Smith2 Zaslal: pá 25. únor 2005, 14:10 Předmět: LCD

--------------------------------------------------------------------------------

Chtel jsem se zeptat, jestli je lepsi lampa co vic sviti nebo co ma lepsi teplotu. Napriklad je mozne dostat 400W s 32000lm a 5200K nebo s 43000lm a 4200K. A dalsi otazka, jestli je lepsi patice E40 (kterych jsou vetsina) a nebo FC2 (ktere se shaneji podstatne hure). Jsou oboje vsesmerove. Jaky je vas nazor?
No radil bych ti zachovat teplotni chromaticnost nad 5000 K i na ukor nizsiho SVETELNEHO TOKU.
Napr. vybojka co mam ja
HQI-TS 400W/D FC2 .......... 5600 K .......... 31000 lm .......... s predr. HQI
HQI-TS 400W/D FC2 .......... 5200 K .......... 37000 lm .......... s predr. NAV
tyhle podminky splnuje pri obou zpusobech zapojeni, ale vlezly by se do toho i nektere jine.
Patice Fc2 jsou skutecne mene dostupne, ale staly mne jen 111Kc/par (2kusy). Ta E40 stoji myslim vice. Problem je v tom, ze vybojka na patici E40 ma dvakrat vetsi prumer nez ta na Fc2, coz muze mit vliv na smerovani svetla pomoci reflektoru z IZZOTEKu, protoze dle dostupnych informaci ma byt od vybojky nekolik mm daleko. Toto nelze s vybojkou na patici E40 dodrzet. Jestlize ale nehodlas tento reflektor pouzit, tak je to asi jedno. Potize muze cinit i to, ze ta vybojka neni v CR nikde na sklade. Ja ji sice koupil ve velkoobchode elektro I-CENTER v Brne-Slatine, ale je to jiz 4 tydny a meli jeden kus (asi nejaka zapomenuta). V OSRAMu v Praze mi predtim rekli, ze nemaji na sklade v CR ani v Nemecku ani jeden kus a ze budu muset pockat do dubna, az je zase vyrobi. Takze vzhledem k dostupnosti je asi lepsi vybirat mezi vybojkami na patici E40, ale kdo chce z projektoru dostat maximum, mel by brat HQI-TS 400W/D a patice Fc2 (toto ostatne nabizeji jako jedinou alternativu i na IZZOTEKu).
Cagos