Koupil jsem si pro svuj Subwoofer hroty a nevim, zda je mam prilepit, pripadne cim.
THX
Koupil jsem si pro svuj Subwoofer hroty a nevim, zda je mam prilepit, pripadne cim.
THX
[Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W[NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector
no oni jsou lepicí? nedaji se přišroubovat? .... v případě lepení bych použil lepidlo s odolností proti vibracím ... takže nějaký lepidlo na bázi chemoprenu.
BA95 positive
Jen mrtví poznají konec války. Platón
Nehodlam do toho subwooferu vrtat, koupil jsem ty nejlevnejsi AQ 13 viz. www.aq.cz.Původně odeslal Arteee
[Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W[NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector
No nektery z tech co tam nabizeji maji samolepku na sobe nektery jsou na vruty. Pokud ty tvoje nemaji ani samolepku ani diry k prisroubovani tak bych se s tim moc nebabral a prilepil to oboustrannou lepici paskou a nebo nejakym tim lepidlem jak pise Arteee. Na funkci to vliv mit nebude.
Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.
nalep to horkym lepidlem.
dost bude zabranovat vibracim, a drzi jak za*ebane
Vyřešl jsem to šalamounsky, nechal jsem tam gumove kolecka od vyroby a na ne oboustranou izolepou nalepil ty hroty. Takze ta guma zabranuje prenaseni vibraci![]()
Jeste dotaz k hrotum:
Mam uz nejaky patek domorobo vysoustruzene ale nevim jestli maji byt spickama dolu nebo nahoru? V obchodech rikali ze je to pry jedno.
Ja to mam teda tak ze je mam hrotama nahoru(= bodaji do podlozky prilepene na spodu beden)
Nikde sem to tu nenasel![]()
Hroty u SW určitě dolů. Dynamická vybrace se přesouvá do těla hrotu, ale nedostane se přes mikrospoj do podložky (jen nepatrně) čím větší/vyšší a masivnější hroty, tím lepší - větší absorbce vybrací.Původně odeslal jedik
Obrácený způsob se používá při hrotech na stojanech, na které reproduktor postavíš (není případ SW). Stojan jako celek slouží jako tlumič vybrací. Také záleží na kvalitě beden. Jestli máš něco luxusnějšího, tak si do něj hroty určitě nezapíchneš.
Žádná obyč guma jako podložka nepomůže. Dále je velmi vhodné ještě pod hroty (celý sub) dát kameninivou podložku (dlažbu, mramor, atd) ....
Otázka je, k čemu a jaký subwoofer máš. Jestli je to nějaké "chrastítko" k PC, tak jsou hroty vyhozené peníze, protože dynamika těchto soustav je tak otřesná, že se o poslechové kvalitě zvuku nedá hovořit. Pokud to máš k Hi-Fi reproduktorům, tak je třeba také "odhmotnit" satelity-resp. ostatní repro. Další neméně důležité je postavení beden v prostoru a td, a td .... je toho mraky - doslova věda![]()
A pardon ja zapomel rict ze mam jen dve Hi-Fi bedny (taky domorobo), takze pod ne jak? Koukam ze je to vetsi veda nez jsem cekal
![]()
A jaké to jsou bedny? Sloupy, stojany? Kde to máš postavené? Z jakýho matrošu a jaký povrch, nemáš třeba foto? To by bylo bezva.Původně odeslal jedik
Jsou to sloupy (3 pasmove+bassreflex), material - drevotriska, polepene nejakym typem cerneho papiru, repra Tesly (oznaceni nevimPůvodně odeslal Aliencz
to bych musel rozmontovat, ale jsou to starsi typy), rozmery 30-75-30 (s-v-h)
Foto nemam![]()
Jenom dodám ... To co říkal Aliencz berte velmi na zřetel, bohužel to zapadlo, tak to zopakuju : V případě koupení hrotů (tedy pouze kuželů), je velice na místě, aby ozvučnice byla postavena na tvrdém podloží(respektivě ty hroty) ... Pokud přidělate hroty a postavite to na koberec, strací se polovina vyznamu hrotů ...
... Jde o tzv. odhmotňovací techniku, kdy Ozvučnice na velmi tenké špičce nepůsobí na podložku téměř žádnou hmotností (max KPa na skoro nulovou plochu (hrot) ) ... Nedochází k přenosu akustických vln(vibrace) zkze kužel, protože se "jakoby" vubec nedotýka země ... Je proto lepší kupovat odhmotňovací nožky (tj. hrot+plus protikus k hrotu(je to podložka z toho samého, či mechanicky tvrdšího materiálu), který může přijít na jakýkoliv povrch)
BA95 positive
U sloupů je vhodné (možné použití kvůli vzhledu) delší hroty, ale také docela dobře poslouží kvalitní "puky". Nejsou tak vidět, jako u regálovek a s bednou se dobře manipuluje. Pokud použiješ horty, tak jedině s podložkou s "důlkem" (hladká podlaha) nebo keramická podložka pod celou bednu (koberec). Keramiku/kámen můžeš použít i na hladkou podlahu, ale doporučil bych pod ni ještě něco dát (filc). Sloupy není vhodné stevět přímo na podlahu. Poondíš si basy jedna radost. To samo platí i o SW, resp. o všech bednách, primárně určených pro poslech kvality a ne hluku (diskotéky).Původně odeslal jedik
Bassreflex:
Pokud ho máš vzadu, tak co nejdále od stěny. To je základ. Pokud je vepředu, je to lepší na omezené prostory pro umístění bedny, nicméně žádná bedna by neměla stát přímo u zdi, nebo v rohu. To je však většinou kompromis, prostor versus požadavky na poslech. Každej co si holt může dovolit. Dogma není nic, jen snaha se mu přiblížit co nejvíce)
(P.S. tohle pravidlo platí v Hi-Fi poslechu snad u všeho a nejdiskutovanější jsou asi kabely, signálový i repro.)
