Citace Původně odeslal hit.man
1. mám si vzít S-ATA nebo IDE? mám toto zařízení na desce a rád bych je využil, jenže nevím jestli mi na něm pojede disk spolehlivě jako na IDE kanálu. Někde jsem četl že ta utilita na AAM detekuje jenom IDE disky je to pravda? a jak je to s rychlostí u S-ATA o kolik je asi rychlejší přenos?
Rychlost SATA i PATA disku je prakticka stejna (pokud uvazujeme stejne modely i kdyz je pravda, ze nektere highend modely jsou jen na SATA), ale kupovat IDE disk uz dneska moc nema smysl pokud k tomu nemas nejaky zvlastni duvod (treba malo SATA portu). Navic se az dnes daji koupit SATA disky s podporou NCQ (treba seagate SATA s NCQ je asi o 400 drazsi nez obyc), coz sice na soucasne desce nevyuzijes, ale pokud casem planuj upgrade treba na nForce4, tak se ti bude hodit.

2. kdybych měl S-ATA budou na něm fungovat programy jako drive image,norton ghost 2003, když mám novej disk tak si pomocí těchto programů dám klonovat systémový disk na jiný disk. To se vše děje v dosu. Bude mi detekovat v dosu i S-ATA disk?
To by snad melo fungovat v pohode, treba P.Magic v dosu muj SATA disk najde, ale asi je to spis otazka podpory radice.

3. ten můj IBM 60 vydává po 2 rokách takový nepříjemný pisklavější zvuk, např. když posouvám film v libovolným přehrávači tak je to slyšet docela hodně. Ten zvuk je podobnej jako když cd-romka načítá cédo. Někde sem četl že tyto disky od Hitachy to dělají taky, protože je to bývalý IBM, doufám že to tak už není?
Hitachy 7k250 je nejtizsi disk co jsem mel v ruce az na obcasne "skrceni slepic"

4 . vydává Hitachi ještě ten cvakavý zvuk když se rekalibruje? nebo už koupím disk bez cvakání? sem tady četl že se musí nahrát novej firmware a to se mě dělat nechce
viz bod 3

5. je tento disk zespodu otevřený? je tam vidět ta elektronika? já jen že se to pak líp chladí
u hitachy ano

6. když mám windowsi xp+SP1 tak budu muset nějak zasahovat do registrů aby mi to správně zobrazovalo 160 Gb, někdo říká že jo, někdo že ne, tak jak je to?
Na SP1 to slape v pohode.