Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 53

Téma: Vse o kabelech v audio technice

Senior Member mince Avatar uživatele Aliencz
    Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Hooligan
    Citace Původně odeslal Aliencz
    Nemluvě o tom co s tím udělá průměrný optický kabel.
    Zejmena toto bych vyzdvihnul

Sory, nemoh jsem si pomoct
    Nic se neděje, přesto na tom 100% trvám. Vyzkoušej a uslyšíš sám, pak referuj. Podle mě se na 99% potom přidáš na mou stranu. Zapujči si OK za nějakejch 1500Kč a šoupni tam toslink za 150kč .... jestli nejseš úplně hluchej, resp. to nebudeš testovat na Geniusech u PC, tak tam rozdíl 100% uslyšíš. Ještě prosím, vezmi si k tomu nějaké dobře udělané hudební CD. Nějaká narychlo splácaná techo tucárna by nemusela ukázat vůbec nic

Pánové, nevěřící Tomáši. Já dělám do optiky už nějaký pátek, dělám projekty i realizaci optických sítí, takže nejsem tak úplně blbej, abych se tu hádal o nesmyslech. Vzhledem k tomu, co o vláknové optice vím, jsem se ještě o Vánocích dohadoval s hi-fi-stama stejně, jako teď vy se mnou. Pak jsem "uslyšel" a bylo vymalováno.

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    294

Standardní

Ač jsem stará škola a pro mě je furt the best analog, tak v tomhle souhlasím s Alienem ... jakožto elektrotechnik vím, že mezi optickýma kabelama jsou propastný rozdíly, ne jako u měděných.. že(opravdu mě tady fascinují diskuze o zančkových kabelech, kde sic kvalitatvní rozdíly jsou, ale né rozhodně slyšitelné ... pánové ... jsou pouze ztratové)

Ale u optiky jsou obrovské rozdíly a to slyšitelné ... strašně záleží indexu lomu světlovodného materiálu ... na něm se vám rozhoduje, jaké frekvence se bude jak šířit.! .. poznat rozdíl mezi optikama nemusíte bejt netopíři ... jen je potřeba mít oba kabely a rychle za sebou je vyměnit.
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    Ač jsem stará škola a pro mě je furt the best analog, tak v tomhle souhlasím s Alienem ... jakožto elektrotechnik vím, že mezi optickýma kabelama jsou propastný rozdíly, ne jako u měděných.. že(opravdu mě tady fascinují diskuze o zančkových kabelech, kde sic kvalitatvní rozdíly jsou, ale né rozhodně slyšitelné ... pánové ... jsou pouze ztratové)

Ale u optiky jsou obrovské rozdíly a to slyšitelné ... strašně záleží indexu lomu světlovodného materiálu ... na něm se vám rozhoduje, jaké frekvence se bude jak šířit.! .. poznat rozdíl mezi optikama nemusíte bejt netopíři ... jen je potřeba mít oba kabely a rychle za sebou je vyměnit.
    NO JASNĚ, DÍKY ZA PODPORU Já sem taky ANÁL-ogovej

Standardní

Mozna uz me ta diskuze trosku unavila, ale nebavite se nahodou o prenosu analogovyho signalu optikou tam by podobny argumenty o indexech lomu a frekvencnich charakteristikach mohly obstat U digitalu ani nahodou

Edit.. Panove uvedomujete si ze diskuzema na tema kvalita optickych kabelu a jeji vliv na prenos hudby popirate princip digitalniho prenosu dat (libovolnejch)
    When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Hooligan
    Mozna uz me ta diskuze trosku unavila, ale nebavite se nahodou o prenosu analogovyho signalu optikou tam by podobny argumenty o indexech lomu a frekvencnich charakteristikach mohly obstat U digitalu ani nahodou

Edit.. Panove uvedomujete si ze diskuzema na tema kvalita optickych kabelu a jeji vliv na prenos hudby popirate princip digitalniho prenosu dat (libovolnejch)
    Máš nás za blbce? Koukám, že asi ano. Škoda. Já tebe tedy rozhodně nee. Neznám žádný přístroj, který by uměl po optickém vlákně přenést analogový signál. Digitální signál lze přenášet po metalickém kabelu, ale ne naopak.