Kupoval jsem teď nový bedny a nouzově to mám vyřešeno takhle, než mi dojdou nízké hroty. Ty pak budou mezi bednou a keramickou podložkou, která bude zespodu opatřena filcovou podložkou, aby nepoškrábala nábytek.
Pokud mluvím o hrotech na bedny, tak jedině lepící. Jen blázen si něco do bedny našroubuje. Šroubovací hroty jsou do stojanů a podstavců.
![]()
No pokud se stím počíta v době návrhu ....Původně odeslal Aliencz
![]()
Jde o šíření vln "vně" materiálu .... pokud chceš využít hroty co by svod vibrací, tak IMHO šroubovací jsou jak zemní vodíč.
Ale samo do kupovaných soustav viz tvůj obrázek, bych nepíchnul ani špedlíkem![]()
BA95 positive
Jo pokud je bedna od začátku navržena tak, že má zespodu přípravu na šroubovací hroty, tak to je samozřejmě jiná věc, proti tomu nelze nic namítat. Osobně jsem se ale s takovou bednou pro domácí použití ještě nesetkal, leda jak říkáš doma dělaná. Na domácí výrobu bych si netroufl. Ne, že bych to nezvládl, ale asi bych nedosáhl takové qality, jakou bych chtěl. Solidní bedna vyžaduje dlouhodobý výzkum a experimantování, než splňuje konkurenceschopné požadavky a parametry. A to si může dovolit opravdu jen renomovaný výrobce. O designu ani nemluvě. Toť můj názorPůvodně odeslal Arteee
![]()
Původně odeslal Aliencz
OT: lol ....... ala Genius 5.1HT a jejich SUB ... tomu určitě věnovali hoooooodně času![]()
Jinak souhlas: návrh ozvučnice s detailama jako je funkčnost hrotů je věda... sic jsem Homader .... potrpím si na kvalitu reprodukce(takže zdlouhlaví návrh), jen ten design mě pokůlhává![]()
![]()
BA95 positive
Tos trefil přesně: OT (tohle nejsou a nikdy nebudou a nebyly solidní bedny ani z hodně velké dálky)Původně odeslal Arteee
![]()
To je presne ten nejvetsi problem. Bednu navrhnout a solidne smontovat lze, jen tu povrchovou upravu je problem zvladnout.Původně odeslal Arteee
Proto se lip stavi bedny na vykonny ozvucovani, proste se polepi spesl kobercem na profi bedny a je vystarano. Minimum brouseni, kytovani, zacistovani atd - koberec dobre kryje nerovnosti povrchu a je velmi odolny proti nesetrnemu zachazeni. Pak uz jen pridelat plastove rohy a juchu. Ale k hrotum - hroty bohuzel nepomuzou, pokud neni TVRDA podlaha. Beton apod. Mam tu smulu, ze mam podlahu ve starym baraku z drevotrisky polozenou na tdrevenych tramech, takze ja to budu resit (az se dokopu) bedna->hroty->tvrda deska->pruziny->dalsi tvrda deska. Kdyz jsem totiz postavil bednu s hrotama na tu moji drevotriskovou podlahu i s podlozkama pro hroty, stejne podlaha dunela.
![]()
AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
3DMk01 3DMk03 3DMk05
Pro tebe je ideální řešení kvalitní regálovky na kvalitních, tuhých stojanech (pozor, stojany jsou stejná věda, jako samotné ozvučnice). Jen tak na okraj, ortodoxní hi-fisté, posluchačí náročnější hudby, preferují právě špičkové regálovky na stojanech, než klasické sloupy. Jenak za stejné peníze dostaneš více muziky a díky stojanovému systému je odhmotnění téměř dokonalé a středovýškový projev je u regálovek přesnější a detailnější.Původně odeslal Halen
Jo, to planuju u satelitu, ale nebudu davat na stojan 80-100 dm3 subwoofer.Původně odeslal Aliencz
![]()
AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
3DMk01 3DMk03 3DMk05
Původně odeslal Halen
No to je jasný, že je to na satelity
Ale i na SW se dají udělat docela solidní podstavce. (nízké)
U SW běžně stačí masivnější mramorová deska a na ni bednu na hrotech.
No necakas nejak moc? ved ta podlaha ti bude duniet aj keby si tie bedne mal vo vzduchu, existuju predsa akusticke vlny ktore ti tu podlahu rozkmitaju, a zvlast ak je duta, co vacsinou v rodinnych domoch je, ak nie si na prizemi.Původně odeslal Halen
..-.--.-.-..-.-.-....-.-.-.-..-.-.-
2Branik: klídek![]()
2Halen: Branik mám drobnou pravdu v tom, že to dunění nemuselo být přímo vibracemi z ozvučnice, ale spíš absorbcí vln zkze zed ... když vezmu v úvahu zapuštění takovýhle podlah, tak jej jasný že ty vibrace se snadněji šírí dřevem, než betonem, který je pod tou dřevotřískou.
BA95 positive
preco klidek? snad neznela moja reakcia nejak prudko... myslel som to uplne v pohode..Původně odeslal Arteee
..-.--.-.-..-.-.-....-.-.-.-..-.-.-
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)