Výsledky 1 až 20 z 20

Téma: Vymenik vetsich rozmeru

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní Vymenik vetsich rozmeru

Prechazim na vodu a zacinam resit souvisejici problemy . Ten aktualni je s vymenikem: sehnal jsem od znameho dva pomerne velke vymeniky, jeden je z mercedesu (VxSxH 53x32x4), druhy 40x49x5, nevim z ceho. ten mercedesovskej ma podelne 17 trubek tloustka po 1cm, ten druhej jich ma asi 2x tolik ale mnohem tenci, oba jsou hlinikove. chci to mit pridelany na boku case bez fanu. otazek je nekolik

1) ma nekdo zkusenosti s takhle velkym radiatorem?
    2) nemuze to (hlavne u toho druheho) nejak vyrazne zpomalit prutok?
    3) ty radiatory maji vstup/vystup na opacnych stranach, takze voda by se privadela na vrch vase a vychazela by ochlazena dole. nemuze byt to byt problem, ze by ta voda samospadem protekala moc rychle?
    4) jak nejlepe osefovat vstup a vystup - ty otvory jsou zhruba 25/30
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Senior Member Avatar uživatele Prokop
    Vliv
    294

Standardní Re: Vymenik vetsich rozmeru

Citace Původně odeslal riksa
    Prechazim na vodu a zacinam resit souvisejici problemy . Ten aktualni je s vymenikem: sehnal jsem od znameho dva pomerne velke vymeniky, jeden je z mercedesu (VxSxH 53x32x4), druhy 40x49x5, nevim z ceho. ten mercedesovskej ma podelne 17 trubek tloustka po 1cm, ten druhej jich ma asi 2x tolik ale mnohem tenci, oba jsou hlinikove. chci to mit pridelany na boku case bez fanu. otazek je nekolik

3) ty radiatory maji vstup/vystup na opacnych stranach, takze voda by se privadela na vrch vase a vychazela by ochlazena dole. nemuze byt to byt problem, ze by ta voda samospadem protekala moc rychle?
    chtelo by to fotku...

to o cem mluvis bude pravdepodobne cast klimatizace.. rozhodne by to melo chladit dobre, spis bych zkusil ten prvni i kdyz si tezko predstavim co to je mnohem tenci
    .

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

ony nejsou to trubky, ale prouzky o tloustce 1mm po cely hloubce toho radiatoru a mezi nima jsou vostinky (nebo proste takovy vlnovky)
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

ten fan by som nevynechal-staci na minimalnych otackach(~500-1000/min),aspon nejaky prievan-podstatne to zvysi ucinok

cim viac chladiacej plochy ,tym lepsie-ale samozrejme nema vyznam to prehnat- zabrzdi ta teplota vzduchu,ktorym ochladzujes vymennik.To co mas,je v pohode.

moze- pri tenkych trubkach sa prejavi viac trenie chladiacej kvapaliny o povrch .Urcite by som dal prednost vacsej trubici.

"samopohyb" v dosledku rozdielu hladin a teplot je zanedbatelny proti tlaku cerpadla.

neviem,ako to zakoncenie vyzera-ak su to iba diery bez zavitov,tak idealne spajkovat -aj hlinik sa da(spajkovacia voda Elchemco na hlinik+ pajka na Al). Mrkni v dobrom obchode s vodarenskym materialom- nejaku trubku so zavitom+ redukciu na piremer ,ktory potrebujes vzhladom na WB a hadicu
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Standardní

riksa nahod foto toho druheho radu, ak sa nemylim je to tento styl >
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...sPageName=WDVW
    a ten rozhodneni restriktivny prave naopak .. kvapalina totiz tecie velmi velkym priemerom .. trubky velmi SUX
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

Pasivni chlazeni chce aby zebra od sebe byla asi 10mm a vic vzdalena a aby byla tlusta. Obavam se, ze to neni splneno. Dalsi problem je vertikalni instalace - jak to ten vzdch ma proudit
    Kdyz to das horizontalne, tak to bude mnohem lepsi, ale priprav se na vyssi teploty

