Citace Původně odeslal Exp
...nevim,mě se zdá dost sulšná ta mechanika. K tomu co očekávám od mechanik-nejsem žádnej mechanikofil, kterej by potřeboval pálit 100DVD denně,grabovat tři dny v kuse atd., prostě mi stačí taková mechanika,která dělá to co má ve specifikacích a myslim,že tenhle lite-on je docela povedenej.
Když to srovnám s tím, co máš v PC, nedivím se tvému nadšení... :-D Nemusíš dělat 100 DVD denně abys ocenil určité vlastnosti, které jsem nastínil. Ano, nepříliš náročnému uživateli stačí.
Citace Původně odeslal M@rlboro
...za rok uvidime :-) stejne si ale dovolim nesouhlasit. Pokud se pletu tak me prosim nekdo opravte. V dobe 2x 4x rychlostnich mechanik CD byl nasobek skutecnym nasobkem otacek mechanik odvijeno od prehravani audia (1x) pak od urcite doby to zacli vyrobci prepocitavat dle datoveho toku tzn. ze 56x neni nasobkem dejme tomu 500ot/min x 56 to by byl vazne hukot u DVD je to zase odvijeno od prehravani filmu (1x) a jelikoz DVD poskytuje vetsi hustotu dat teoreticky by opet mohlo jit o 500ot z cehoz mi vypliva ze 12x DVD ma co se otacek tyce jeste dost velkou rezervu...
52× CD točí tuším něco kolem 10000 rpm, možná i víc. :-)
To, o čem mluvíš u CD - tedy jinými slovy přechod od CLV čtení k CAV - proběhl někdy v době 12-16x mechanik; 16x na začátku bylo na tehdejší dobu docela dost, takže mechaniky četly třeba 6-16x CAV. U CLV postupně otáčky klesají a rychlost je konstantní, u CAV jsou otáčky stále stejné a rychlost postupně roste. Proto ty "aférky" s 16xmax - od té doby sice technika hodně pokročila, třeba 52x mechanika má konstantně otáčky na úrovni cca 24x, což v roce 1997 bylo nemyslitelné, dnes to nikomu nepřijde, i tak už je to dost rychlé. Ano, počítá se to podle datového toku - ale toho se dosahuje až na samém konci média ("max.")... Není tedy pravda, že by četla 52x od začátku - to jede (třeba) 24x a těch 52x teoreticky dosáhne s hranicí teoretické 74. minuty CD. U DVD je to tuším od 4x výše taky CAV (čtení).

Co se týče DVD, nevím přesně otáčky, ale 12x asi zhruba odpovídá 32x, 16x 40 u CD. Nejrychlejší chipset má podporu čtení DVD 20x, CD asi 56x. Nemyslím si, že se v nejbližší době taková mechanika objeví, nemluvě o životnosti. Na to je zcela jistě ještě dost času. :-) Vždyť dnes ani většina DVD-ROM nečte DVD+/-R rychleji jak 6x, některé 8x.

Co se týče např. odemčených Toshib a LiteOnů, tak ani ty nepřečtou na plnou rychlost každé médium - dokonce ani lisované nemusí číst všechny naplno (kvalitní média z kvalitních pecí už paradoxně předehnala mnohá lisovaná).