Citace Původně odeslal PeterM
Skúsme toto: mám linux a disk. Beží mi server. Čo chcípne skôr? Disk, alebo Linux (...viem, Linux nepadá )
Mne v robote na serveri ani na routeri Linux nepadol nikdy. Na routeri v robote bezal pol roka bez restartu (potom si UPSka povedala, ze urobi vypadok napajania ).

HW radič má firmvér otestovaný tisíckami používateľov - ide stále o ten istý HW. Dá sa očakávať, že chyby sú známe alebo odstránené.
Linux (obecne každý OS) - čo inštalácia - to originál, z vlastnými chybami a problémami...
Firmware je otestovany. RAID v Linuxe je tiez otestovany. Je pravda, ze verzii Linuxoveho jadra je viac ako verzii firmwaru nejakeho HW RAID pola. A tiez je pravda, ze jadro Linuxu je open source, takze tam moze chyby hladat kazdy.

BTW: keď si prečítam EULA môjho OS v štýle "výrobca neručí za nič, ani za funkčnosť..." tak moja dôvera v SW riešenia prudko stúpne
Kúpil by si disk, ak by výrobca napísal: "ručím za to, že tento disk bude v podstate fungovať v súlade z požiadavkami, ... nenesiem žiadnu zodpovednosť za prípadne chyby..." atď...
Staci si precitat nejake zarucne podmienky k disku (alebo hocicomu inemu na ukladanie dat) - vsade je napisane, ze vyrobca neruci za stratu dat.

Moje skusenosti: kvoli Linuxu som nestratil ziadne data. Kvoli chybe disku som stratil 1 obrazok (zle sektory na WD400BB) a 1 cely disk (odtrhnuta hlava na WD AC31600), nastastie na nom nebolo nic dolezite. Kvoli Windows som stratil dat uz kopu - stahujem subor, mam 50MB, potom mi to cele padne a subor ma po restarte nulovu velkost