Mam obavy, ze s tim nic neudelas. Ja tu mam 2 obstarozni kompy (jeden trochu vic - vlastni sestava P1, 166MHz, 128MB RAM, druhy trochu min - IBM P1/MMX, 233MHz, 128MB RAM, pravidelne apdejtovany W98 na obou, naprosto odlisny skrine) a oba se mi uplne nahodnym zpusobem zasekavaj. Nekdy to bezi nekolik dni bez problemu, pak se to sekne nekolikrat za den, jindy treba uz hned pri startu nebo kratce po nem. Nekdy mi odejde jen jedna aplikace (nebo postupne behem sezeni i vic) a kdyz ji znovu rozjedu, muzu delat jeste i hodiny (treba i az do vypnuti) bez problemu dal, byt zakladni obraz je nekdy trochu pozmenenej. Muj kamos s trochu novejsim PC (P2, MHz, 256MB RAM, driv W98, dnes W2k) rika, ze mu to dela totez a asi pred rokem jsem v praci delal na - podle nekterejch lidi - poradny masine: P4, GHz, min. 512MB RAM (nemel jsem tam cas tyhle detaily studovat, ale bylo to novy, kupovalo se to pro me) W-XP - a padalo mi to taky. Proti utokum zvenci to mam zajisteny jak nejlip umim - prubezne aktualizovany AVG bezi v pozadi a obcas to s nim presto projedu a zatim mi nic nenasel, zakazany stahovani aktivnich skriptu, nabidky na stazeni, co mi jakymkoliv zpusobem bez meho vedomeho popudu prijdou, zasadne odmitam, cookies vseobecne zakazany, dovoluju je jednotlive podle potreby a i tak je pravidelne mazu, obcas to projedu Ad-awarem 6.0, ktery take nic nenachazi. Cas od casu si otestuju disk na skrabance a zatim je plne v oukeji. Pred casem, kdyz jsem to zajisteni jeste takhle nemel, jsem se co chvili musel potykat se zlomyslnostma osklivych ucastniku site, az me to nakrklo (a i z jinych duvodu), jsem vsechno z gruntu nainstaloval znova (vc. totalniho formatu HD), ale tohle padani jsem tim neodstranil. RAM-ky jsem zatim netestoval, ale uz ten rozsireny vyskyt tehle poruch kam se podivam, mi je neudava jako prilis pravdepodobne.

Vysvetluju si to jedine tim, ze vetsina tehle masin neni dostatecne odrusena a chytaj rusivy signaly jak z napajeci site, tak i ze vzduchu (mozna, ze nekdy rusej i samy sebe) a ani citlivost na jemny otresy bych uplne nevyloucil. Mam vypozorovany, ze v noci to bezi o poznani lip nez ve dne (ovsem taky ne perfektne).

Edit 11'05: Ted me napada, ze se mi podobne hrouti obcas i muj prastarej, jinak celkem robustni komp z r. 1983 s Z80/4MHz (64kB RAM), system CP/M 2.2 (na kterym jsem ted uz delsi dobu nebyl), byt min; na druhou stranu jsem na nem ale taky jen zridka travil tolik casu jako na tom, co mam ted.