapadalo prachem, takze to musim trosku oprasitV patek mi z Alzasoftu prisly A-Data 512MB PC3200 (CL3). Hned potom, jak jsem je hodil do pocitace, spustil jsem MemTest a k memu zdeseni pri testu cislo 5 (uz nevim, jak se presne jmenuje) na 99% mi naskakalo asi 240 chyb. Zkusil jsem tedy pridat voltaz na 2.8V a situace se opakovala...az na to, ze chyb uz bylo razantne mene. Do Windows jsem se bud nedostal vubec (neobjevila se obrazovka Vitejte, nebo to zatuhlo beham nahravani) nebo po cca 20 sekundach "prace" nasledoval zatuh. Zacal jsem si tedy hrat s nastavenim pameti a nastavil tyto parametry : Frequency : 400MHz, CL 3, Bank Interleave 4way (2way,disabled - nema zadny vliv), Burst Lenght 8QW, SDRAM Command Rate 1T a Fast Command na Normal. Pri tomto nastaveni MemTest probehl v pohode a tak jsem se cely nateseny rozhodl restartovat pocitac a cekat na kyzenou Windowsi plochu...jake pak bylo moje prekvapeni, kdyz se pocitac opet hryzl
Na druhy den jsem se rozhodl pameti vzit a zkusit je na jine desce (Epox - presny nazev nevim). Samozrejme - zde nebyl naprosto zadny problem. Vypujcil jsem si tedy 2*256(CL3) Hynix modul (cipy B43), nastavil je na 400MHz (tak v onom Epoxu bezely) a pocitac nabehl a drzel...asi 3 minuty
Pozdeji nachazim na webu Solteku novy Bios, ktery by mel opravovat nekompatibilitu pameti (fixed memory compatibility issue). Flashuji a zkousim stabilitu - zadna se nedostavuje
Rozhoduji se tedy pro reinstall XPcek protoze uz opravdu nevim, co s tim (jednou to najede na 400MHz, pak to zlobi i pri 333MHz). Na 400MHz se instalator nechyta, nedostavam se dal nez za kopirovani souboru. Pri 333MHz nakonec instalaci dokoncim. K memu prekvapeni, vsak prestava chodit zvukova karta (ovladace, ktere jsem vzdy pouzival sice funguji, ale zvuk neni) a pocitac se opet seka...nyni uz i pri 333MHz. Zacinam propadat zoufalstvi a snazim se XPcka znovu preinstalovat - bez uspechu Nastavavuji v BIOSu naposledy 400MHz a spoustim MemTest - ten bezi cca 6 hodin a vsechny testy skoncily dobre (i bit fade test, ktery trval 4 hodiny). XP stale nestabilni. Zacinam toho mit tak akorat dost a nastavuji 266MHz, se kterymi dokazu XPcka znovu nainstalovat a zprovoznit i internet. K memu prekvapeni, z oficialnich stranek Solteku zmizel posledni BIOS (ten ktery jsem flashoval) a proto se rozhoduji vratit zpet k minule verzi. 400MHz je stale nestabilni, ale tech 333 uz opet beha spravne. Na zvukovou kartu musim stahnout jine ovladace, ony odzkousene se uz nechytaji. Momentalni nastaveni pameti- 333MHz, 2.8V. Zezacatku pocitac nekolikrat zatuhl (napriklad pri instalaci) a objevovaly se podivne restarty (pri odinstalaci onech odzkousenych ovladacu), ovsem nyni (cca 5 hodin) zadny problem.
Abych to tedy nejak shrnul - co je spatne? Deska? Zdroj? Nebo snad neco jineho? Jen dodam, ze Southbridge i chladic na chipestu je vlazny, kondiky nenafoukle a mosfety vlazne - to same plati pro pamet.