Na porovnání kabeláže nejnižší (50-200Kč) a vyšší třídy(cca 1000Kč a výš) nepotřebuješ žádné studio, ani podmínky. To prostě a jednoduše slyšíš doma v obýváku. I já to testoval všechno jenom doma. Výsledky jsem zaznamenal takové, že největší a nejslyšitelnější rozdíl je v digitálních kabelech. Po nasazení kvalitního digitálního, jsem pak již téměř nerozeznal rozdíl v reproduktorových kabelech v kategorii 50-180Kč/m a ani jsem výrazně nezaznamenal špičkové D/A převodníky v CD přehrávači oproti D/A převodníkům v receiveru (také hodně kvalitní). Co je však slyšet naprosto zřetelně, je akustika. Stačí se posadit do sedačky a opřít hlavu o stěnu (mám bohužel sedačku u zdi) a vše zní jinak (zejména basy), postavíš se, a středy a výšky jsou zcela jiné (změníš horizontální osu/rovinu vyzařování a příjmu zvuku). Otevřeš okno a opět změna, zavřeš dveře do kuchyně a znovu ..... a znovu, pokaždé trošku jiný zvuk téhož signálu (skladby). Koberec, oproti hladké podlaze (např. plovoucí) změní akustiku místnosti absolutně nejvíce. To je pak rozdíl, jako hrom.

Dá se to shrnout asi takhle" co můžeš eliminovat, eliminuj (veškeré kabely, umístění a odhmotnění beden, úpravy poslechové místnosti). S čím se nedá nic dělat, tak to ignoruj, ale v závislosti na tom nevyhazuj zbytečné peníze do hodně drahých aparatur, protože si je nevychutnáš v podmínkách, které máš. Prostě nekoupím Ferrari do města, když nebudu mít nikdy možnost si vychutnat jeho schopnosti a možnosti. Pak se z toho stane jen snobárna na ukazování těm druhejm, že na to prostě mám.

I když jsme v sekci zvuk, rozebírají se tu teorie okolo komponent hi-fi a domácího kina. Další důraz je třeba klást na propojení s TV a samozřejmě výběr samotné TV.

Co se týče audiofilského požitku a živých koncertů tak je to stejné, jako doma. Akustika koncertu je zcela zřetelně ovlivňována použitými přístroji, většinou výkonovými elektronkovými, které samy o sobě mají dané maximální výstupní parametry, takže je to tak nějak pasé, zejména pro netopýry. Opravdový zážitek si vychutnáte tak maximálně někde v opeře, při poslechu vážné hudby, nebo nějaký džezík v klubu, nebo prostě tam, kde je minimum elektroniky a maximum čistého zvuku hudebního nástroje. Elektrická kytara, varhany a td a td z repráků je v podstatě to samé, co slyšíš doma, avšak v mnohem horší kvalitě. Úžasnost koncertů je v něčem absolutně jiném.