K Arteeho příspěvku: Má 100% pravdu, ta kvalitativnost je vlastně stupeń ztrátovosti, resp. ovlivnitelnosti vedeného signálu. To platí pro všechny druhy kabelů, optika neoptika metal nemetal. Čím vyšší kvalita, nim je ona "ztrátovostů nižší, ovlivnění signálu menší. O tom tu celou dobu melu.Původně odeslal PePo
Add cena optiky - o thread výše je uvedeno, že "by se za delší optiku nedpoplatil". Já mu tam hodil pár zběžných cen i u delších kabelů. O kvalitě jsem nediskutoval. V porovnání s koaxem je cena optiky vždy nižší ve zhruba stejné kvalitativní kategorii. U optiky to ale končí na nějaké střední kvalitě. Pak se už optika nedělá, protože nemá využití. V Hi-endu jsou jen metalické kabely (koax, signálové).
Směrový koax:
Viz: U některých kabelů záleží, jakým směrem v nich bude procházet signál. Jsou to tzv. směrové kabely. Pokud je zapojíme opačně, než je doporučeno výrobcem (a označeno šipkami na vlastním kabelu), mělo by dojít k horšímu přenosu zvukového signálu. Je to hloupost? Nikoli, avšak směrovosti podle mě nelze přikládat příliš velký význam. Je dána buď samotnou konstrukcí kabelu a nebo někdy též jen zapojením konektorů. Na kabely konstruované tak, že mají dva izolované vodiče (jeden pro signál a druhý pro zem (=nulový)) a dále vnější stínění, lze konektory připájet na každé straně kabelu odlišně. Zatímco na jedné straně kabelu spojíme stínění s vnějším pólem konektoru (=se zemí), na druhé straně stínění s konektorem nespojíme vůbec (viz obr.). Hovoříme pak o pseudosymetrickém propojení - strana kabelu, kde je stínění připojeno ke konektoru, se zasunuje do zdroje signálu (přehrávače), opačná strana do příjemce signálu (zesilovače). Asi tak, aby to bylo jasné každému. NENÍ TO SAMOZŘEJMĚ ŽÁDNÉ DOGMA, ALE KDYŽ UŽ TO MÁ, PROČ TO ZAPOJIT LAJDÁCKY NE?
Poměrně zajímavý článek o tom jak vybírat audio kabely do Hi-Fi sestav je zde:
http://www.stereomag.cz/read_clanek....=1411&id_kat=7