četl jsem ho a taky jsem četl článek na paladix.cz (úryvek níže) a potřeboval bych znát osobní zkušenost s FZ20 a těmito fitry... nerad bych dopadl špatněPůvodně odeslal Geeker
Pozor na objímku
U polarizačního filtru je třeba dát pozor na ještě jednu maličkost. Protože objímka je dvojitá (jednou částí se šroubuje na objektiv a druhá část je volná), je u polarizačního filtru o malinký kousek tlustší než u ostatních filtrů bez možnosti otáčení. U širokoúhlých objektivů od ohniska 28 mm a méně je proto potřeba dát pozor na případnou vinětaci snímků (ztmavení rohů) a filtr vyzkoušet nebo se poptat třeba na fotofóru, jestli s vaším objektivem bude v pořádku. Pokud vinětuje, je potřeba zakoupit Slim verzi s tenčí obroučkou, ovšem zpravidla také podstatně dražší. Jinak Slim verze má (ne vždy) vypuštěný závit na přední straně pro našroubování dalšího filtru. Je to logické, protože daná sestava dvou filtrů by opět vinětovala, tak se s touto možností nepočítá.
Já jsem se při koupi svého druhého polarizačního filtru s větším průměrem nezeptal a tak mohu polarizační filtr Mooses s průměrem 77 mm používat třeba na objektivu Canon 20-35 mm jen do ohniska 24 mm, širší už použít nelze. Při jeho ceně přes čtyři tisíce korun takové omezení minimálně zamrzí. Takže pozor.