Mam pasivni WC, takze vim, o cem mluvim

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

2jaro.jaro: ten vstup/vystup je bohuzel jen plastovy bez zavitu a zatim jsem nenasel redukci z cca 32mm (vnejsi prumer toho natrubku) na 10/14 (coz budou ostatni hadicky)

2MC:

+/- je to v zasade ono, jenom je to cca 2x tak velky . jak je v tom odkazu ten middle chieftec, tak tenhle je velky jako cela bocnice a ma to mnohem hustsi zebrovani

Citace Původně odeslal trodas
    Dalsi problem je vertikalni instalace - jak to ten vzdch ma proudit
    Kdyz to das horizontalne, tak to bude mnohem lepsi, ale priprav se na vyssi teploty
    tohle jsem nejak nepochopil
    duvod k vertikalnimu reseni je, ze ten rozmer odpovida rozmerum chiefteca a tudiz to nebude nikde couhat. kdybych to dal horizontalne, tak mi to bude koukat vepredu i vzadu o cca 10cm. jinak tepla voda bude privadena dolu, ne nahoru, jak jsem psal vyse...zatim to bude otevreny okruh (nez dam dohromady dalsi penizky), takze bych se o vzduch nebal...

Senior Member Avatar uživatele Prokop
    Vliv
    294

Standardní

2jaro.jaro: ten vstup/vystup je bohuzel jen plastovy bez zavitu a zatim jsem nenasel redukci z cca 32mm (vnejsi prumer toho natrubku) na 10/14 (coz budou ostatni hadicky)

2MC:

+/- je to v zasade ono, jenom je to cca 2x tak velky . jak je v tom odkazu ten middle chieftec, tak tenhle je velky jako cela bocnice a ma to mnohem hustsi zebrovani

Citace Původně odeslal trodas
    Dalsi problem je vertikalni instalace - jak to ten vzdch ma proudit
    tohle jsem nejak nepochopil
    duvod k vertikalnimu reseni je, ze ten rozmer odpovida rozmerum chiefteca a tudiz to nebude nikde couhat. kdybych to dal horizontalne, tak mi to bude koukat vepredu i vzadu o cca 10cm. jinak tepla voda bude privadena dolu, ne nahoru, jak jsem psal vyse...zatim to bude otevreny okruh (nez dam dohromady dalsi penizky), takze bych se o vzduch nebal...
    tak pokud je to tohle jses za vodou.. me chladi radiator s tretinovou velikosti nez ten ktery popisujes ty to co mam v podpise na 55°C full load!/pasivne/
    .

Standardní

Ale asi ne takhle umistenej, co?

Standardní

2jaro.jaro: ten vstup/vystup je bohuzel jen plastovy bez zavitu a zatim jsem nenasel redukci z cca 32mm (vnejsi prumer toho natrubku) na 10/14 (coz budou ostatni hadicky).

tak to je este lepsie ,ak je plastovy vstup-zdrsnit,odmastit,lepit . V obchode typu Hornbach,Baumaxx jednoducho nemozes nenajst nejaku redukciu-kludne aj plasticku(polievacie programy).Ak to nebude natesno,zaliat lepidlom-nejake dvojzlozkove na plast.
    Ak to nechces mat vyslovene drahe,ale funkcne-kup osvedcene ponorne fontankove Sicce a nejaku krabicu(ja som max. spokojny s elektroinstalacnou s liatym tesnenim-100Sk).
    Urcite by som sa netrapil tou polohou- tak ako to mas premyslene je to OK(len nenatkac priamo na bocnicu/aspon 2-3 cm medzera)
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Senior Member mince Avatar uživatele LtK
    Věk
    51
    Vliv
    296

