No vanoce jsou pomalu za nama od posledniho postu, ted jsem to tu nahodou objevil a zda se mi, ze Nakadah Al Jaffa svuj problem porad nema vyresenej; podle vseho neni elektrikar a pojmy jako ucinik, kapacitni a induktivni zatez atd. mu reknou min nez nadrazi.

Tyhle 18 W zarivky maji i se ztratami v indukcni civce spotrebu asi 25 W. Tech 26 W napsanych na tlumivce znamena - nevim - bud tuhle spotrebu nebo je to maximalni prikon zarivky, ktera se na tu civku muze pripojit.

Opravdu nejlepsi by asi bylo zmerit to wattmetrem, jenze z me nepochopitelnych duvodu se wattmetry hozne tezko shanej a jsou priserne drahy. Takze bud pujcit nekde z prace nebo ze skoly, pripadne zmerit pomoci specialniho zapojeni, voltmetru, ampermetru a osciloskopu - jenze to laik nezvladne. Samozrejme metoda elektromeru funguje (taky ji nekdy z nouze pouzivam), ale obzvlast u malych spotrebicu je to nekdy dost zdlouhavy, nez se kolecko otoci (nevim, jestli elektronickej elektromer ukaze smerodatnou hodnotu rychlejc). Taky uz jsem slysel o tom, ze elektricky podniky pujcujou wattmetry.

Pokud by slo o to, snizit spotrebu, tak jsou 2 moznosti: bud jak pise russianblue zapojit je obe na jednu jedinou civku (na jeho odpovednost, nezkousel jsem to, ale myslim si, ze by to melo jit) nebo nove lampy, co maji elektronicky predradnik, ktery ma takrka zanedbatelnou spotrebu.

Jinak moc dobra vec je elektronicky starter, neni sice z nejlevnejsich, ale o hodne prodlouzena zivotnost trubic ho celekm brzy zaplati. Svitim zarivkama hlavne v kuchyni a v koupelne, koupelna uplne bez bez primeho osvetleni z venku, kuchyn s poloprimym. Mel jsem tam vsude uz nakej ten rok ty trubky, kdyz jsem v lete 1999 tyhle startery koupil a od te doby zhasinam a rozsvicim, jak se mi zlibi, jakoby tam byly normalni zarovky; nejen ze to nabehne uplne ciste za min nez 0,5 s, taky jsem jeste ani jednu zarivku nemusel menit.