Koukám, že dost lidí žije v domění, že CMI8738 je "shit" zatímco audigy je něco kvalitního.Ono to tak ale není. Karty s CMI8738 patří rozhodně k tomu lepšímu, co se dá koupit (a to předesílám, že jsem člověk co si na dobrý zvuk potrpí a kromě toho se zabývám aktivně muzikou).
Donedávna jsem měl zoltrix nightingale právě s CMI a musím říct, že tahle karta dělá všechno to co má dělat a dělá to dobře. Výstup dokáže v pohodě vybudit sluchátka, ani při vyšších hlasitostech nezkresluje, nešumí, neproniká do něj "dění v počítači". Pochopitelně nejde o žádný highend, ale ten zvuk vyrovnaný, čistý a určitě lepší, než u ledasjakého lacinějšího discmana.
Pak jsem zoltrixe (neplánovaně) prodal, protože jsem si chtěl stejně koupit brzo něco lepšího. Ta doba, kdy jsem byl bez zvukovky se ale nakonec nějak protáhla, tak jsem obešel kamarátdy a přinesl si domů sbírku různejch starších zvukovek do PCI i ISA (mám v boardu ještě jeden ISA slot) a to jsem teda čuměl.
Ty ISA vesměs hrozně šuměly, měly placatej zvuk, když člověk jezdil myší, tak to bylo slyšet v reprácích, výstup nedokázal vybudit sluchátka a pokud tam byl výstup na repráčky, tak zase hrozilo jejich zničení (a i při minimální hlasitosti to horzně kreslilo a šumělo). Výjimka je AWE64 gold, která hrála slušně, ale pořád tam byl docela šum.
Z PCI jsem zkoušel nějakej Trident 4D a to jsem opravdu nevycházel z údivu. Nejen, že tahle karta dělala všechny ty neduhy, co jsem psal výše, ale ještě navíc při hlasitostech vyšších než nějakých 40% (což bylo pořád hrozně potichu) se začala přebuzovat, takže se na ní nedalo vůbec poslouchat. Nechápu, že tohle vůbec mohli prodávat. No a nakonec soundblaster 64V+ (tuším), prostě brouk ES1373 + (zřejmě) AC97 codec. Tahle jedniná byla na jakžtakž stejné úrovni co ten zoltrix s CMI.
Od té doby si CMI vážím. Za ty peníze je to skvělej brouk, navíc žádné přesamplování a S/PDIF I/O (včetně podpory 24bitů). Je fakt, že zoltrix je asi nejlepší karta s tímhle čipem na trhu a ty onboard můžou hrát hůř (blbě zvolené koďany na výstupu - zmršená frekvenční charakteristika, blbý layout desky - pronikání rušení). A osobně si myslím, že co se zvuku týče, je to stejná třída jako Live nebo (obyčejná) Audigy a jestli jsou tam nějaký rozdíly, tak rozhodně ne takovýho kalibru, aby to člověk slyšel na PC repráčkách nebo nějaký věžičce.

Odpověď s citací