Citace Původně odeslal hit.man
Zdravím všechny!
Mám doma základní desku Gigabyte GA-7N400 Pro 2 Nforce 2 a disk IBM 60GB,C35L060AVER07-0, už sem ho 3x reklamoval a každou chvíli mi odejde i po čtvrté. Chci si koupit nový disk160 Gb. Po přečtení všech možných a různých diskuzích se rozhoduju mezi Maxtorem a Hitachi. Původně jsem chtěl Maxtora, protože mám doma 40 a 120. Ale četl jsem někde že disky od maxtoru odcházejí jako na běžícím pásu a disky od Hitachi jsou v pohodě. Mám na disk Hitachi několik dotazů a prosím moderátora této diskuze Toma aby mi na ně odpověděl, nebo kdokoliv jiný!

1. mám si vzít S-ATA nebo IDE? mám toto zařízení na desce a rád bych je využil, jenže nevím jestli mi na něm pojede disk spolehlivě jako na IDE kanálu. Někde jsem četl že ta utilita na AAM detekuje jenom IDE disky je to pravda? a jak je to s rychlostí u S-ATA o kolik je asi rychlejší přenos?

2. kdybych měl S-ATA budou na něm fungovat programy jako drive image,norton ghost 2003, když mám novej disk tak si pomocí těchto programů dám klonovat systémový disk na jiný disk. To se vše děje v dosu. Bude mi detekovat v dosu i S-ATA disk?

3. ten můj IBM 60 vydává po 2 rokách takový nepříjemný pisklavější zvuk, např. když posouvám film v libovolným přehrávači tak je to slyšet docela hodně. Ten zvuk je podobnej jako když cd-romka načítá cédo. Někde sem četl že tyto disky od Hitachy to dělají taky, protože je to bývalý IBM, doufám že to tak už není?

4 . vydává Hitachi ještě ten cvakavý zvuk když se rekalibruje? nebo už koupím disk bez cvakání? sem tady četl že se musí nahrát novej firmware a to se mě dělat nechce

5. je tento disk zespodu otevřený? je tam vidět ta elektronika? já jen že se to pak líp chladí

6. když mám windowsi xp+SP1 tak budu muset nějak zasahovat do registrů aby mi to správně zobrazovalo 160 Gb, někdo říká že jo, někdo že ne, tak jak je to?
Disky maxtor opravdu jsou dost poruchové. Mám s tím vlastní zkušenosti. Nedopustím na značku Seagate či WD

1) SATA je na Tobě... jedu teď na SATA a oproti PATA je ten disk daleko hlučnější. Jinak nárůst rychlosti je ale nepatrný. Jinak u norm disků na PATA máš ATA 100, Maxtor má 133 a u SATA máš 166. Rychlost je tedy spíše u přístupůu k souborům jinak jsem žádný patrnější nárůst rychlosti nezjistil.

2) s detekcí SATA nejsou v dosu žádné problémy .. tedy kdo používá dos nevím.. Při INST win xp tam vybereš SCSI a jiné řadiče (s) a pak natáhneš po disketě ovladače s SATA( nevím proč je wokna ještě nemaj v SP2) a pak s tím zacházíš jako s normálním diskem takže by neměl být problém pod ničím.

3) viz 1) sata je o dost hlučnější jak PATA... ale slyšet by jsi to musel sám.. většinou při searchu dat...

6) jedu na WinXP SP2 s SATA 200GB a nejsou žádné problémy... disk viz podpis..

Toť asi vše