no tobe mozna ale ty ses taky peknej uchyl![]()
mne to funguje bezproblemu
no tobe mozna ale ty ses taky peknej uchyl![]()
mne to funguje bezproblemu
Počúvajte tučňáci, v čom je ten Linux vlastne lepší alebo zaujímavejší ako Windows?![]()
Athlon 1333@1450, Titan TTC-D5TB(4), Gigabyte 7ZXE KT133a, 256MB SDRAM, MSI GF FX 5500 128MB TV-out, SB Audigy OEM, CDR Teac 532E-B, CDRW Teac W540E, Maxtor DM plus 8 30GB 7200 ot., Microcom Inporte voice, zdroj 350W, Eizo F56 17\", HP 640c, Windows XP Professional CZ /SP1
zacal bych treba tim, ze je to zadarmo. zadnej nelegalni SW (teda jestli to nekoho sere)
pak uz je to v zasade stejny, jenom v linuxu mne pripada ze vsechno tak nejak vic vychytany
napriklad:
- chcu zkopirovat nejakej text - ve woknach oznacim ctrl+c a pak ctrl+v, v linuxu oznacim pak najedu kam chcu vlozit a zmacknu prost.tlacitko(kolecko) a je to.
- jako browser pozuivam mozillu (ta je teda i pro wokna) a v ni mouse gestures (prepinani mezi TABama, zavirani TABu, back, forward) - kde zkusi nebude chtit nic jinyho
- standartne ctyri pracovni plochy (taky se to obcas hodi)
- mplayer - prehravac, ve kterym jde prehrat naprosto vsechno - divx, real, quciktime, DVD, cd, mp3, dokonce i windows media 9
- dalsi vec treba ze hned po instalaci mandrake mne fungovala televize - na prvni spusteni programu - jenom se zdetekovali stanice...
- mozna se ti tohle bude zdat divny, ale promakana konzola - ze zacatka sem taky neveril ze to je k necemu dobry, ale je gto skvely nastroj
- pokud pouzivas gnome (ale nejen to) tak plno skvelych apletu - napr na ICQ, vytizeni site, CPU, teplota CPU
- v podstate to nepada - pokud nedelas vyllozene nejaky vylomeniny
- ssh - priklad: jdu za sousedem ze mam nejakej problem a necham zaplej kompl. on rekne jasne, to vim co s tim a jenom se ke mne pripoji pres ssh a muze udelat co je potreba (ja si nemusim nic slozite pamatovat a az dojdu tak to zkouset) (jo ze sousedem mame spolecnou sit)
- openoffice - moje posledni zjisteni, kdyz sem psal neco do fyziky, ze je mnohem jednodussi tady psat vsechny mozny rovnice a tak
pokdu nehrajes moc hry, tak ti to muze na 99% nahradit windows
idkyz plno her tam taky funguje - namatkou (Q3, UT, UT2003, CS, Ultima Online, Heroes, RTCW...)
Spis bych se zeptal v cem je Windows lepsi nez Linux (krome tech her)
Původně odeslal wong
kecalku
![]()
tak abych ukazal ze na to taky mam tak od toho pujdu z druhe strany))
-ad taby+gestury: mela prvni opera, nicmene ta je taky pod linuxem, ze
-ad mplayer: na ug.cz nedavno psali ze podporuje nejvic kodeku ze vsech prehravacu vcetne tech windowsovych...
-ad aplety: ja mam gkrellm popr. Epplety a nestezuju si
-ad hry: no CS mi ani nezminuj, to nez sem rozjel...jinac navic plno skvelych nativnich her, treba Tuxracer
nebo Racer...
pro me sou dulezity tyhle veci
-mam moznost volby... jelikoz sem clovek preletavy, potrebuju porad nejakou zmenu (napr. stehovani nabytkuanebo nekdy i treba uklid
![]()
), reknu si ze proste chci neco jinyho a to proste dostanu
pod windows sice existuji programy ktery vam predelaji plochu... ale uprimne receno to ze pak sezerou pulku systemovych prostredku a podobny chutovky, to zu moc fajn neni
pod linuxem mam standartne v distribuci minimalne KDE< GNOME, WindowMaker a IceWM, z toho uz se vybrat da... no a kdyz si nekdo vyhraje napriklad s Enlightenmentem, to je pak radost se byt jen divat
-zadny shareware, spyware anebo podobny s*acky, nepotrebuju na nic zadny cracky, serial keye apod.(jen vyjimky
-kdyz hledam nejaky program, lehce ho najdu.. no a kdyz mam nejakou chytrou instalaci tak jen napisu napr. apt-get install a_new_fucking_good_window_manager (to by byl nazev![]()
) a uz se mi ten novej skvelej window manager instaluje
-konfiguraky; jakmile mam jednou nastaveno (coz jde *trosku* lip nez pres hrabany se v registrech), zkopnu si zalohu konfiguraku a muzu je priste pouzit, takze se s nicim nemusim srat dvakrat...
-podpora - kdyz mi neco nejede, jsou miliony diskuznich for, mailing listu a ruznych FAQu - to se vam u windowsich problemu vetsinou nestane (uz proto ze dostanete podporu jen pro nativni veci ve win a o zbytek se staraji vyvojari danyho softu... kdezto kazda tucnaci distribuce ma mailing-listy, faqy, howto apod.)
