Citace Původně odeslal Eagle
Citace Původně odeslal Vykuk
2Eagle:
To je podle mne ptákovina, žádat prachy může zákazník do 6ti měsíců od zakoupení výrobku (při výskytu vady), po této lhůtě je volba na prodejci, jak reklamaci vyřeší a samozřejmě prodejce volí opravu nebo výměnu za stejný nebo lepší kousek HW (přičemž důležité je to "stejný nebo lepší"... nikdo nemůže prodejci zakázat, aby poskytl v rámci vyřešení reklamačního řízení lepší výrobek, pokud se původní model třeba nevyrábí)...
Podle mě ne. Zákon jasně stanovuje, že neodstranitelná vada se řeší buďto výměnou nebo odstoupením od smlouvy. Výměnou se myslí za nový (= nepoužitý) výrobek stejné značky i typu. Výměna za jiný výrobek by byla v rozporu s kupní smlouvou, ustanovení v podmínkách "vyhrazuje si právo na výměnu za stejný nebo lepší" je v rozporu se zákonem, tudíž neplatné - platí pouze pro záruku nad rámec zákonem stanovené záruční doby.
No a tu výměnu za stejný výrobek nebo odstoupení od smlouvy vybírá kdo? Kupující nebo prodávající? Ze znění zákona plyne, že kupující. Jde mi o situaci neodstranitelná vada rok a půl po koupi. A ještě mám dotaz: Měl jsem grafiku Hercules, ale ten už je nedělá, takže mi ho asi budou chtít při reklamaci vyměnit za Sapphire. Mám pocit, že obě karty jsou build by ati, tudíž asi identické. Ale stejný výrobek to už není? Nebo jo? Dík