Citace Původně odeslal wong
zacal bych treba tim, ze je to zadarmo. zadnej nelegalni SW (teda jestli to nekoho sere)

pak uz je to v zasade stejny, jenom v linuxu mne pripada ze vsechno tak nejak vic vychytany
napriklad:
- chcu zkopirovat nejakej text - ve woknach oznacim ctrl+c a pak ctrl+v, v linuxu oznacim pak najedu kam chcu vlozit a zmacknu prost.tlacitko(kolecko) a je to.
- jako browser pozuivam mozillu (ta je teda i pro wokna) a v ni mouse gestures (prepinani mezi TABama, zavirani TABu, back, forward) - kde zkusi nebude chtit nic jinyho
- standartne ctyri pracovni plochy (taky se to obcas hodi)
- mplayer - prehravac, ve kterym jde prehrat naprosto vsechno - divx, real, quciktime, DVD, cd, mp3, dokonce i windows media 9
- dalsi vec treba ze hned po instalaci mandrake mne fungovala televize - na prvni spusteni programu - jenom se zdetekovali stanice...
- mozna se ti tohle bude zdat divny, ale promakana konzola - ze zacatka sem taky neveril ze to je k necemu dobry, ale je gto skvely nastroj
- pokud pouzivas gnome (ale nejen to) tak plno skvelych apletu - napr na ICQ, vytizeni site, CPU, teplota CPU
- v podstate to nepada - pokud nedelas vyllozene nejaky vylomeniny
- ssh - priklad: jdu za sousedem ze mam nejakej problem a necham zaplej kompl. on rekne jasne, to vim co s tim a jenom se ke mne pripoji pres ssh a muze udelat co je potreba (ja si nemusim nic slozite pamatovat a az dojdu tak to zkouset) (jo ze sousedem mame spolecnou sit)
- openoffice - moje posledni zjisteni, kdyz sem psal neco do fyziky, ze je mnohem jednodussi tady psat vsechny mozny rovnice a tak

pokdu nehrajes moc hry, tak ti to muze na 99% nahradit windows
idkyz plno her tam taky funguje - namatkou (Q3, UT, UT2003, CS, Ultima Online, Heroes, RTCW...)

Spis bych se zeptal v cem je Windows lepsi nez Linux (krome tech her)
kecalku

tak abych ukazal ze na to taky mam tak od toho pujdu z druhe strany ))
-ad taby+gestury: mela prvni opera, nicmene ta je taky pod linuxem, ze
-ad mplayer: na ug.cz nedavno psali ze podporuje nejvic kodeku ze vsech prehravacu vcetne tech windowsovych...
-ad aplety: ja mam gkrellm popr. Epplety a nestezuju si
-ad hry: no CS mi ani nezminuj, to nez sem rozjel... jinac navic plno skvelych nativnich her, treba Tuxracer nebo Racer...

pro me sou dulezity tyhle veci
-mam moznost volby... jelikoz sem clovek preletavy, potrebuju porad nejakou zmenu (napr. stehovani nabytku anebo nekdy i treba uklid ), reknu si ze proste chci neco jinyho a to proste dostanu pod windows sice existuji programy ktery vam predelaji plochu... ale uprimne receno to ze pak sezerou pulku systemovych prostredku a podobny chutovky, to zu moc fajn neni pod linuxem mam standartne v distribuci minimalne KDE< GNOME, WindowMaker a IceWM, z toho uz se vybrat da... no a kdyz si nekdo vyhraje napriklad s Enlightenmentem, to je pak radost se byt jen divat

-zadny shareware, spyware anebo podobny s*acky, nepotrebuju na nic zadny cracky, serial keye apod. (jen vyjimky

-kdyz hledam nejaky program, lehce ho najdu.. no a kdyz mam nejakou chytrou instalaci tak jen napisu napr. apt-get install a_new_fucking_good_window_manager (to by byl nazev ) a uz se mi ten novej skvelej window manager instaluje

-konfiguraky; jakmile mam jednou nastaveno (coz jde *trosku* lip nez pres hrabany se v registrech ), zkopnu si zalohu konfiguraku a muzu je priste pouzit, takze se s nicim nemusim srat dvakrat...

-podpora - kdyz mi neco nejede, jsou miliony diskuznich for, mailing listu a ruznych FAQu - to se vam u windowsich problemu vetsinou nestane (uz proto ze dostanete podporu jen pro nativni veci ve win a o zbytek se staraji vyvojari danyho softu... kdezto kazda tucnaci distribuce ma mailing-listy, faqy, howto apod.)

-nasel bych toho asi vic, ale takhle k ranu se mi fakt nechce moc premyslet BTW premiera LOTR:TTT byla hooodne dobra ale to je jinej thread