Citace Původně odeslal PePo
Jinak zaznam audio signalu na vzorkovaci frekvenci 96kHz mi pripada celkem zbytecny (aspon pro moje usi ), spis by se hodilo pridat pocet bitu na vzorek. 16bitu je u nekterych dynamickych nahravek docela malo => zkresleni kvantizacnim sumem, jenze to by zrejme znamenalo prekopani formatu. Zmena frekvence je sranda, ale se zmenou velikosti vzorku (delkou zapisu v bitech) uz to asi bude horsi...
Abys to ale z toho SPDIF dostal (myslím 5.1 kanál), nic víc jsem neřešil. Pokud jde jen o stereo, není CO řešit. Stačí se mrknout na pár threadů viz:"Mám na optice jen stereo, co s tím??" ....

96kHz je tzv. Hi-Fištější vzorkování, než standartních 44kHz. Při zpracování audiostopy na CD ve formátu PCM 44kHz/16bit (nejběžnější standart) dostaneš ve výsledku na koncáku a do repráku jen poloviční kmitočet = 22kHz a to už je téměř na hranici ještě slyšitelného pásma (20Hz-20kHz). Laik by řekl, že zhruba nad 22kHz člověk už stejně nic neslyší, tak o co jde, jenže praxe a výzkum prokázala jednu zajímavou věc. TZV neslyšitelné kmitočty (nad těch 22kHz), které však "vzduchem lítají", protože je umí reprodukovat jak elektronika tak reproduktory, ovlivňují slyšitelnost (tvar) těch slyšitelných kmitočtů. Např. když je v "eteru" signál okolo 30kHz, tak 15kHz slyšíš jinak, než když v tom "eteru" plachtí jen oněch 15kHz. Proto se začli dělat (málo máličko) speciální CD s vzorkovacím kmitočtem 96kHz (při zpracování pak reprodukují polovičku, to jest cca 48kHz) a výsledný poslech takového CD je samozřejmě kvalitnější, nebo živější, nebo jak to správně audiofilsky popsat. Je to svým spůsobem taky netopýřina, ale taky je to HOTOVEJ FAKT, žádný nesmysly.