Nie, v tomto si snad mozeme byt isti - tiler to urcite nebude.Původně odeslal no-X
Ako som hovoril, verim ze sa nieco takeho objavi... ale nic konkretnejsieho sa naozaj nevie. Bude treba specialna podpora od zakladnych dosiek? Budu moct spolu komunikovat lubovolne "generacne podobne" karty? Pride AFR + SFR alebo nieco diametralne odlisneho? Atd... A este jedna perlicka:Tohle bych viděl na 100%. Jedině pokud by došlo na nějaké HW komplikace. Měl to být jeden z přínosů R520 a kvůli němu byl AMR ohlášen.Zeby zmenili acronym?Původně odeslal DaveBaumann
O akom fillrate tu hovorime? Obycajny pixel fillrate bude nanajvys dvojnasobny oproti X800XT, aj to len pri tej najlepsej "konstelacii hviezd"... teda ak pripustime tych 6 quadov & core clocks okolo 700MHz (co sa imho nepodari). Nehovoriac o tom, ze bandwidth nebude ani len dvojnasobny (nie ak sa nerozsiri bus width - co je imho tiez malo pravdepodobne).Nevím proč se tomuhle všichni tolik brání, když si spočtete hrubý fillrate, tak oproti X800XT trojnásobný je, taky by bylo nelogický očekávat, že nová architektura nebude efektivnější. I R420 s 8-pips je při stejných frekvencích o 15-35% efektivnější, než R350/360. Samozřejmě, že se ten výkon projeví jen v non-CPU limited enginech.
To znie menej nerealne ako 3x vykonu X800XT.Jedním z cílů bylo překonání NV40 SLI jedním R520. Zní to nereálně?
Nuz, neviem... toto pocujem prvykrat.Podle neoficiálních pramenů dosáhla ATi na prototypu R520 skoro 15000b v 3D Mark 2005. Může to být výmysl, ale mě se to nezdá nereálné.
Ved som pisal, ze s podporou nie je problem... ale jedno je iste - u karty tohto rangu naozaj nechces, aby Ti skoncil front/back/multisample/Z/stencil buffer v systemovej pamati. To by bola ritualna samovrazda co sa tyka vykonu. Moja otazka teda je - naco toto u R520 vyzdvihovat?Nevidím jediný důvod, proč by to čip/karta nemohli podporovat . To je jako AGP texturing - podporuje to každá dnešní AGP karta, ale nepoužívá.
Uprimne, 16x2 (rozumej fixne dve TMUs na pipe) sa mi zda v sucasnej dobe blbost... nevidim jediny rozumny dovod, preco by toto robili. Doby obycajneho multitexturingu su uz davno prec, teraz je zaujimavy najma shader throughput a tam sa coraz viac kladie vacsi doraz na aritemticke operacie a nie texturing. To co treba posilnovat su ALUs.16 x 2 se zmiňovalo už dávno, mám dojem, že něco takového nastínil jeden ze zaměstnanců ATi při nějakém rozhovoru (bylo to už na podzim, leccos se mohlo změnit). 24 pips může být reakce na ohlášených 24 pips od nV, ale bral bych to spíš jako rezervu jádra (např. R550 atp.)
Cislo okolo 300M sa mi vidi realne.Překvapuje mě, že souhlasíš s 300-350 MTranz., ale nesouhlasíš s 32TMU v jádře.
Nuz v prvom rade chce R520 ponuknut efektivny SM 3.0 + este nieco naviac. Su tu zalezitosti, ktore NV4x nezvlada velmi efektivne - napr. dynamicky branching. Potom veci, ktore NV4x HW nepodporuje - napr. filtering u VS texturingu, MSAA na FP bufferoch. Dalej sa da predpokladat, ze u R520 pribudnu aspon dva vertex shader units. Uz len keby sa zdvojnasobil pocet full featured ALUs v kazdej pipe oproti R4xx, tak to budu miliony tranzistorov navyse. A netreba zabudat ani na prechod FP24 -> FP32 v PS (vieme kolko to bude stat "u ATI"?). Pekny "bonus" by mohli byt trilinearne TMUs (oproti sucasnym "standardnym" bilinearnym) - ale tomu neverim ani ja. Kazdopadne efektivny FP texturing si tiez vyzaduje zlozitejsie TMUs. Neviem ci toto vsetko bude stacit na 300M, ale nemuselo by to byt az tak daleko.Upřímně by mě zajímalo, na co bys chtěl ty tranzistory využítProtože 16-pip x 1TMU SM3.0 grafika už tu je a 220M jí stačí bohatě (a to je ještě brutálně clock-effective). I kdybys zefektivnil ROPs a přidal ALUs (s mírou
), tak takových hodnot s 16x1 nedosahneš.
Kazdopadne hocicim nad 1.6GHz by som bol (milo) prekvapeny...1.6GHz GDDR3 měla už nVidia na prototypu NV40. Nedivil bych se, kdyby je ATi použila, alespoň na nejvýkonnějším modelu (XT-PE atp.), protože i tak bude sběrnice největším limitem karty![]()
Ano, to znie nerealne, v tom sa zhodneme...Spíš se mi nezdá 350Mil tranzistorů v kombinaci se 700MHz. ATi určitě takt sníží, jako snížila u všech přechozích karet (8500, 9700PRO), alespoň pokud v jádře bude 350 mil tranzistorů.
Bohate by stacila naozaj efektivna implementacia SM 3.0 + nieco navyse. Ako som uz pisal... tam su niektore velmi tazke problemy - napr. ten dynamicky branching, ktory ide uplne proti zakladnemu konceptu dnesnych GPUs = tazky paralelizmus.Tým z ART-X na tomhle jádře pracuje přes 2 roky (samozřejmě sdíleně s R500). To si opravdu myslíš, že za tu dobu nezvládli nic víc, než implementaci SM3.0?
Tu ale nebol ziaden priepastny rozdiel v pocte tranzistorov & ATI mala vyhodu v podobe matured 130nm low-k procesu, kym NV30 bol early 130nm proces. Koniec-koncov, pozri co sa NV podarilo s mature 130nm procesom pri NV40 - ano, je to na hranici moznosti, ale da sa. 90nm proces u TSMC je este v "zabehu" - neocakaval by som od toho nejake zazraky.Připomíná mi to dobu, dky měl vyjít R300 a všichni se vzpírali tomu, že ATi vydá kartu s 8 pips a 256bit sběrnicí, která poběží na 300MHz. Podobně jako R420, kdy nikdo nevěřil, že 130nm čip se 160 mil. tranzistory a 16pxl-pips. poběží na taktu přes 500MHz; obzvlášť, když 130nm NV30 s "pouhými" 4 pips a 120 mil. tranzistory 500MHz zvládala jen tak-tak.
Iste vyvoj ide dopredu, ale tie specifikacie su "too good to be true"... Ovsem ak sa mylim, bude to prijemne mylenie sa.Vývoj jde prostě dál, výrobní technologie jsou efektivnější, vývoj materiálů a substrátů jde taky dopředu... Nemůžeme vyvozovat kvality nových GPU podle předchozích generací.![]()