Standardní

Ja mám radiátor z felície (ten čo je na aute celkom vpredu), má takmer také isté presné rozmery, ako ten z mercedesu, čo popisuješ...
    Len tento mal 4 otvory, ktoré bolo potrebné zatesniť...
    2 mali vnútorný priemer skoro 3 cm, postupne sa to vnútri zužovalo... To som vyriešil spojkou na záhradné hadice (plastová, zložená z dvoch kusov, jeden mal závit, druhý takú objímku). Tú časť so závitom som vybral, natrel chemoprénom na závit a nabil som to tam nafest (trochu pomohlo kladivko ). Potom som to ešte pre istou zalial tým chemoprénom ešte zopár krát a nakoniec tam natlačil silikón. Tá spojka zašla asi 2 cm do otvoru, takže tam bolo dosť miesta na experimenty... Vôbec to netečie...
    Jedna diera mala závit, tak ten som poriešil ukončovacou zátkou na 3/4 cólový závit (zostala mi keď som primontoval práčku na rozvod vody - rieši to železiarstvo) + teflónová páska na závit + gumové tesnenie...
    Ten posledný som nevedel ako poriešiť, ale napadlo ma obyčajný štupeľ... Kúpil som približnej veľkosti ako otvor a hrubá sila to vyriešila. Čo nevošlo, to som zrezal - ale asi len 0,5cm...
    V tom radiátori nie je taký tlak, aby mi to pretekelo cez ľubovoľnú z tých 4 dier...
    Mal som aj riešenie s korkom a kúskom medennej trubky na tie najväčšie diery, ale to s tými hadicami mi zatiaľ vyhovuje na 100%...

Radiátor u mňa v podstate nemusí byť ofukovaný vôbec a teplota CPU sa ani v lete nedostala cez 50 stupňov, ale teraz to mám na takom menšom stojančeku za kejsom, že to ofukuje fan zo zdroja a 12cm pod ním (od Ximy, tichý, spomalený odporom). 2 muchy jednou ranou...

Čerpadlo je ponorné, okruh: čerpadlo - CPU - GPU - spodná časť chladiča in - vrchná out - čerpadlo... Akurát nemám domyslenú nádobu na vodu, nie je to celkom utesnené, takže musí byť o nejaký ten cm vyššie ako chladič, ale to je zatiaľ len také provizórne riešenie...

V postate je to ťažký domáci bastl, ale čo je hlavné, funguje to...
    i5 2500K, Asus Maximus IV Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, Gigabyte GTX480, Intel 320 160GB + 3,64TB HDD by 4xWD, LG GH22LS30, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
    Under construction: C2Q 6600 (OC ~3GHz=334x9), Asus Maximus II Gene, 4x2GB DDR1066 Kingston HyperX, NVidia Asus 280GTX

Standardní

to prisposobenie plastickej spojky k otvoru-nahriat chladic a za tepla nalisovat spojku -potom prilepit...

Senior Member mince Avatar uživatele LtK
    Věk
    51
    Vliv
    296

Standardní

Citace Původně odeslal jaro.jaro
    to prisposobenie plastickej spojky k otvoru-nahriat chladic a za tepla nalisovat spojku -potom prilepit...
    To ma vtedy nenapadlo, ale good idea...
    BTW, ja to kladivko si s tým celkom poradilo - pravdepodobne trochu zlisovalo ten závit... Bolo to fakt nafest...
    i5 2500K, Asus Maximus IV Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, Gigabyte GTX480, Intel 320 160GB + 3,64TB HDD by 4xWD, LG GH22LS30, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
    Under construction: C2Q 6600 (OC ~3GHz=334x9), Asus Maximus II Gene, 4x2GB DDR1066 Kingston HyperX, NVidia Asus 280GTX

Standardní

Citace Původně odeslal LtK
    Citace Původně odeslal jaro.jaro
    To ma vtedy nenapadlo, ale good idea...
    BTW, ja to kladivko si s tým celkom poradilo - pravdepodobne trochu zlisovalo ten závit... Bolo to fakt nafest...
    aspon drzi .Ale za tepla by slo pootocenim "vyrezat" ten zavit-aj ked je konicky.

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

takze jsem to dobastlil, mam to schovany pod stolem, aby ta "nadhera" nebyl moc videt . zapojení je cerpadlo - vymenik - gpu - cpu - nb - cerpadlo. cerpadlo je ponorny (compact 300), takze je v kanystru od 5l destilky, kde je uriznuty kousek nahore. celkove je v okruhu asi 7,5l vody. ty otvory jsou zaslepeny nejakym tmelem, ktery jsem poridil v instalaterstvi ze soukromych zasob prodavace , ale drzi to fakt pekelne. ta dira se zavitem, jak tu psal LtK, na ni je tim tmelem pridelany vicko od pepsi-coly. takze cely to je domaci bastl, nevhodny na prenos, coz mi vubec nevadi. je to cele fanless, takze jedinym rusitelem je fan ve zdroji.

