Není to tak dlouho,co jsem někde četl ,že nízkotlaké sodíkové výbojky ,k nelibosti pisatele, žádná Tesla blahé paměti nevyrobila ačkoli mají produkovat světelné toky až 200 l/w. Jejich světlo je bohužel monochromatické (jedna spektrální čára)tedy dost nevhodné k osvětlování.Vysokotlaké sodíkové výbojky (až 150 l/w)jsou údajně ty ,které svítí (oranžově) zhusta na ulicích.Díky většímu tlaku má sodíkový výboj už dvě spektrální čáry .Jiný pramen uváděl ,že zvyšováním tlaku par v sodíkovém výboji dochází k postupnému rozšiřování těchto čar až dostaneme spojité spektrum a výsledkem je bílé světlo.Přiznám se ,že jsem takovou výbojku ještě neviděl svítit a netuším jestli ji někdo vyrábí. Vyplývá z toho, že spektrum sodíkového výboje je značně závislé na tlaku.
Provoz projektoru potřebuje spojité spektrum a protože bílé světlo obsahuje asi 46 procent zelené ,33 červené a jen 11modré, neměli by vněm tyto složky rozhodně chybět. Takovému požadavku dobře vyhovují rtuťové výbojky dotované halogenidy exotických kovů, např. HQI a HCI od OSRAMu.Mají sice “jen“ 85 a 100 l/w ale i to je velmi slušná účinnost .Horší je to s délkou života ,ještě v roce 2002 bylo u každé výbojky na kterou jsem u OSRAMu koukal napsáno jak dlouho vydrží ,nyní už to tam nemají(nebo špatně koukám).Naštěstí jsem to nezapomněl ,pohybuje se shodně u HQI i HCI 3000 hod. Kdosi psal o použití výbojky s 20 000 hod. života ,ale to musela být zřejmě nedotovaná rtuťová výbojka opatřená luminoforem (osobně mi to připadá nevhodné). Vybral jsem si HCI 250 TS (OSRAM) oni totiž tyto novější výbojky nemají už hořák z křemenného skla (bt. asi 1800) ,ale z korundu (bt asi 2400) a znamená to ,že hořák může být menší a více „okouřený“.Korundový hořák mají i sodíkové výbojky ,ale z důvodu chemické reakce mezi Na a SiO2. Mám uvedenou výbojku už doma (stála 1350Kč) ,hořák je kulička o průměru asi 2cm (24 000l ),díky tomu s ní snad budu moci zacházet trochu jako s bodovým zdrojem.Kamarád (má o stavbu také zájem) mi poskytl 17“ TFT displ. s ulomeným rohem , na vyzkoušení to bude stačit ,s chutí bych začal stavět ,ale zdá se mi, že skončím na velké fresnelce .Objednávat je kdesi v zahraničí mi nepřipadá reálné.Nevím jak velká byla součástí toho už mnohokrát zmiňovaného MEOTARu ,ale myslím že by na 15“ displ. měla stačit,nemá někdo ponětí kde jí sehnat.