Tak jak jsi to tu nastínil by znamenalo, že v momentě vynálezu optického vlákna a přenosu bitsignálu po něm musí defakto být zastaven jakýkoliv vývoj a výzkum této technologie, páč přece "není co vyvýjet" ..... a to je přece nesmysl, nemyslíš? Společnosti vyrábějící optovlákno a optokabely se denodenně potýkají s neduhy této technologie a pořád ji vylepšují co to jde. O přenosových zařízení ani nemluvě. Ono totiž záleží i na "mašince", která ten bitsignál do vlákna posílá, resp. tu modulaci vyrábí. Ale zpět k vláknu. Použité materiály a technologie výroby dnes umožńuje vyrábět desítky vláken, každé jiné, určené na specifické druhy způsobu přenosu. Ještě jednou napiš, že to JEDNIČKOU a NULOU končí a vážně o tobě začnu pochybovat (bez urážky pls)

Standardní

Tak tohle by me taky zajimalo - jaky muze mit vliv index lomu a frekvencni rozsah prenosu optickeho kabelu na prenaseni DIGITALNIHO signalu ? Do prcic, tak bud je kabel a prenosovy protokol dimenzovany tak, aby prenesl bezchybne VSECHNA DIGITALNI data nebo je to cely nepouzitelny, ne ? Jak bych si treba mohl z webu stahnout po optickych rozvodech soubor, kdyby se v nekterych castech site ztracely bity a v jinych ne ? A to same sakra plati pro prenos NAVZORKOVANEHO DIGITALNIHO hudebniho signalu (PCM) ! Frekvencni rozsah je prece jednoznacne dany vzorkovacim kmitoctem a kvalitou nasledneho D/A prevodu, ne nejakyma indexama lomu v optickem kabelu !! Dokud se neprovede D/A prevod, tak PCM data tecou kabelem seriove s konstantnim bitovym tokem, takze fakt nechapu, co to s tim ma spolecnyho...
    Počítače šetří práci, čas a peníze... Vážně tomu někdo věří?
    Intel C2D @3.6GHz, GTX280, RAM: 2GB, HDD: 2TB

Vliv
    294

Standardní

2All: mluvil jsem naprosto obecně ... ne jen o audio signálu ... !!!!

Každý digitální signál je vysílán po své nosné frekvenci (prostě perioda mezi obdelníkama) ... takže když po obyč kabelu budu posílat data frekvencí xHz a pak zkusím poslat x + 10000Hz, tak se může projevit značný útlum na x-tým metru vlákna, díky vadám na indexu lomu a vzniklé interferenci ... Takže o kvalitě jsem mluvil takto ... lepší použít kabel, který je uspůsoben na přenosy jiné než audia vzorků.

Optice příliš neholduji(i když jsem ji měl u zkoušky) ...
    BA95 positive

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

opticky kabel jako fyzicka vrstva neni problem, data se prenesou presne jak maji, problem je s S/PDIF protokolem, ktery pouziva biphase mask a kde jdou data modulovana s hodinovym signalem po jedne lince, z teto linky se musi obnovit jak data tak onen hodinovy signal a prave tam je pes zakopan.. data se obnovi dokonale, cili veskere 1 a 0 se prenesou spravne, ale rekonstrukce hodinoveho signalu je dost nedokonala, obsahuje tzv. jitter, coz jsou variace hodinoveho signalu s nejruznejsi frekvenci.. teoreticky by slo zaradit mnoho PLL obvodu s dlouhou casovou konstantou a onen hodinovy signal zbavit temer veskereho jitteru, ale to se v praxi moc nevidi.. pri D/A prevodu se vynasi na osu y pomyslneho grafu prubehu signalu hodnoty amplitudy zakodovane PCM, ovsem osu x predstavuje prave hodinovy signal a jsme tady - nejen samotna data ulozena na CD hraji roli pri rekonstrukci analogoveho hudebniho signalu, ale je to take spravne nacasovani konverze jednotlivych vzorku..

