Takze, projistotu to tady zopakuju:
R9500 64M - karta, kterou ATi narychlo vypustila, aby zaplnila segment trhu - pouziva stejne PCB jako R9700/PRO - pouze 128bit pristup do pameti, jelikoz polovina pametovych cipu chybi (narozdil od R9700/PRO) - kvuli marketingu odpojene 4 texturovaci pipeliny z 8mi - provedeno na urovni SW - BIOS karty to zjistuje podle polohy jednoho rezistoru kolem samotneho cipu...
R9500 128M - karta, kterou ATi vubec neplanovala vydat, o to se postarala firma Sapphire, on totiz Sapphire vyrabi vsechno mozny i nemozny ve vsech moznych i nemoznych variacich... tato karta podobne jako R9500 64M ma odpojene 4 pipeliny a je postavena opet na stejnem PCB jako R9700/PRO, ovsem diky tomu, ze ma osazeny vsechny pametove cipy, je jeji pametova sbernice 256bit!
R9500PRO 128M - tato karta je jiz postavena na vlastnim PCB, kde jsou pametove cipy pripojeny po parech do serie a pripojuje se pouze na jeden pametovy radic, tudiz pristup je pouze 128bit - tahle grafika ma jiz vsech 8 pipeline v provozu..
R9700/PRO - 256bit, 128M, 8 pipeline - neni co resit
s sirkou pametove sbernice se samozrejme pohnout neda, tu dostane karta do vinku.. ale da se velmi jednoduse pohnout s odemcenim ctyr pipeline a to bud preletovanim jednoho SMD odporu na cipu a naslednem flashi BIOSu z R9700, nebo podle vseho to pujde i pouze softwarove - pomoci pristi verze RivaTuneru..
co muzeme ziskat?
R9500 128M -> R9700/PRO* (* podle toho, jak se nam zdari OC)
R9500 64M -> R9500PRO 64M