-nasel bych toho asi vic, ale takhle k ranu se mi fakt nechce moc premysletBTW premiera LOTR:TTT byla hooodne dobra
ale to je jinej thread
![]()
jj naprostej souhlas. Navic, proti woknum, ma linux ke vsemu opravdu dobre napsanou napovedu, kde se na 90% dovis to, co potrebujes. Ne jako ve woknech, kde ti radej, aby ses podival, jestli mas komp zapojenej do zasuvky a podobne. Takze i kdyz nemas pristup k netu, tak si lze poradit.
Dalsi veci je, ze pokud ti jde predevsim o bezpecnost, mas k dispozici zdrojaky, ktery muzes sam opravit. U woken musis cekat, az se Mrkvosoft uraci vydat opravu.
A co se tejce games, tag na Linuxu jedou vsechny(skoro) pod OpenGL a i vetsina pod DirectX jde zprovoznit - ovsem s trochou snahy.
PS: radka je nejgenialnejsi nastroj, paac co si nastavim, to tam mam. A ne jako ve Woknech, kde po pulhodine klikani zjistim, ze naky konkretni dve veci sem mel udelat v opacny poradi a muzu zacit znovu.
JJ souhlas,
škoda, že sem zatim tak levej, že se mi tam (Mandrake 9 a RedHad 8 .....no stažení ISOs mi zabralo 2 dny.....8CD to de ne? Mistral SPEED 320kbit/s) nepovedlo dostat(teda zprovoznit) ovladač pro Radeon 9000
Furt to hlásí samý konflikty, ale jinak ostatní hardware vše OK
Ale já na to přijdu, člověk se furt učí, a nebo taky vyjde možná novější distribuce![]()
DEAD MSI BX Master(MS-6163 Ver3.0), Celer900, 768MB RAM(2-2-2), Seagate Baracuda V 120GB + IV 80GB, CDRW Teac 540E, Radeon 9000 Atlantis Sapphire 64DDR, Sound Blaster LIVE! 1024 + Creative® Inspire™ 4.1 4400 # OS Debian Linux, WinXP ## Drak de Prasopes #
a ja h omam rad kvuli stabilite a sitovym vecem. na serer a ruzne routry je to sakra dobra volba. bez ssh bych si to taky neumel predstavit. ikdyz zase treba zapomenu na nejake nastaveni v kernelu a muzu to rekompilovat .) jako vcera po 27 dnech uptimu sem zjistil z enemam podporu ip aliasu :/
jinak treba: ve widlich ti hapasitovka nebo se kousne. co udelas? reset. n alinu se t kousne a prost eshodis jen tu sitovku a znovu nahodis. firewall primo v jadre. a plnooo dalsich veci. treba jako system do firmi je to super
zadne prachy nejakemu MS. nikdo na tebe nemuze pac je to legalni a tak
a hlavne to pustis i na nejake 486
. widle cim novejsi tim pomalejsi.
jinak se mi zad ze to co jste tady psaly byly spis vychytavky ruznych softu a windows manageru![]()
CASE Chieftec DX-01B-D { GIGABYTE X48 DS5 { Intel q9300 + 8GB + ATI x1600 + 2x Seagate ES2 1TB } + LiteOn SHM-165P6S} } + 21" Samsung SyncMaster 215TW
Radka rulez, takovy nastroje jako sed, awk, grep, cat, tr nemaji ve wokenim svete konkurenci. Jeden priklad za vsechny - kdyz potrebuju vedet, jestli mam volne IRQ 5, dam prikaz cat /proc/interrupts | grep 5:. Ted to sice vypada jako silenost, ale zadani tohoto prikazu trva zdatnejsimu linuxari tri sekundy a hned ma presnej vysledek...Původně odeslal Jezevec
Celeron 1.2GHz, MSI 6337, ATI Radeon 8500
CMI 8738 SPDIF -> Sony STR-DB870 -> Jamo E470
tak schavlne kdo napise delsi prispevek, jo?Původně odeslal ^Tomahawk^
![]()
![]()
jinak mas samozrejme taky pravdu (vyjimecne)
muj kamos ma taky Radeon 9000 (ja sem si prave kvuli tomu koupil 8500LE) a Suse a chodi mu to zatim jenom s ovladaci z X-ek - funguje mu vsechno paradne (radeon_vid v mplayeru) jenom ne 3D akcelerace... a ten ovladac od ATI mu hlasi nejaky chyby...Původně odeslal Drak
no jasne, po chvili pouzivani ti to prijde uplne jasny...Původně odeslal ondra
zvlast kdyz muzes pouzivat doplnovani pomoci TAB(ale jak sem zjistil tak neco podobnyho uz je i v XPckach
ale NENI to teda tak promakany...)
a co je podle tebe jenom linux? jako kernel?Původně odeslal Glottis
nebo bash? nebo naky kombo gcc+binutils apod.?