tomu, jak je mozne, ze ruzne opticke kabely jsou ruzne nachylne ke vzniku jitteru sam nerozumim, ale verim, ze existuje rozumne vysvetleni.. treba ony nezadouci odrazy, ktere interferuji s uzitecnym signalem.. vsadim se, ze ani rozsvitit a zhasnout vysilaci LED neni v praxi naprosto okamzity dej, ale ze je tu take jista nabezna hrana a vsude, kde je nabezna hrana je rozliseni hodnoty 1 a 0 veci vlastne analogu, pri secteni vysilaneho signalu a odrazu tak muze byt drive ci pozdeji dosazeno rozliseni logicke 1 nebo 0 a jitter je na svete.. ale jak rikam, to jsou spis moje vlastni predstavy, tomuhle vubec nerozumim..
    /// Dell Latitude D600 | Dothan 1.7GHz@1.05V~800MHz@0.70V | 1024MB DDR266@2-3-3-6 | 40GB Hitachi Travelstar 5K80 | Samsung CD-RW/DVD SN-324S | Mobility Radeon 9000 32MB | 14.1" SXGA+ 1400x1050 | Broadcom 570x Gbps LAN | Intel PRO/Wireless 2100B WLAN ///

Standardní

Zajimave, co pise Glassman.
    Optiku sice nepouzivam, receiver mam pripojeny 6m koaxem, coz bych se v pripade optiky asi nedoplatil, ale stejne mi to vrta v hlave. Puvodne jsem si myslel, ze finalni D/A prevod je rizeny vnitrnima hodinama zarizeni, ktere prevod provadi, tzn. ze se data nacitaji do vyrovnavaciho bufferu a postupne prevadeji podle toho, na jakou frekvenci je nastavena komunikace protokolu. Ovsem jestli to tece primo z kablu na prevod bez nejakych korekci vzorek za vzorkem, tak tam by uvedene problemy s presnosti casove synchronizace vznikat mohly (podtstatne samozrejme pouze pro hudebni data). Takze nakonec blba implementace komunikacniho protokolu, hmmm...

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

jeste abych to doplnil, vsak oni toslink transceivery a receivery nemaji nekonecnou rychlost, ale jsou omezeny na 8-15MHz, coz znamena, ze je tu konecna rychlost rozsviceni a zhasinani a take konecna rychlost rozpoznani techto dvou stavu.. pokud by bylo vse idealni, zvladaly by se frekvence radove GHz a pak uz bych opravdu kroutil hlavou nad tim, jak je mozne, ze ruzne kabely ruzne hraji.. S/PDIF stream o vzorkovacim kmitoctu 44.1kHz bezi na 2.8MHz, cili vubec ne radove nizsi nez maximalni mozna frekvence dana technologii..
    /// Dell Latitude D600 | Dothan 1.7GHz@1.05V~800MHz@0.70V | 1024MB DDR266@2-3-3-6 | 40GB Hitachi Travelstar 5K80 | Samsung CD-RW/DVD SN-324S | Mobility Radeon 9000 32MB | 14.1" SXGA+ 1400x1050 | Broadcom 570x Gbps LAN | Intel PRO/Wireless 2100B WLAN ///

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal PePo
    Zajimave, co pise Glassman.
    Optiku sice nepouzivam, receiver mam pripojeny 6m koaxem, coz bych se v pripade optiky asi nedoplatil.........
    Bandridge OK - 5m - 754Kč, 10m - 1363Kč, což považuji za hooodně levné. Porovnám-li to s cenou za opravdu kvalitní směrový koax, kdy za 0,5m dáš min. 1000Kč (včetně pořádných konektorů samozřejmě) tak nevím co je levnější. Tak možná koax k televizi

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

coax RG59 zakonceny satelitnimi F konektory s prechodkou na cinch, vse pri dodrzeni nominalni impedance 75Ohm a pritom velice levne.. a prave na impedancnim sladeni zalezi nejvic.. konzistence impedance po delce kabelu pak muze delat rozdil, ale RG59 by mel byt ok, mnohem lepsi nez televizni coax.. samozrejme nejakej Belden by byl asi lepsi no, ale kde to tady schanet ze..

