Citace Původně odeslal Puťas
Pokud ty nerozeznáš grafickou kartu od čipu...
OK. To ses mě pokusil urazit? Opravdu inteligentní narážka

Ale k věci. NV30 (nebo spíš GeForce FX 5800U, protože čip si do slotu narveš jen těžko) je nedotažená a koncepčně zastaralá (už ve své době, samozřejmě). Koncept se 4 pixel pipelines používala nVidia od roku 1999, architekturu 4x2 od začátku roku 2000. Čtyři generace karet beze změny (když nepočítám využití SIMD VLIW FP procesoru jako náhradu pips+tmus na FX). K tomu 128-bit paměťová sběrnice, kterou nVidia používala od roku 97 (samozřejmě DDR2 crossbar řadič, ale v době, kdy už byla standardem hi-endu šířka 256bitů, je to opravdu málo.

FSAA koncepčně beze změny od GeForce3; multisampling s grid size pouze 2x2(!!!), nemožnost naprogramovat pozice vzorků, umožňuje maximálně OG4x, což bylo zastaralé a překonané už v roce 2000. Prakticky jediným rozdílem byla primitivní barevná komprese, prakticky obdoba RLE, o kompresi v pravém slova smyslu nejde; pokud leží všechny 4 samply na tomtéž polygonu, (a tudíž je jejich barva identická), není zapsána 4x, ale jen jednou. V kombinaci se 128bit sběrnicí tento koncept nabízí velice špatné výsledky (nízký výkon i kvalita).

K tomu omezená podpora pixel shaderů pod D3D, pomalé. Nízká efektivita čipu (jak výkon/MHz, tak výkon/W, tak výkon/počet tranzistorů, tak cena/výkon).

Promiň, ale karta, jejíž čip nese dvojnásobek tranzistorů, co NV25 (GF4-Ti), běží na téměř dvojnásobné frekvenci a jejíž výsledný výkon je vyšší jen o pár procent (oproti TI 4600), je nedotažená a nepovedená.

Čemu říkáš nezávislé týmy?
Nezávislým týmům Nechápu, co je na tom nesrozumitelného. Třeba ATi má jeden původní, druhý z ArtX - oba pracují nezávisle na různých projektech.

Jak víš jaké "soustředění" čip pro ps3 vyžaduje?
Ale já nikde nepsal, jaké soustředění čip pro PS3 vyžaduje Pokud nechápeš princip, můžu ti to říct trochu lidově: Nikdo nemůže být s jednou p.delí na dvou místech A pokud prakticky celý vývoj dělá/dělal na PS3 VPU, zpozdí to čip pro PC. Já myslím, že to není zas až tak záhadný, co říkáš? Kdybys sledoval novinky, mohl sis všimnout dvou nezávislých zpráv od dvou společností (jedna byla tuším Credit Suisse First Boston - kdyby sis to chtěl dohledat), že pokud nVidia stihne vydat novou generaci ještě letos, tak ne dřív, než v zimě. Na důvod zkus přijít sám