Citace Původně odeslal Glassman
Citace Původně odeslal Arteee
Každý pasivní(a aktivní) prvek elektrického obvodu se dá nahradit jeho náhradním schématem a né jinak je to i u kabelu:
- má svou jmenovitou impedanci - parazitní indukce - závisí na typu kabelu(kroucený, žilový ....)
- dále parazitní kapacitu(má smysl jen u žilových kabelů - kapacita(vzduchové mezery) mezi jednotlivými žilkami)
- Svodové vlastnosti (souvisí z izolací/stíněním atd.)
- a samozřejmě parazitní odpor

Zatímco kapacita je jasně dána pouze konstrokcí kabelu, impedance a odpor(mají vlastně stejný význam, jen se uplatnují za jiných podmínek) jsou závislé především na vlastnostech vlastního vodiče(a jeho I vodivosti)
nikolivek, impedance je ekvivalentni odpor kabelu v zavislosti na frekvenci, podili se na nem jak indukcnost, tak kapacita.. vlastni stejnosmerny odpor je pro bezne rozumne delky nepodstatny.. jak indukcnost je primo zavisla na geometrii kabelu, kapacita navic na pouzitem dielektriku.. kapacita je uvadena mezi zilami nebo mezi zilou a stinenim, to jak si to popisoval ve me vyvolalo dojem, ze snad mluvis o jednotlivych vodicich v licne.. kapacita mezi vodici o stejnem potencialu samozrejme byt muze, ale ovlivnovat nic nemuze..
Ty mě taky budeš chytat za každé slůvko vid Já to vysvětluju pro lidi nevědoucí, né pro člověka vědoucího, to bych mluvil trochu odborněji.
Ale nevím proč jsi psal tohle:

nikolivek, impedance je ekvivalentni odpor kabelu v zavislosti na frekvenci, podili se na nem jak indukcnost, tak kapacita..
To je pravda, ale to jsi vysvětlil co je impedance, ale o tom jsem vůbec nepsal! já jsem jenom říkal prvky náhradního schematu kabelu OBECNĚ, to jsi si asi na začátku nepřečetl ... takže píšu, že to má, protože třeba odpor má (zeptej se vlakových zabespečováků co je to za problém (ale to jsou kilometry kabelů )) a pak to dialektrikum ... těžko asi bude kabel v bužírce v elytu že? ... ja psal vzduch ... no ty jsi mě vlastně jenom doplnil, ale to bylo zbytečné, vzhledem k tomu co jsem měl v úmyslu tím říct.

A potom jsem psal o jednom kabelu (žilový, lankový .... žádný dvoulinky licny ...)

Neboj Glassi to si užiješ v předmětu Teorie obvodů, kapitola Neztrátvé obvody ...

To co jsem napsal, je laické podání pro laiky