Standardní

2Aliencz:
    Co je to smerovy koax ? V normalnim koaxu s medenym vnitrkem a stinenim nemuze prochazet signal obema smery a nebo v nem maji elektrony nejaky smerovky ? Sorry, ale tomu nerozumim, rad se necham poucit...
    Krome toho - nepsal jsi tu nekde ve vedlejsim threadu nahodou, ze optika za tuhle cenu je podle tebe nepouzitelna ? No a jak tvuj prispevek o hyperdrahem koaxu koresponduje s tim co napsal Artee:

... jakožto elektrotechnik vím, že mezi optickýma kabelama jsou propastný rozdíly, ne jako u měděných.. že(opravdu mě tady fascinují diskuze o zančkových kabelech, kde sic kvalitatvní rozdíly jsou, ale né rozhodně slyšitelné ... pánové ... jsou pouze ztratové)
    a ty jsi mu to odsouhlasil. Predpokladam, ze stale mluvime o digitalnim prenosu, coz taky vyplynulo z dalsich prispevku.

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

myslim, ze Arteee myslel linkove kabely..

smerovy kabel je kabel s dvema nezavislyma stinenima, pricemz jedno je zapojene na zem pouze na strane vysilajici signal, kdezto vnitrni vrstva stineni je klasicky zemni vodic pripojeny na obou stranach..

Standardní

2Glassman:
    Aha, diky za vysvetleni. Jinak mel jsem pocit, ze se tahle debata tyka digitalniho prenosu.

Mimochodem, na propojeni pouzivam puvodne 10m BNC RG59-ky, kterou jsem usmiknul na 6m, konektory jsem si taky dovolil ustrihnout a nahradit je tema, co jsem potreboval (CINCH, Jack). No to jsem asi nemel delat, jak to tady ctu, nicmene problemy se zvukem zatim nemam. Teda rozhodne nemam pocit, ze bych mel pres repraky deku, spis naopak...

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal PePo
    2Aliencz:
    Co je to smerovy koax ? V normalnim koaxu s medenym vnitrkem a stinenim nemuze prochazet signal obema smery a nebo v nem maji elektrony nejaky smerovky ? Sorry, ale tomu nerozumim, rad se necham poucit...
    Krome toho - nepsal jsi tu nekde ve vedlejsim threadu nahodou, ze optika za tuhle cenu je podle tebe nepouzitelna ? No a jak tvuj prispevek o hyperdrahem koaxu koresponduje s tim co napsal Artee:

a ty jsi mu to odsouhlasil. Predpokladam, ze stale mluvime o digitalnim prenosu, coz taky vyplynulo z dalsich prispevku.
    K Arteeho příspěvku: Má 100% pravdu, ta kvalitativnost je vlastně stupeń ztrátovosti, resp. ovlivnitelnosti vedeného signálu. To platí pro všechny druhy kabelů, optika neoptika metal nemetal. Čím vyšší kvalita, nim je ona "ztrátovostů nižší, ovlivnění signálu menší. O tom tu celou dobu melu.

Add cena optiky - o thread výše je uvedeno, že "by se za delší optiku nedpoplatil". Já mu tam hodil pár zběžných cen i u delších kabelů. O kvalitě jsem nediskutoval. V porovnání s koaxem je cena optiky vždy nižší ve zhruba stejné kvalitativní kategorii. U optiky to ale končí na nějaké střední kvalitě. Pak se už optika nedělá, protože nemá využití. V Hi-endu jsou jen metalické kabely (koax, signálové).

Směrový koax:

Viz: U některých kabelů záleží, jakým směrem v nich bude procházet signál. Jsou to tzv. směrové kabely. Pokud je zapojíme opačně, než je doporučeno výrobcem (a označeno šipkami na vlastním kabelu), mělo by dojít k horšímu přenosu zvukového signálu. Je to hloupost? Nikoli, avšak směrovosti podle mě nelze přikládat příliš velký význam. Je dána buď samotnou konstrukcí kabelu a nebo někdy též jen zapojením konektorů. Na kabely konstruované tak, že mají dva izolované vodiče (jeden pro signál a druhý pro zem (=nulový)) a dále vnější stínění, lze konektory připájet na každé straně kabelu odlišně. Zatímco na jedné straně kabelu spojíme stínění s vnějším pólem konektoru (=se zemí), na druhé straně stínění s konektorem nespojíme vůbec (viz obr.). Hovoříme pak o pseudosymetrickém propojení - strana kabelu, kde je stínění připojeno ke konektoru, se zasunuje do zdroje signálu (přehrávače), opačná strana do příjemce signálu (zesilovače). Asi tak, aby to bylo jasné každému. NENÍ TO SAMOZŘEJMĚ ŽÁDNÉ DOGMA, ALE KDYŽ UŽ TO MÁ, PROČ TO ZAPOJIT LAJDÁCKY NE?

