Citace Původně odeslal EVOlution
kam sakra zmizla stara dobra spolahliva Toshiba??? nikdy som nemal inu mechaniku na citanie ako Toshibu, 8x CD-ROM mi vydrzala asi 5 rokov, potom som ju predal a mozno este stale funguje... 40x CD-ROM mi vydrzala 4 roky bez jedinej poruchy a tiez este mozno stale funguje... nova "SamsungoToshiba" zvladne 5 cd a koniec :-o
este raz to risknem s Toshibou a ked odide aj dalsia (vyreklamovana) tak pojdem asi do Teacu alebo LG...
Do "TEAC" nechoď, protože si oproti nonamu kupuješ navíc jen samolepku... TEAC býval špičkou, když si vyráběl sám, jenže skončil s CD-540E a W540E, v současnosti překupníkuje od LiteOn (mechaniky G), Pioneera (D) a nonamů (CD-RW, CD-ROM, DVD-ROM - mimochodem počínaje třetí variantou už to není Pioneer, první dvě byla 119, resp. 120S, teď je to nějaký mě neznámý noname).

Kvalita mechanik šla bohužel prudce dolů (a mám silný pocit, že jde stále rychleji), příčinou je, že lidi začali jít kolem roku 2000 po nižších cenách od čínských výrobců (BTC, LiteOn, Cyberdrive) a přestali kupovat (tehdy) kvalitu. Rozdíl tehdy býval jen pár stovek. Několik firem (Yamaha, TEAC), ve chvíli, kdy se cenové rozdíly začaly zvětšovat, to donutilo výrobu zabalit, jiné (Plextor, NEC, Toshiba) omezit. Takže dnes už není možné koupit mechaniku na 5 let (nebo déle), bohužel je to dimenzováno tak na dobu záruky.

BTW - LiteOn momentálně nevypadá až tak tragicky jen pro výše popsaný vývoj (ale stejně bych tuto firmu poradil jen nepříteli).

BTW2 - Pokud chceš kvalitní mechaniku, sežeň Toshibu 1712 nebo 1612... Po odblokování rychlosti čtení bere 1712 plnou rychlostí (začíná na 6,6 a končí skoro na 16) téměř všechna média - mimo Princo, MD, Gigamaster, Datawrite (to se dalo čekat) a některé věci z hůř zapisujících mechanik (jakých asi), pak chvilku šílí a dojede to 4kou.