Citace Původně odeslal mISHA
no pokud nemas vylozene server ci lepsi raidove radice, tak te bude zajimat jen raid 0, 1 a 0+1

raid 0 je data stripping, kdy se data urcite velikosti deli na dve casti a zapisuji a ctou se soucasne ( tzn ze dvou disku ziskas jeden dvojnasobne velikosti ). nevyhodou je, ze chybou jednoho disku prijdes o veskera data. a narust vykonu neni zas tak markantni pro klasicke operace.

raid 1 je data mirroring, kdy se oba dva disky chovaji jako jeden ( z duvodu bezpecnosti )

raid 0+1 je kombinace obou ( potrebujes minimalne 4 stejne disky )

imho zkus toto ( necetl jsem to ale je to prvni odkaz v googlu ) http://abitfun.wz.cz/polozky/pojmy/co_je_to_raid.htm

EDIT: hot spare je pokud se nepletu zalozni disk, ktery neni aktivni do doby, kdy se jeden z disku v poli pose.e. pak se sam zaktivuje a nahradi jeho funkci > pouziti pouze pro zrcadleni - opet google )
Bud to bude COMA EasySTORE 800 ci HP Virtual Array 7110, takze dle meho nazoru dosti slusne pole.

Diky za ty 0, 1, 0+1 levely. Sice znam, ale opakovani matka moudrosti. Dokonce vim co je level 5. Jde mi spise o ty 2, 3, 4, 6, 50 - takze diky za odkaz.

Hot-spare - mas pravdu, jen si to porad nepamatuju a sef mi to rikal snad jiz 5x