Původně odeslal
Matio
No dd to tu pěkně zamotal. Je to škoda, protože se celý thread rozrůstá zbytečně o nepodstatné dohady. Šaman má pravdu, klasický Meotar nemá stejný rozměr Fresnelek jako ten z Izzoteku. Obě mám doma. Kdyby si thread všichni přečetli od začátku, nemuselo se to tu řešit znova.
dd: Taky z toho, co píšeš mám pocit, že si myslíš, že k projektoru jsou zapotřebí dvě fresnelovy čočky. To samozřejmě není pravda. Pokud mám špatný pocit, tak promiň. Taky si nemyslím, že by polarizační fólie za první fresnelkou (polovinou fresnelky) byla k něčemu dobrá. Pokud se nepletu, tak světlo vyzářené z výbojky, žárovky, nebo slunce má obecně polarizaci nejvíce se blížící kruhové. Po odraze od nějakého předmětu se polarizace změní na lineární. Pokud jsi měl na mysli polarizační filtr s lineární polarizací, tak by se v podstatě odfiltrovalo jen odražené světlo a část světla s původní kruhovou polarizací. Tohoto efektu se používá například u slunečních brýlí s polarizačním filtrem, aby zabraňovaly oslnění od odraženého světla (od kapoty aut nebo oken a pod.) Nedovedu si představit k čemu by to mělo sloužit v projektoru. Nehledě na to, že LCD už dva polarizační filtry obsahuje. Jestli se pletu, tak mě prosím opravte...
Smooky: Co se týče rozdělení fresnelovy čočky - Pokud ji nechceš řežat pilkou a zmenšovat, tak se dají rozlepit. Obě části jsou slepeny jakýmsi lepidlem jen na okrajích. Takže když vezmeš např. lámací nůž a jeho rožek narveš (opatrně) mezi obě části fresnelky. Pak stačí jen opatrně jet s nožem po celém obvodu fresnelky. Jde to docela dobře.