PCborec- nejprve k těm duchům – připomíná mně to situaci kdy jsem měl nepřizpůsobený dlouhý kabel k monitoru .Zkus cvičně na konec svého kabelu (asi dlouhého) připojit jiný monitor a uvidíš co to udělá.Opravdu se mi to připadá jako elektrický problém (teče tam kolem 100MHz) ,tak bych se pokusil nejprve toto vyloučit.
Možná že ten můj pokus s čočkou (spojkou 120mm od číňanů)skončí ostudným fiaskem ,ale i já snad jednoho dne budu mít fresnelky z izzoteku a tak jsem se snažil to s nimi a s HCI250 navrhnout.Nemám tady papír kde jsem to počítal ,ale vycházel sem možná z příliš odvážného předpokladu. Vzal jsem element čočky na jejím obvodu a ze známého ohniska a poloměru čočky ,spočítal úhel lomu (pro toto místo) .Dále jsem předpokládal ,že přijde-li do tohoto místa paprsek v jiném úhlu dopadu (od fresneky) zalomí ho tento element čočky stejným úhlem.No a tak mi nakonec vyšlo u té zmíněné čočky (F=300mm) ohnisko 57,3mm.Vůbec se neurazím ,když mi někdo odpoví ,že je to úplně blbě a že se to počítá správně zcela jinak (proto myslím existuje tato konference).Já jenom neměl chuť oprašovat maticovou teorii výpočtu soustavy čoček.
Co se týče toho co napsal PeterM ,nepletu si spojku s rozptylkou (obojí jsem už vyráběl).To co píšeš o osvícení primární fresnelky platí když tam ta fresnelka není.Pak je pravda ,že střed je přesvícený a okraje tmavé.To důvod proč se tam dává čočka (v tomto případě freslelka) a zdroj v ohnisku (ideálně bodový) zaručuje rovnoměrný světelný tok celou plochou čočky.To je charakteristická vlastnost parabolické čočky (kulová je pouze aproximace)stejně tak parabolického zrcadla, které tam mimochodem lze také dát. Kde jej však vzít (bylo by určitě lepší) jeho průměr by musel být úhlopříčka LCD.
Jirka