Začnu trochu zeširoka, abych vysvětlil situaci. Ze začátku jsem měl v kompu jen Hitachi 40GB a Seagate 80GB (ST380021A). Později k nim přibyla ještě další 80GB Seagate (ST380011A) - novější technologie, trochu rychlejší seek a jen jedna plotna, oproti dvěma u ST 380021A. Pořád běžela v pohodě a dodnes běží (S.M.A.R.T. nehlásí žádný nestandartnosti), akorát se z ní čas od času, tak na 20 vteřin, ozve podivný zvuk. Nejlépe ho asi popíše citát z FAQu:
2) tzv. "sawmill sound": odpověď přímo z www.hgst.com supportu -
"The "sawmill sound" that you describe is due to the "idle time function" of all our latest drives. When a drive does not get any commands for a certain time it checks the functionality. It is perfectly normal for this
drive to do that, and helps with keeping the drive running smoothly.
Kind regards..."
...je to zvuk jakoby se něco četlo/zapisovalo na disk, ale nesvítí při tom kontrolka disku, páč se nic po sběrnici nepřenáší. mě to ten můj dělá +-každých 10minut...
Je to popsané sice pro IBM (aka Hitachi), ale doufám, že je to to samé, protože ten zvuk mě tak znervozňoval, až jsem dnes pořídil za tu novější osmdesátku ST 380011A novou S-ATA stodvacítku ST 3120827AS a ta dělá nemlich to samé!! A navíc to dělá ve stejný okamžik a stejně dlouho, jako ta ST 380011A. To ale bude spíš náhoda - přesouval jsem data z té osmedátky na stodvacítku a operace skončily na obou tedy současně.
Vyloučil bych vliv nějakých cache a pod. protože ty dva starší disky to nedělají (ibm 40 a ST380021A). Napadá mě ještě, že by to mohlo být tím, že jsem při inicializaci dal rychlý formátování a tak se ten formát v idle time "dojíždí" - ale ono to dělá pořád. Takže zbývá asi jen ten důvod popsaný v citátu z FAQu. Může mi to prosím někdo potvrdit/vyvrátit, ať se o svoje data nebojím?![]()