Podivej Spec ma naprostou pravdu, ja delam hlavne KT600 (to tu kazdy vi) a tohle jsem jeste nevidel ....

Biostar a Asus (x) se rozhodne vyhybam ....
Dale, jestli jsem to pochopil, tak Jsi mel zaply SATA (ale nepouzival jsi ho) a k nemu jsi mel BUH vi jaky ovladace (jestli nejaky), to ze vyrobce dava na CD stary neni problem MUJ, TVUJ, ani VIA, jestli to tak bylo, tak se nediv, ze to nejelo ....

Dale si sezen moderni distro LIVE CD nejakeho linuxu, ty plne podporuji nF2 a hlavne VT8237 a uvidis jak ti to pofrci !!! (tim padem zjistis, bez instalace, zda je problem v tobe, nebo desce) ...

Ja u Gigabyte GA-7VT600 a EPoX 8KRAi davam vzdy ovladave VIA 4in1 4.48-4.53 a SATA vypinam, kdyz je zaple, tak pouzivam ovladace 3.00B-3.00E - NIKDY jsem nemel problem ...
Takze VT8237 bude OK, sam mam momentalne na svem EPoXu Forton 300 a ted prave 2 mechaniky a 4 disky, vse OK, jak pod Slackware, tak pod W2k ...

SATA (boot) rozhodis tak, ze si stahnes nove ovladace a tam je adresar BootDisk a ten prekopirujes na diskety, tam pri boot W2k a XP mackas F6 a pak uz je to snadny .....

Jestli pouzijes prastare ovladace z diskety od vyrobce, TAKY muze byt problem ... ..

V linuxu zakompilujes ovladac do jadra a takove nesmysly te nezajimaji ....