teploty, mereno po cca 4 hodinach prace ve wordu + UD, teplota okoli 24°C, teplotu vody nevim

frekvence - napeti - teplota dle biosu

2200 - 1,525 - 44
    2300 - 1,625 - 47
    2520 - 1,8 - 53

Senior Member Avatar uživatele MISKOBOSS
    Věk
    41
    Vliv
    298

Standardní

takze jsem to dobastlil, mam to schovany pod stolem, aby ta "nadhera" nebyl moc videt . zapojení je cerpadlo - vymenik - gpu - cpu - nb - cerpadlo. cerpadlo je ponorny (compact 300), takze je v kanystru od 5l destilky, kde je uriznuty kousek nahore. celkove je v okruhu asi 7,5l vody. ty otvory jsou zaslepeny nejakym tmelem, ktery jsem poridil v instalaterstvi ze soukromych zasob prodavace , ale drzi to fakt pekelne. ta dira se zavitem, jak tu psal LtK, na ni je tim tmelem pridelany vicko od pepsi-coly. takze cely to je domaci bastl, nevhodny na prenos, coz mi vubec nevadi. je to cele fanless, takze jedinym rusitelem je fan ve zdroji.

teploty, mereno po cca 4 hodinach prace ve wordu + UD, teplota okoli 24°C, teplotu vody nevim

2200 - 1,525 - 44
    2300 - 1,625 - 47
    2520 - 1,8 - 53
    docela velky teploty
    ofukujes ten vymenik?
    Apple MacbookPro 13,3 (late 2011) - je perfektni :D

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

Citace Původně odeslal MISKOBOSS

2200 - 1,525 - 44
    2300 - 1,625 - 47
    2520 - 1,8 - 53
    docela velky teploty
    ofukujes ten vymenik?
    prave ze ne

Je tu ucinne, su to dobrevymenniky, mal som jeden
    To[m]aS Silent PC: AMD Sempron 2500+@3300+ cooled by Arctic Cooling Cooper Lite, GIGABYTE GA-7VT600-L - Drotovaný Socket, Blitz 512 MB DDR, GIGABYTE MAYA GeForce FX 5500 300/500@425/680 cooled by Primecooler napodobenina Zalmanu, Sound Blaster Audigy, LG DVD-RW Dual Layer 16x,Western Digital 80GB/8MB, IBM Hitachi 120GB/8MB, PSU Frontier 350W Modded. Water Cooling in progress....

Věk
    44
    Vliv
    325

Citace Původně odeslal Shoorty

Je tu ucinne, su to dobrevymenniky, mal som jeden
    no tak to je skoda, ze ses o sve zkusenosti nepodelil drive

Standardní

Shodou okolnosti jsme zrovna pred tydnem behem 2 dnu vyrobyli s 2. kamarady nas evo 1. znacka Co Dum Dal waterblock s vymenikem. Vymenik byl narezan z topeni Sahara a je skutecne bestialni. Delka cca 65cm vyska cca 40cm. Mohutne medene trubajzny to jisti . WB je z hliniku a vymenik nemusi mit zadny vetrak, je to takova krava, ze to proste uchladi bez problemu ma 37-38 st Bartona, ktery mel na 1.7 V s X pridavnymi chladici kolem 50. Byl jsem varovan pred pouzitim hliniku, ale osvedcil se na 1. Urcite nema tak doboru tepelnou vodivost jako med, ale za stavajici situce mi cele chlazeni vychazi na cca 600kc takze neni celkem co resit. Na test mam jeste jednu Saharu tak ji tam napichnu celou a necham ji na 4x120mm 5V vetracich a uvidime co se bude dit. Zkouseli jsme tennto vymenik i outdoor pri 10st, ale pri nadchazejici zime se to neda, protoze procesor by tohle monstrum urcite neprotopil a voda by zamrzla Je jasne ze tohle reseni proste neni pro kazdeho. Ja sam nemam problem takovehle monstrum umistit aniz bych o nej pohledem ci haxnou zavadil, ale kdyz si predstavim bytovku a v ni 1+1 tak je tahle moznost proste nerealna.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání