Wuuduu: Je pěkný když srovnáváš grafiku HL2 na dnešních počítačích s možnostmi engine Doom3 na počítačích budoucnosti![]()
Srovnávej co máme teď.
-Postavy v Doom3 jsou hranaté skoro jak v Quake2 (v porovnání s HalfLife2 nebo Painkiller je to naprosto něco jiného).
-Doom3 navíc nepoužívá žádné převratné technologie, je to jenom hrubé a nevyvážené použití bumpmappingu HL2 se orientuje hlavně na shadery.
-Doom3 engine není schopen zobrazovat rozsáhlá venkovní prostředí (to snad ani nemá cenu s HL2 srovnávat)
-Na HL2 nepotřebuješ prakticky žádný speciální nebo optimalizovaný drivery, běhá na celém spektru hardware (viz třeba Parhelia). Doom běhá dobře na jen na GeForce 6x00 a jakžtakž na ATinách. Kdo má matrox, cokoli staršího, nebo si chce koupit S3 / XGI, tak si doom nezahraje (flexibilní engine, co?).
-HL2 vypadá realisticky (Doom 3 mi spíš připomíná komiks)
-HL2 rozběhneš na čemkoli a pořád vypadá dobře. Jede na čemkoli, co si v krámě můžeš koupit. Doom 3 běhá stejně dobře jako HalfLife pouze pokud použiješ grafickou kartu min. 3x dražší.
HL2: Postavy nejsou hranaté, prostředí vypadá reálně, běhá to na všem... to je podle mě lepší engine. Koho zajímá potenciál, když si na svojí Parhelii / R9000 / FX5200 hru nezahraje. Naproti tomu bych se vůbec nedivil, kdyby šel HL2 rozběhnout i na G400MAX nebo G550 (nezkoušel jste někdo?).
D3 engine je podle mě trochu mimo, protože se začal dělat v době, kdy se předpokládalo, že maximálně poroste fillrate, taže na minimum polygonů je naplácáno maximu bump map. Jenže naopak výrazněji vzrostl trianglerate (cca 12x) a fillrate jen 4x, takže limity jsou úplně opačné (nemá cenu dohánět detaily přehnaným bumpmappingem, když model s více polygony znamená nižší zatížení pro grafiku).
Lisp: Nezkoušel jsi na Parhelii FarCry a PainKiller? Zajímalo by mě, jak to zvládá...