Poměrně zajímavý článek o tom jak vybírat audio kabely do Hi-Fi sestav je zde:
    http://www.stereomag.cz/read_clanek....=1411&id_kat=7

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Ještě malý doplněk k značkám kabelů: jedny z nejlepších kabelů se vyrábějí u nás v ČR pod značkami KrautWire a Cable 4 You. Obě společnosti vyrábějí jak levnější, tak extra drahé modely a to jak signálových tak reproduktorových. Pokud si zabrouzdáte na jejich stránky dočtete se i o nějaké té konstrukci a provedení a vlivech na to či vono a td .... když nic, tak se to dá vzít alespoń jako vodítko pro případné rozhodování.

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Citace Původně odeslal Glassman
    myslim, ze Arteee myslel linkove kabely..

smerovy kabel je kabel s dvema nezavislyma stinenima, pricemz jedno je zapojene na zem pouze na strane vysilajici signal, kdezto vnitrni vrstva stineni je klasicky zemni vodic pripojeny na obou stranach..
    Ano, to je jedna z variant směrovosti - tzv. asymetrický kabel. Ve vyšší třídě se používají ještě tzv. symetrické, kdy se v kabelu vedou samostatně jak signál (+) tak (-) a ještě zem. (konektory XLR). Směrovost je u takových kabelů dána jen konstrukcí výroby (např. směr tažení stínění) ..... a to bývá nejčastější případ směrovosti koaxů.

Na mém kabelu vyznačeno šipkami:

Standardní

2Aliencz:
    Diky za vyklad, uz jsem se v tom digitalni/analogovy/linkovy/smerovy/koaxialni/opticky zacal nejak ztracet. Tak jsem zase jsem o neco chytrejsi. Nicmene audiofil ze me asi nebude...

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

no, smer tazeni stineni, to teda nevim, co myslis.. nejak si nedokazu predstavit rozdil u pripojeni stiniciho opletu.. a u balanced kabelu je zem pro signal samotny nepodstatna a slouzi jen pro stineni signalu v hot a cold vodicich..

Vliv
    294

Standardní

Čistě z mechanického hlediska, na směru tažení docela záleží ... Ztráty v kabelu se projevují na rozhraní (na hranách krystalové mřížky normativního materiálu a nečistot). A to je to očem tu mluvím a vy také... Vysvětlím...

pozn. autora (mluvím obecně o měděném/hliníkovém/zlatém kabelu pro přenos střídavého signálu). Digitální signál je také střídavý signál, ale na rozdíl od audio signálu nemá žádné harmonické složky (obdelník ze sínů těžko vyrobíte) (nebo je to opačně no to je fuk)

... Vždy když zde probíhala vášnivá diskuze na téma kabely a kvalita zvuku, tak jsem se upřímně bavil ... Má to vliv ... dalo by se říct že i výrazný. No a na začátek bych rád předeslal, že o kvalitě reprodukce zavislé na kabeláži budu mluvit jen v případě kabelů mezi zesilovačem a reprosoustavou, protože tam má význam mluvit o změně zvuku. Protože zde se přenáší již NF výkonový signál a POUZE v tomoto případě se projevují prazitní vlastnosti kabelů(druhý případ kdy toto nastavá je při přenosu VF signálu)..(u nevýkonového NF signálu se ztráty příliš neprojevují, protože při použití přiměřeného kabelu(průměr, vlastní vodisvost) nemájí elektrony takouvou energii na vyražení jiného elektronu ve vazbě, takže jinými slovy kabel je jako trubka s vodou, která je zaplněna jen z poloviny - nic nebrání v průtoku)