narozdil od windozu mas ve vetsine instalaci plno softu navic, takze se daji pocitat do vlastniho systemu
mno a to ze treba linux podporuje 64GB RAM je sice moc hezky, ale 99,99% normal useru vyuzije vic temer jakoukoliv z tech ficur ktery sme vyjmenovali
a btw: precti si znovu muj prispeveksnad krom apt-getu ( bez kteryho (nebo nake jeho mutace) je dnes linux celkem o nicem pro cloveka co chce novej soft) se to primo zadnyho softu netykalo
![]()
No páni, ja by som to testnul. Mám jeden voľný 1,2 GHz disk, vmestilo by sa to tam?![]()
Athlon 1333@1450, Titan TTC-D5TB(4), Gigabyte 7ZXE KT133a, 256MB SDRAM, MSI GF FX 5500 128MB TV-out, SB Audigy OEM, CDR Teac 532E-B, CDRW Teac W540E, Maxtor DM plus 8 30GB 7200 ot., Microcom Inporte voice, zdroj 350W, Eizo F56 17\", HP 640c, Windows XP Professional CZ /SP1
kdyz vis co nainstalovat tak v pohodePůvodně odeslal Mercy
1GB root, 200MB swap
ale pokud chces testovat, tak si tam hod nakou kravskou partiton (3GB? 5GB?) a nainstaluj skoro vsechen soft co v te distribuci je (hmmm, u Debianu by to byla celkem silanebo i u SuSE
)... a pak jen zkousej a zkousej
![]()
tomahawk: podle me se to do linuxu jako takoveho nemuze tahatje to na distribuci a pak jakej winmanager si tam das
to je muj skromny nazor
CASE Chieftec DX-01B-D { GIGABYTE X48 DS5 { Intel q9300 + 8GB + ATI x1600 + 2x Seagate ES2 1TB } + LiteOn SHM-165P6S} } + 21" Samsung SyncMaster 215TW
Bash ma navic featury jako aut. doplnovani nazvu uzivatelu, vyhledavani v historii prikazu, rozsireny zastupny znaky, kdyz s tim clovek umi, tak to fakt hodne setri praci...Původně odeslal wong
Celeron 1.2GHz, MSI 6337, ATI Radeon 8500
CMI 8738 SPDIF -> Sony STR-DB870 -> Jamo E470
mno ja pocitam to co je v linuxu nativne... coz v drtive vetsine distribuci KDE/GNOME je...Původně odeslal Glottis
navic de taky o to, co das jako "vzorovou" linuxovou distribuci
anebo pak pocitat co maji vsecky spolecnyhoto by toho ale moc nezustalo
![]()
Skúšal som nainštalovať Suse 6.4, ale krachne to pri inštalovaní monitora. To je už druhá časť inštalácie (po reštarte). Automaticky mi ho nedetekne aj keď ho v ponuke má. Keď ho zvolím - ostane len čierna obrazovka - a nič. Skúšal som i Vesa atď... ale stále to isté. Tak som dal bez X11 (mimochodom čo to je?), no a ochvíľu som v príkazovom riadku. Tak hádam príkazy (od brucha) - napadne ma "kde". Čosi sa začne robiť a zhasne to na "Waiting 2 seconds for connetcintg...atď a stále do nekonečna. Žeby chybná inštalačka?![]()
Mercy: Myslim, ze bez X11 to KDE nespustis...
A64 3000+, MSI K8TNeo-FIS2R, 512MB PC3200(A-Data), Sapphire Radeon 9550 128MB i bit, HDD 1x Barracuda 120GB, 1x Samsung 120GB, 2x Samsung 160GB, 350W Fortron, LCD 17\"Acer AL712, DVDRW LG GSA-4160B, Ubuntu linux
Skúšal som to na inom PC a šlo to. Možno je problém v ovladačoch ku graf. karte. Alebo v inom hrdvéri. Boh vie. Ale i tak, Suse 6.4 je i tak už asi dosť staré. Že?![]()
mno ja mam taky pocit ze kde nebo gnome bez xFree (X11) nepustis. imho je to jen nadstavba
Veď hej, ale ako to s tým x11 nainštalovať, keď mi to stroskotá hneď pri nastavení monitoru. To je ešte pri samotnej inštalácii. Veď predsa ten systém nemôže byť zas taký debil, že keď nemá driver tak sa nedá nainštalovať. Ale ako som vravel, zoženiem si niečo novšie. Boh vie, možno sa mi Linux zapáči. Ale aby som ocenil všetky jeho výhody, bude to asi nejaký free Linux. Takže sem s tipmi. Ktorá línia je vlastne totálne zadarmo a k tomu ešte najlepšia? (Možno to tu už bolo, ale predsa....)![]()
pokud si s linuxem moc nedelal tak doporucuju Mandrake 9.0
jinak v podstate vsechyn bezny linuxy jsou totaly free (kdyz to neco stoji tak to jsou CDcka, papirovej manual (knizka) a podpora...)
ale vsechny distribuce se daji zadarmo stahnout z netu (redhat, mandrake, suse, debian...)
ISO mandrake muzes stahnout treba na ftp://mandrake.redbox.cz
jinak muzes zkusit jeste ftp://ftp.linux.cz
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)