Vyssie uvedeny problem som uz vyriesil. Problem bol v tom ze menovka disku a tiez premena fstype mali "zakodovanu" hodnotu. A kedze miesto hodnoty FAT32 bolo v premennej fstype uplne nieco ine (haky-baky) tak som nemohol disk vidiet z dosu. RecoveryConsole pracuje asi inym sposobom ked som cez nu mohol normalne na ten disk pristupovat. Tiez dosovsky skandisk asi rozlisuje particie PRAVE podla hodnoty uvedenej v premennej fstype.
Ale pointa je v tom ze to "kodovanie" je vysledok nahodenia gruba prikazom "grub-install /dev/hde1". Vobec tomu nerozumiem preco on nieco prepisuje vo fat tabulke, ked podla mna by ho take veci nemali vobec zaujimat.
Z tohoto dovodu sa po nahodeni gruba ani nedostanem do windowsowskeho dvojzavadzaca.
Co sa tyka spustenia linuxu cez takto naistalovany grub, tak som konecne pochopil super uzitocny prikaz "root" ktorym som si teda vybral linuxovsku particiu. Tymto prikazom som si vybral particiu (hd0,4) potom kernel a uz to fachalo. Len ani za NIC NEVIEM POCHOPIT preco sa zmenilo oznacenie toho disku ked povodne tam bolo (hd0,5) a teraz funguje (hd0,4)?

Odpověď s citací