Každý pasivní(a aktivní) prvek elektrického obvodu se dá nahradit jeho náhradním schématem a né jinak je to i u kabelu:
    - má svou jmenovitou impedanci - parazitní indukce - závisí na typu kabelu(kroucený, žilový ....)
    - dále parazitní kapacitu(má smysl jen u žilových kabelů - kapacita(vzduchové mezery) mezi jednotlivými žilkami)
    - Svodové vlastnosti (souvisí z izolací/stíněním atd.)
    - a samozřejmě parazitní odpor

Zatímco kapacita je jasně dána pouze konstrokcí kabelu, impedance a odpor(mají vlastně stejný význam, jen se uplatnují za jiných podmínek) jsou závislé především na vlastnostech vlastního vodiče(a jeho I vodivosti)

Kdo již sám s audiem dělá, jistě někdy vymýšlel/kupoval vyhybku do repro ... tak alespn s části ví jak funguje ... Jsou to filtrační obvody které mají za úkol proustit/zadržet jen některé frekvence.. Tyto obvody(budeme-li hovořit o pasivních filtrech) jsou vždy tvořeny kombinací pasivních členů R(odpor), L(indukce - cívka) a C(kapacita). Tto členy se kombinují vetšinou po dvojcíh, ale mohou být v kombinaci všichni tři(LR filtr - dolní propust, RC - Horní propust, LRC - pásmová propust)...

Tak ted víme jak asi funguje vyhybka, a když si vzpomeneme co jsem psal nahoře, tak zjistíme, že kabel se chová jako tyto pasvní členy... a to je ten kámen úrazu .. kabel se chová jako vyhybka a najednou je to ztrátový člen. A čím vyšší bude mít jednu parazitní veličinu, tím víc bude ztrátovější pro danou frekvenci(horní/dolní propust) a to je to vaše zminované "s tímto kabelem je lepší zvuk" ano je lepší, protože má menší ztratové veličiny...
    Ale mít jinou barvu zvuku, to né ... takzvné klima zvuku(barva, mikro a makro sound a já nevím jak tomu kdo ještě říká) je dáno právě harmonickými složkami zvuku a ty se mění v polovodičích(nebudu ted rozebírat fyzyku polovodičů), proto i dnes jsou u hifistů v oblibě elektrokové zesilovače, kde k těmto změnám nedochází a zesilovač nemění barvu hudby(nezkresluje harmonické složky).

S tímto se vždy počítalo, proto u přenosů VF signálu se používá tzv. Impedanční přispůsobení tj. když oba spojené přístroje májí výstupy/vstupy na stejné impedanční úrovni a sám kabel má svou impedanci, tím se částečně zabrání uplatnění parazitních vlastnostní, protože signál se šírí dle již navrhlé impedance, která je mnohonásobně vyšší než parazitní.
    Impedanční přispůsobení má rozsáhlejší důvod a uplatnění a špatně se vysvětluje, proto to neberte v potaz, to bylo jen pro zajímavost.

Tak máme za sebou Teorii beztrátových obvodů. A vy nyní víte, jak jsem myslel předchozí příspěvky

add: jen zohlednuji tedy názor, že směrové kabeli mají smysl, vzhledem k výrobě kabelu.
    BA95 positive

Věk
    58
    Vliv
    293

Standardní

Uffff, teda dobrý Artee, to je úplně vyčerpávající

Senior Member
    Vliv
    292

Standardní

Digitální signál je také střídavý signál, ale na rozdíl od audio signálu nemá žádné harmonické složky (obdelník ze sínů těžko vyrobíte) (nebo je to opačně no to je fuk)
    jj, je to prave opacne - obdelnik je slozen z nekonecneho poctu sinusovek o nekonecno frekvencich, proto idealni obdelnik v praxi neexistuje, protoze vse je omezeno tzv. slew rate, ktery omezi vyssi frekvencni slozky.. samozrejme jsou obsazene i harmonicke slozky, viz prekmity..

u nevýkonového NF signálu se ztráty příliš neprojevují, protože při použití přiměřeného kabelu(průměr, vlastní vodisvost) nemájí elektrony takouvou energii na vyražení jiného elektronu ve vazbě, takže jinými slovy kabel je jako trubka s vodou, která je zaplněna jen z poloviny - nic nebrání v průtoku
    hmm, kez by tomu tak doopravdy bylo..

