NIe ja sa vtom nemotam .. len sa ti snazim polopatisticky vysvetlit ako som to chapal ja. Ak nieco chces vediet o povrchovich napetiach a ak si msylis ze to nema vplyv na odovzdavanie tepla vzduchu tak si otvor strojinicke tabulky o materialoch a urcite to niekde najdes.
Ja ta tu neviem zavalit ohurujucim mnozstvom vypoctov ktore vlastne stym ocom sa rozpravame nema nic spolocne, pretoze mne ide oto ze bez poriadneho prudu vzduchu nieje Cu tak ucinny ako Al ... ale naopak ak Cu poriadne ofukujes tak je natom lepsie ako Al. To by si este musel pridat trosku viac vzrocekov![]()
Proste jednoduchy priklad predavania tepla z media na medium (unas z Cu (Al) do vduchu), kde je podstatne povrchove napetie ( alebo proste povrch ktory najviac vyhovuje tomu aby predal teplotu zo seba na ine medeium //neviem ako to presne nazvat) je napriklad, ak pridas nejaky pripravok do vody vodneho chladenia, ktory ale nezmeni nijak vlastnosti vody (tj jej tepelnu vodivost alebo hocico), ale len proste zmeni poverchove napetie materialu z ktoreho je blok. Voda ma okamzite lepsi kontakt s blokom a hned odobera viac tepla z bloku. Takze tvrdit ze povrchove napetie nema na chladenie ziaden vplyv nieje tak uplne pravda hm ? A o tepelnej kapacite a jej posobeni na chladenie by sa dalo tiez este rozpravat. Ja tu nechcem flamovat otom ze kto ma pravdu, len mi nieje jasne preco by to tak nemohlo byt tak ako otom pisem ja. A proste otom, ze povrchove napetie a tepelna kapacita v tomto pripade a celkovo v predavani tepla nic neznamena, ma proste nepresvedcis.