Hm, ale ja som tou diskusiou mal namysli najma kvalitu (realitu) 3d zvuku v hre. Ten vyvojar co tam pisal do toho povodneho fora to prirovnal k 2d spritom na postavickach v doome 1. Vycital tam nedostatocnu dokumentaciu, moznosti nastavovania dsp atd. Prakticky skonstatoval ze nikomu sa teraz nechce (alebo neda? - koli limitom HW) urobit poriadny 3d engine na zvuk, teda taky ktory by naozaj bral ohlad na tvar miestnosti, materialom na stenach atd. Myslim miestnost v hre, nie real miestnost. Ved ani doom3 sound engine nepouziva EAX. Asi ten jeho post preposlem sem...
Ad umiestnenie posluchaca uprostred reprakov - myslim ze nejaka firma (sony, technics?) mala taky system, ze sa staci posadit, tlesknut a podla toho kedy dorazi zvuk tlesknutia do reprakov sa to uz samo nastavi tak, aby som bol akoze v strede (teda - mozem napr. sediet pri okraji, ale potom mi to primerane stisi tie repraky co som k nim blizsie a zase zvysi hlasitost tych vzdialenejsich).
IMHO rozdiel medzi skutocnym 5.1 a stereom je asi ako medzi stereom a monom. Skoda len ze take skutocne 5.1 mozeme mat tak mozno v dvd firmoch (a to nie vsetky, efekty mozu byt 5.1, ale rozhodne nie komplet film - takych 100% 5.1 je pomenej) v hrach to uz je velmi primitivne, viz ten anglicky post....