Citace Původně odeslal Jezevec
Nastavit jinou GW nez na pripojenym subnetu sem zkusel (pod linuxem) a nepovolilo. Pritom routu na ten komp samo znal. Docela by se mi to totiz hodilo . Ale z principu IP protokolu to proste nemuze fungovat.

Ip paket se proste veme, podivam se na dst IP a
A) bud je v mym subnetu => du do arp podivat se na MAC
B) znam routu do jejiho subnetu => podivam se kerej komp v mym subnetu je dalsi hoop a zase zjistim MAC
C) neznam routu => poslu to na default (pokud neni, tak do /dev/null a vratim error)

To ze widle povolej zadat <>iny je normal, taky se to pak podle toho (naprosto nedefinovane) chova. Staci se podivat jak vypada jejich standard routo tabule. Hruza.
Podla mna to taka <>ina nebude, videl som vela pripadov, kde bola gateway v inej subnete a fungovalo to. Nikdy som sa vsak blizsie nezamyslal, preco.

Podla mna by to mohlo fungovat napriklad takto:
Gateway ma na interfejsi nejaku stedru subnet masku (vela bitov pre adresovanie hostov) a za tym interfejsom je niekolko dalsich subnetov tejto subnetky (pouzijeme variable lenght subnet mask, cize rozsubnetujeme uz existujuci subnet). Napriklad nech ma ten interface ip adresu 10.1.0.1 a subnet masku 255.255.0.0 a nech stroje za tymto interfejsom maju subnet mask 255.255.255.0 (cize adresy sieti budu 10.0.1.0 az 10.1.254.0 ak nepouzivame ip subnet zero)
Majme pocitac, ktory ma default gateway v tej master podsieti.

Co spravi pocitac, ked xce poslat packet na nejaku IP adresu... Najprv konzultuje svoju lokalnu ARP cache, ci uz nema MAC adresu pre tuto IP adresu. Ak nema a IP je v rovnakej sieti ako on, broadcastne ARP query, aby ju zistil. Od majitela IP adresy dostane odpoved s jeho MAC adresou a posle frejmy na nu.
Ak cielova IP adresa nie je v rovnakej podsieti, zdroj posle ARP request na rezoluciu MAC adresy k IP adrese gateway (pokial ju uz nema v ARP cache). Kedze je to broadcast, switch tieto frejmy prepina na vsetky rozhrania, cim sa urcite dostane na interface routra. Router teraz zoberie svoju ip adresu a svoju subnet masku, ANDuje ich a tak zisti svoju adresu siete (10.1.0.0). Zoberie teraz svoju subnet masku a IP adresu zdroja a tiez ich ANDuje, cim dostane IP adresu siete (10.1.0.0). Kedze adresy siete su rovnake, moze sa tymto broadcastom kludne zaoberat, a tak odpovie na ARP query svojou MAC adresou.

Takto teda ziska zdroj MAC adresu gateway.

Co vsak, ked zdroj chce poslat packet len na inu podsiet, ktora je v ramci siete za tymto interfejsom?

Opat posle ARP request, ten sa urcite dostane k routru. Kedze router funguje ako ARP Proxy a s velkou pravdepodobnostou uz IP adresu pozna, bez problemov odpovie.

Tot moj nazor. Tato vecicka ma celkom zaujala, zajtra to kuknem ako to fici, ak budem mat cas.