Citace Původně odeslal Matio
No dd to tu pěkně zamotal. Je to škoda, protože se celý thread rozrůstá zbytečně o nepodstatné dohady. Šaman má pravdu, klasický Meotar nemá stejný rozměr Fresnelek jako ten z Izzoteku. Obě mám doma. Kdyby si thread všichni přečetli od začátku, nemuselo se to tu řešit znova.

dd: Taky z toho, co píšeš mám pocit, že si myslíš, že k projektoru jsou zapotřebí dvě fresnelovy čočky. To samozřejmě není pravda. Pokud mám špatný pocit, tak promiň. Taky si nemyslím, že by polarizační fólie za první fresnelkou (polovinou fresnelky) byla k něčemu dobrá. Pokud se nepletu, tak světlo vyzářené z výbojky, žárovky, nebo slunce má obecně polarizaci nejvíce se blížící kruhové. Po odraze od nějakého předmětu se polarizace změní na lineární. Pokud jsi měl na mysli polarizační filtr s lineární polarizací, tak by se v podstatě odfiltrovalo jen odražené světlo a část světla s původní kruhovou polarizací. Tohoto efektu se používá například u slunečních brýlí s polarizačním filtrem, aby zabraňovaly oslnění od odraženého světla (od kapoty aut nebo oken a pod.) Nedovedu si představit k čemu by to mělo sloužit v projektoru. Nehledě na to, že LCD už dva polarizační filtry obsahuje. Jestli se pletu, tak mě prosím opravte...

Smooky: Co se týče rozdělení fresnelovy čočky - Pokud ji nechceš řežat pilkou a zmenšovat, tak se dají rozlepit. Obě části jsou slepeny jakýmsi lepidlem jen na okrajích. Takže když vezmeš např. lámací nůž a jeho rožek narveš (opatrně) mezi obě části fresnelky. Pak stačí jen opatrně jet s nožem po celém obvodu fresnelky. Jde to docela dobře.

takze jeste jednou.......
fresnely 310x310 z meotaru jsou naprosto stejne jako fresnely 310x310 z izzoteku (ty jsou vyrabene taky na meotary, izzotek je jen prodava na stavbu lcd projektoru a k tomu i ne prilis kvalitni objektiv - to se doctete fe foru DYI, samozrejme beru ze za malo penez malo muziky, ale myslim si, ze v tomto foru se o tom moc nepsalo, prijde mi, ze vsichni jsou s izzotek setem spokojeni.)

aby to nebylo tak jednoduche, tak jsou dve velikosti meotaru. jeden je nejrozsirenejsi, ten ma fresnely 310x310, druhy 270x270, autor to neuvedl u linku , ktery jsem tady dal, proto me to zmatlo a uz jsem se za to omluvil.......

takze naposledy fresnely z izzoteku 310x310 = fresnely z meotaru 310x310. LCD15" se tam vejde, krome 2mm okraju

no a na to, o cem si tady piseme jsou zapoterebi opravdu dve fresnelovy cocky, ktere vzniknou rozdelenim lupy, ktera je z nich slepena. (matio, maji rozne ohniskove vzdalenosti, tak pred stavbou zmerit!)

o polarizacnim filtru byla zminka na zahr.foru, uz nevim kde, vcera jsem toho procetl hodne. u nedokonalych zrcadel za vybojkama, ktere vsichni maji vznika spousta odrazu. (polarizacni filtr odrazi svetlo, ktere nejde na nej kolmo) a tak ty nezadouci odrazy castecne filtruje.

jestli ma ovsem polarizacni filtr LCD, tak ten dalsi si myslim, ze nema smysl kupovat. (i kdyz by bylo dobre, kdyby to nekdo vyzkousel.) pri foceni (kdyz je hodne odrazu) nekdo taky pouziva dva polarizaky.