Každý pasivní(a aktivní) prvek elektrického obvodu se dá nahradit jeho náhradním schématem a né jinak je to i u kabelu:
    - má svou jmenovitou impedanci - parazitní indukce - závisí na typu kabelu(kroucený, žilový ....)
    - dále parazitní kapacitu(má smysl jen u žilových kabelů - kapacita(vzduchové mezery) mezi jednotlivými žilkami)

Zatímco kapacita je jasně dána pouze konstrokcí kabelu, impedance a odpor(mají vlastně stejný význam, jen se uplatnují za jiných podmínek) jsou závislé především na vlastnostech vlastního vodiče(a jeho I vodivosti)
    nikolivek, impedance je ekvivalentni odpor kabelu v zavislosti na frekvenci, podili se na nem jak indukcnost, tak kapacita.. vlastni stejnosmerny odpor je pro bezne rozumne delky nepodstatny.. jak indukcnost je primo zavisla na geometrii kabelu, kapacita navic na pouzitem dielektriku.. kapacita je uvadena mezi zilami nebo mezi zilou a stinenim, to jak si to popisoval ve me vyvolalo dojem, ze snad mluvis o jednotlivych vodicich v licne.. kapacita mezi vodici o stejnem potencialu samozrejme byt muze, ale ovlivnovat nic nemuze..

A čím vyšší bude mít jednu parazitní veličinu, tím víc bude ztrátovější pro danou frekvenci(horní/dolní propust)
    tak snad pouze dolni propust, ze? seriova indukcnost a kapacita na zem, takze o horni propusti nemuze byt rec..

Ale mít jinou barvu zvuku, to né ... takzvné klima zvuku(barva, mikro a makro sound a já nevím jak tomu kdo ještě říká) je dáno právě harmonickými složkami zvuku a ty se mění v polovodičích(nebudu ted rozebírat fyzyku polovodičů), proto i dnes jsou u hifistů v oblibě elektrokové zesilovače, kde k těmto změnám nedochází a zesilovač nemění barvu hudby(nezkresluje harmonické složky).
    elektronky ze nezkresluji harmonicke slozky? podivej se jake THD maji elektronkove zesilovace!

S tímto se vždy počítalo, proto u přenosů VF signálu se používá tzv. Impedanční přispůsobení tj. když oba spojené přístroje májí výstupy/vstupy na stejné impedanční úrovni a sám kabel má svou impedanci, tím se částečně zabrání uplatnění parazitních vlastnostní, protože signál se šírí dle již navrhlé impedance, která je mnohonásobně vyšší než parazitní.
    Impedanční přispůsobení má rozsáhlejší důvod a uplatnění a špatně se vysvětluje, proto to neberte v potaz, to bylo jen pro zajímavost.
    ano ano, pri VF aplikacich je impedancni prizpusobeni zcela bezna vec, protoze bez nej by to ani nemohlo fungovat a je velika prevelika skoda, ze u NF signalu bylo prave toto zanedbano, nebot to lidem pripadalo akceptovatelne, ale ono to az tak akceptovatelne neni.. oba spojene pristroje musi mit jasne danou vystupni impedanci, realizovanou bezne seriovym odporem, a na druhe strane vstupni impedanci, realizovanou stejnym odporem k zemi.. mezi tim musi byt kabel se shodnou charakteristickou impedanci, pokud mozno bez jakehokoliv kolisani po delce kabelu a v neposledni rade i konektory musi byt stejne impedance! zadna parazitni impedance neni a navrzena impedance neni rozhodne vyssi, naopak impedance byvaji docela nizke, aby protekalo vice proudu a tim padem byl cely system mene nachylny k pripadnym rusivym proudum..

bohuzel, signalove kabely v audio technice nejen ze maji kolisavou impedanci z duvodu divoce vypadajicich geometrii, nemaji ani zadnou predepsanou impedanci, stejne tak vystupni a vstupni impedance zarizeni jsou na libovuli vyrobcu a lisi se o nekolik radu, radsi nemluve o konektorech.. pri tomto naprostem impedancnim rozladeni dochazi ke zpetnym odrazum signalu v kabelu a modulacim.. a s tim je problem prave u digitalnich kabelu, kde modulovane odrazy posouvaji nabeznou hranu a tim moment prekroceni napetove urovne pro logickou 1 nebo 0 a tim padem casove chyby zvane jitter..

