Neexistuje 49mm polarizák, který nevinětuje, takže buď si koupíš slim a budeš začínat na 50mm ekv., nebo větší. Já mám od Pazdery z bazaru výbornej polarizák Kaiser 62mm (cena v DE 85E) za 300,-- , redukce problém není (není potřeba originál, např. u Škody stojí slim 49to62 od Hamy 180,--), bohužel tam pak samozřejmě nejde orig. sluneční clona.

Ad brašna - já mám Tamrac Velocity 7 5747, pro mě ideální (imho je v témhle velikosti hip-pack moc velkej a těžkej a s Velocity 5/7/9 se nemanipuluje o nic hůř, zato se mnohem líp nosí).

Lenspen je fakt skvělá věcička, používám taky

theedge: k A1čce jsem objednal úplně stejnej stativ, nenašel jsem lepší ve výkon/cena (ale ještě ho nemám), jen škoda, že tam budu muset dobastlit vodováhu

Jinak k filtrům - sám mám v 49tce jenom UVčko a makro-čočky (kde je vinětace jedno, protože makro fotím výhradně na dlouhý sklo), ostatní mám (a zbytek pořídím) v 62mm a ke každému filtru mám vlastní redukci (=když je třeba můžu filtr okamžitě našroubovat, nakonec v krizi i kombinace slim UVčko + slim redukce + 62mm filtr na 28mm ekv. vinětuje minimálně, od cca 35-40mm vůbec).