Vliv
    294

Standardní

nikolivek, impedance je ekvivalentni odpor kabelu v zavislosti na frekvenci, podili se na nem jak indukcnost, tak kapacita.. vlastni stejnosmerny odpor je pro bezne rozumne delky nepodstatny.. jak indukcnost je primo zavisla na geometrii kabelu, kapacita navic na pouzitem dielektriku.. kapacita je uvadena mezi zilami nebo mezi zilou a stinenim, to jak si to popisoval ve me vyvolalo dojem, ze snad mluvis o jednotlivych vodicich v licne.. kapacita mezi vodici o stejnem potencialu samozrejme byt muze, ale ovlivnovat nic nemuze..
    Ty mě taky budeš chytat za každé slůvko vid Já to vysvětluju pro lidi nevědoucí, né pro člověka vědoucího, to bych mluvil trochu odborněji.
    Ale nevím proč jsi psal tohle:

nikolivek, impedance je ekvivalentni odpor kabelu v zavislosti na frekvenci, podili se na nem jak indukcnost, tak kapacita..
    To je pravda, ale to jsi vysvětlil co je impedance, ale o tom jsem vůbec nepsal! já jsem jenom říkal prvky náhradního schematu kabelu OBECNĚ, to jsi si asi na začátku nepřečetl ... takže píšu, že to má, protože třeba odpor má (zeptej se vlakových zabespečováků co je to za problém (ale to jsou kilometry kabelů )) a pak to dialektrikum ... těžko asi bude kabel v bužírce v elytu že? ... ja psal vzduch ... no ty jsi mě vlastně jenom doplnil, ale to bylo zbytečné, vzhledem k tomu co jsem měl v úmyslu tím říct.

A potom jsem psal o jednom kabelu (žilový, lankový .... žádný dvoulinky licny ...)

Neboj Glassi to si užiješ v předmětu Teorie obvodů, kapitola Neztrátvé obvody ...

To co jsem napsal, je laické podání pro laiky
    BA95 positive

Standardní

jj, je to prave opacne - obdelnik je slozen z nekonecneho poctu sinusovek o nekonecno frekvencich, proto idealni obdelnik v praxi neexistuje, protoze vse je omezeno tzv. slew rate, ktery omezi vyssi frekvencni slozky.. samozrejme jsou obsazene i harmonicke slozky, viz prekmity..
    Svata pravda, poznamka k tomu na konci

tak snad pouze dolni propust, ze? seriova indukcnost a kapacita na zem, takze o horni propusti nemuze byt rec..
    Pravda, ale u normalnich bezne pouzivanych kabelu je fstop o hromadu radu dal nez je audiospektrum s par desitkama mizernych kilohertzu.

a s tim je problem prave u digitalnich kabelu, kde modulovane odrazy posouvaji nabeznou hranu a tim moment prekroceni napetove urovne pro logickou 1 nebo 0 a tim padem casove chyby zvane jitter..
    tak prave s tim jitterem to nebude az tak zhavy z nekolika duvodu. V kabelu lze uspesne pominout jakekoli dymanicke deje, elektricky parametry se meni v dobach dnu, mesicu, roku. Takze ten jitter tam v podstate nema jak vzniknout. To ze prave diky frekvencnimu omezeni maji hrany signalu konecnou strmost je pravda, ale to lze jednoduse eliminovat bud pouzitim invertoru 74HC04 (sirka pasma 60MHz, takze udelat obdelnik neni problem) na urovni TTL nebo digitalni recievery s tim pocitaji a primo na vstupech maji schmituv hysterezni obvod pro vyhraneni vstupniho signalu. A jen tak mimochodem, clock 3MHz signalu ma periodu ma periodu cca 300ns, prakticky vznikajici jitter (na vysilaci strane) ma hodnotu desitek, maximalne nekolika malo stovek ps. Coz jsou pri nejhorsim rozdily ve 3! radech. A takova nestabilita jednotilibych bitu (a uz vubec nemluve o jednotlivych vzorcich) nemuze zpusobovat "ztratu prostorovosti, rozmelnene basy a zastrene vysky" Proste je to blbost.
    When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání