Výsledky 1 až 22 z 22

Téma: Chlazení mražením

Standardní Chlazení mražením

Postupně si dávám do kupy vodní chlazení (první fáze), abych následně radiátor umístil do mražáku (druhá fáze). Inspirovat jsem se nechal zde. Než to vše zprovozním bude to ještě dlouho trvat. Proto bych chtěl zjistit jestli s tím už má někdo nějaké zkušenosti a tak.

Nezkoušel někdo kvůli kondenzaci vody dát celé PC do lednice (aby se tak dostala teplota pod rosný bod) a CPU pak mrazit z mrazáku?

Moderátor Avatar uživatele Masster
    Věk
    42
    Vliv
    355
    But of course, the unlimited evilness of the ultimate tool of mischief, the universal explanation for sucky performance from anything other than nVidia, TWIMTBP, strikes again. The shenanigans know no bounds....luckily, in this sea of pain and anguish,the shining beacon of light and righteousness, ATi, stand, with their Get in the Game program that they managed so badly(because they`re not evil like nV, see, so they couldn`t actually have a program where they worked really close with devs, pushing their tech into their stuff) that no game is part of it. - Morgoth the Dark Enemy

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

vieš o tom, že tu máme tlačítko Hledat? Skús ho občas vyskúšať
    http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=52240
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Standardní Re: Chlazení mražením

Citace Původně odeslal richie08
    Postupně si dávám do kupy vodní chlazení (první fáze), abych následně radiátor umístil do mražáku (druhá fáze). Inspirovat jsem se nechal zde. Než to vše zprovozním bude to ještě dlouho trvat. Proto bych chtěl zjistit jestli s tím už má někdo nějaké zkušenosti a tak.

Nezkoušel někdo kvůli kondenzaci vody dát celé PC do lednice (aby se tak dostala teplota pod rosný bod) a CPU pak mrazit z mrazáku?
    po dlouhé době jsem čekal, kdo opět oživí toto téma. Vedlo se na to hodně diskuzí i praktických zkoušek a hodně testování a vždý to skončilu u toho, že to nemá smysl...
    Já vím, že je blbý tě odrazovat už takhle ze začátku, ale... ale pro běžné používání to není.
    Já sám jsem takhle kdysi experimentoval tak, že jsem do vody dával zmrzlé lahve z mrazáku (dostal jsem se až na 4°C vody). Ale ta kondenzace byla opravdu silná. Navíc přetaktování se o mnoho nezlepšilo. Tedy přesněji - ne o tolik, aby mi to zato stálo.
    Myslím, že Neo se tady na fóru tímto zabýval dost hodně - zabralo mu to celý pokoj

Ale pokud jsi nadšenec, máš hodně času a peněz, tak go jen go a vítej mezi námi. Klidně se do něčeho takového pusť

PS: Ta kondenzace je fakt prevít. Bud se to musí hodně obalit něčím savým (flanel), nebo hermeticky uzavřít case a použít tablety na násáknutí vlhkosti, nebo to celý šoupnout do lednice. Ale tady bacha už jen na to, že lednice je strašně málo výkonná. Ten kompresor ti pojede pořád a krom toho rachotu si myslím, že dlouho nevydrží (zkrátka to na ot není dimenzovaný).

Standardní

Pridavam se k Stanourovu stanovisku...

Taky sem mrazil a rozhodne trvale to provozovat je takovy dost neohrabany a narocny. Ale rozhodne je super si to kratkodobe vyskouset pro nejakej ten max overclock nato to muzu jedine doporocit me se diky ledu podari vazne super overclock ale dlouhodobe to provozovat to zato asi stejne nestoji.

Core 2 i7 920 @ 3800 MHz | Gigabyte X58 Extreme UD5 | Asus Ati 4870X2 2GB | 6GB DDR3 1333 Zeppelin | System HDD RAID0 2x64 SSD Kingston V+ Series + 5x Samsung F1 1TB as Storage| Tagan BZ-Series 800W modular | LCD 24" HP 2475W + Xbox 360

Standardní

2PeterM:
    Prepáč, ale klačitko HLEDAT znám. Bohužel jediné co mi to našlo byl Mrazík od Nea. To co dělal on je ale prakticky nepoužitelné a nebudu daleko od pravdy použiji-li slovo šílené. Z Mrazíka se pro mne nedá téměř použít nic.

Právě si naopak myslím, že používat to dlouhodobě má smysl. Když by se mi podařilo něco takového sestrojit za dejme tomu 7000,-, tak se to dá používat ještě hodně let dál. Hlavně jde o peníze. Když koupím 90nm A64 3500+ do S939, frekvence půjde zvednout z 2.2 na 3.0GHz a díky tomu mražení možná i víc (záleží jak se AMD povede steping), pak se mi těch 7000Kč vrátí hned při prvním procáku. A při troše štěstí (a notném chladicím výkonu) se mi možná povede mít rychlejší CPU než se vůbec bude prodávat.

Samozřejmě, že to chce všechno dobře vychytat, aby to bylo dlouhodobě použitelné. Ono je rozdíl mezi vodním chlazením předělaném na mražení přidáním ledu do chladicího okruhu a třeba něčím od Kryotechu nebo nVentiv aj. Těm bych se chtěl právě přiblížit, ale samozřejmě tak trochu po svém.

Jinak díky všem za jejich rady. Budou se hodit. Ty Massterovy odkazy jsou fakt supr. Ti amíci teda fakt jedou (Opteron na 2.8 atd.). Jen škoda, že se tohle u nás moc nedělá. Jak můžou být ti amíci v tomhle lepší, když my máme ty naše Zlaté české ručičky? Já se tedy budu snažit pozdvihnout náš kredit v zahraničí a ukážu jim, zač je toho česká ruka (zmražená) .

Konstrukce:
    • Zatím to vypadá, že zvolím proti kondenzaci vody silnou izolaci. O umístění case do lednice už neuvažuji. Výkonově na to lednice nemá. Kompresor by jel furt a vzhledem k počtu "topných těles" v kompu a jejich celkovému výkonu by to stejně neuchladila pod těch 5st.C. Navíc ten mražák s výměníkem půjde umístit daleko od kompu, tam sť si řve jak chce.
    • Chladící kapalina bude čistý technický líh. Teplota tání je -114stC.

Senior Member Avatar uživatele Prokop
    Vliv
    294

Standardní

2PeterM:
    Prepáč, ale klačitko HLEDAT znám. Bohužel jediné co mi to našlo byl Mrazík od Nea. To co dělal on je ale prakticky nepoužitelné a nebudu daleko od pravdy použiji-li slovo šílené. Z Mrazíka se pro mne nedá téměř použít nic.

Právě si naopak myslím, že používat to dlouhodobě má smysl. Když by se mi podařilo něco takového sestrojit za dejme tomu 7000,-, tak se to dá používat ještě hodně let dál. Hlavně jde o peníze. Když koupím 90nm A64 3500+ do S939, frekvence půjde zvednout z 2.2 na 3.0GHz a díky tomu mražení možná i víc (záleží jak se AMD povede steping), pak se mi těch 7000Kč vrátí hned při prvním procáku. A při troše štěstí (a notném chladicím výkonu) se mi možná povede mít rychlejší CPU než se vůbec bude prodávat.

Samozřejmě, že to chce všechno dobře vychytat, aby to bylo dlouhodobě použitelné. Ono je rozdíl mezi vodním chlazením předělaném na mražení přidáním ledu do chladicího okruhu a třeba něčím od Kryotechu nebo nVentiv aj. Těm bych se chtěl právě přiblížit, ale samozřejmě tak trochu po svém.

Jinak díky všem za jejich rady. Budou se hodit. Ty Massterovy odkazy jsou fakt supr. Ti amíci teda fakt jedou (Opteron na 2.8 atd.). Jen škoda, že se tohle u nás moc nedělá. Jak můžou být ti amíci v tomhle lepší, když my máme ty naše Zlaté české ručičky? Já se tedy budu snažit pozdvihnout náš kredit v zahraničí a ukážu jim, zač je toho česká ruka (zmražená) .

Konstrukce:
    • Zatím to vypadá, že zvolím proti kondenzaci vody silnou izolaci. O umístění case do lednice už neuvažuji. Výkonově na to lednice nemá. Kompresor by jel furt a vzhledem k počtu "topných těles" v kompu a jejich celkovému výkonu by to stejně neuchladila pod těch 5st.C. Navíc ten mražák s výměníkem půjde umístit daleko od kompu, tam sť si řve jak chce.
    • Chladící kapalina bude čistý technický líh. Teplota tání je -114stC.
    mno, asi tak, vezmi si spotrebu toho mrazaku, a nebude stacit to odizolovat tak jak si predstavujes kondenzace se porad bude tvorit, ja mam takto rozpracovanej waterchiller ale kondenzace je to hlavni co me brzdi, jasne staci dva 120mm fany ktery foukaji kolem socketu ale to uz jsem s tichem nekde jinde.. proto je lepsi vodnik s nejlip externe umistenym radiatorem v zemi kde je porad stala teplota a pak se muzes priblizit klidne tem hodnotam na XS
    .

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Standardní

Jo, to je skvely ze se najdou jeste lidi ktery se do toho vrhaj po hlave a bastlej. A ne jen kupovani v ocmodshopech v de a pod.

Ad rozdil mezi nama a amikama - vapor phase change cooling je nakladna vec jak na penize, tak na technologii - a myslim ze tu neni moc lidi kteri investuji takovy hafo penez aby svuj procak pretaktovali misto o 700MHz o 1000MHz.

taky jsem jeden cas pokusoval s peltierama ale VPC jsem si nedal
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Marty
    Jo, to je skvely ze se najdou jeste lidi ktery se do toho vrhaj po hlave a bastlej. A ne jen kupovani v ocmodshopech v de a pod.

Ad rozdil mezi nama a amikama - vapor phase change cooling je nakladna vec jak na penize, tak na technologii - a myslim ze tu neni moc lidi kteri investuji takovy hafo penez aby svuj procak pretaktovali misto o 700MHz o 1000MHz.

taky jsem jeden cas pokusoval s peltierama ale VPC jsem si nedal
    Jo, presne tak, bastleni rulezz. Ale na druhou stranu, znicit diky spatne navrzenemu chlazeni procak nebo jinou komponentu za X tisic (nebo skoro X desitek tisic) asi taky neni zadany. Mit ZBYTECNY prachy, jdu do kejsu s vapochilem, co nabizi FOX computer. Ale prachy zbytecny nemam tak chladim vzduchem a spokojim se s tim, co mam.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

2PeterM:
    Chladící kapalina bude čistý technický líh. Teplota tání je -114stC.[/list]
    radsej si pozri tabulky a porovnaj tepelnu kapacitu vody a liehu-od toho sa bude odvijat efektivnost chladenia.
    PS.Ak nevies co s peniazmi,predam ti moje chladenie...
    http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php...ight=jaro+jaro
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

To ritchie08: Skús chvíľu počítať: ten chlapík, čo ťa inšpiroval, chladil nejaký smiešny procesor, ktorý nemal ani zďaleka 50W tepelného výkonu. Predpokladám, že ty chceš niečo podstatne výkonnejšie (ináč by si to nerobil - pokus dostať Pentium100 na 150 MHz mi v dnešnej dobe nepripadá zaujímavý...).

Takže skúsme počítať s 250W trvalého tepelného výkonu (pretaktovaný procesor a slušná grafická karta)
    1) zistil si už, aký tepelný výkon je schopný trvale odčerpávať kompresor v mrazničke?
    2) uvedomuješ si, že tie dva okruhy (freónový a vodný) budeš mať prepojené len veľmi nedokonalým tepelným spojom, takže výkon kompresora bude musieť byť ešte podstatne vyšší?

BTW: už tu boli podobní koumáci - a zistili, že chladnička (mraznička) proste nedokáže odčerpať potrebné množstvo tepla a výsledok je na ( )( )

Prečo si to komplikuješ? Rovnako prácne, ale podstatne efektívnejšie a účinnejšie by bolo dostať do PC priamo freónový okruh z mrazničky (tak, ako u profesionálnych výrobkov) - ale aj tu musíš najprv nájsť dostatočne výkonný kompresor. Celkom dobre sa pamätám na naše klimatizácie, ktoré sme mali pri SMEPke - kompresory mali rozmer 15litrového vedra na vodu...

Keď už chceš niečo také robiť, prečo si nekúpiš zariadenie, ktoré je na to konštruované? Nemyslím Vapochill a podobné "hotové riešenia". Mám na mysli vonkajšiu jednotku zo split-klimatizácie. K tomu pár metrov originálneho potrubia a vhodné waterbloky a máš po problémoch.
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Standardní

Citace Původně odeslal PeterM
    ....Mám na mysli vonkajšiu jednotku zo split-klimatizácie. K tomu pár metrov originálneho potrubia a vhodné waterbloky a máš po problémoch.
    presne tak
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Jsem hodne rad ze se timtu problemem nekdo opet zabyva. Jak jsem si precet tak muj vyrobek jsi uz videl. Ono duvod proc jsem chladil peltierama je ze za prve se da snadno regulovat jejich vykon a to kdyz nevis kolik tepla presne potrebujes odcerpat a taky s vyhledem do budoucna je dost dulezite. A za druhe potreboval jsem neco bezhlucneho. Kdybych mel dostatek casu financi a prostoru tak bych to dokoncil. Ale cena je proste moc vysoka. Jinak kompresory maj jedinou nevyhodu proc jsem je nepouzil hluci. Dokonce se mi povedlo odstranit na 100% problem s kondenzaci. Ale vse ma sve nevyhody. Proste jsem chudy student a to nedokazu uzivit. (Zatim) Ale taky jsem jeste neskoncil. Mozna o mne uslysite.
    Zaver je ze je to hodne komplikovany problem... Ja sam jsem nad bezhlucnym a co mozna nejvykonnejsim chlazeni Home made pracoval 3 roky.
    Intel core2duo E6600 2,4@3,4 water cooled :o), teplota max. 65 ;MB:Asus P5K-E (deluxe); RAM:2048MB 800MHz corsair, Grafika Radeon 1600Pro;2xHDD 320GB seagate baracuda 7200.10;Lan intel pro;Audigy;samsung DVD smazka;PSU Enermax liberty 500W

Standardní

no ja nekomentujem chladenie ale domienku ze pretocis a64 3500+ z 2.2 na 3 .. to ti fakt garantujem ze pokial nebudes mat 3 fazovu kaskadu na -100, dosku zmodovanu ze uz ju sam nepoznas a mega super kusok tak s tymto nemozes pocitat ani nahodou
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

Je zajímavé, že někdo prudí, aniž nemá s mražením ani zblo zkušeností. Proto bych chtěl aby se tací radši ani nevyjadřovali. Naopak budu rád, když se ozve někdo kdo třeba viděl někde na zahraničním webu něco podobného, kde zmíněný problém řeší daleko jednodušeji, efektivněji a levněji.

2MadCap
    Ty jsi už taktoval mražený 90nm A64 3500+? Jen pro informaci, při -25°C se dá dostat Opteron z 2.2 na 2.8GHz. A to mluvíme o 130nm jádře s 1MB L2 cache. Na 90nm výrobní proces určitě všichni netrpělivě čekáme a doufáme, že se nebude opakovat historie jménem Thoroughbred A0. Dá se očekávat, že nová výrobní technologie pomůže AMD rychle překonat 3GHz a pravděpodobný strop bude někde kolem 3.6GHz. Mám takový pocit, že kvůli 90nm A64 a s939 nastane velký OC boom srovnatelný s historickým příchodem Durona. AMD rulezzz!

Celé mražení napřed odzkouším na starym komppu s Duronem a až posléze kdy klesnou ceny zakoupím A64.

2PeterM
    • nebudu mrazit grafickou kartu
    • u CPU předpokládám tepelný výkon kolem 120W + ztráty izolací
    • bohužel chladící výkon, který je schopena mrazicí jednotka odčerpat, jsem nikde na štítku nevyčetl. Zde bych potřeboval helfnout. Dá se ale odhadnout, že když má příkon kompresoru 50W, tak odvedené teplo bude několikanásobně větší. Kolik přesně nevím, ale málo to nebude, jinak by si lidi nenechávali montovat na vytápění domu tepelná čerpadla. Výkon kompresoru asi zvolím podle toho ce se již osvědčilo.
    • Výměník mezi "freonovou" a lihovou částí bude zhotoven tak, že výparník bude uzavřen v měděné nádobě, kterou bude protékat líh
    • "freonový" okruh přimo do PC nepovedu, protože[list:3d0937bb5e]
    • okruh se musí přerušit, plyn uteče, musí se naplnit, stojí to prachy
    • nemožnost výměna vodního bloku, či jekékoliv manipulace (s měděnou trubkou už moc nepohneš)
    • nechci do rána zhebnout, když mi náhodou ujde plyn
    • nemožnost vzdálené instalace
    [/list:u:3d0937bb5e]2jaro.jaro
    měrná tepelná kapacita lihu je 2,4 a vody 4,2. Když si k tomu vezmu zhruba o 20% menší hustotu lihu, tak jsem zhruba na polovině. To znamená, že se bude muset dvojnásobně zvýšit průtok což nebude až takovej problém. A kdyby to náhodou nestačilo, zředím to trochu destilovanou vodou. No problemo.

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní

Tepelný výkon čerpadla si zisti u výrobcu / predajcov / v servise...

Plyn v okruhu je zdraviu neškodný (otestované - vypúšťali sme okruhy pri demontáži EC1010... Áno, aj ja som prispel k zväčšeniu ozónovej diery ) Pozor - nemýliť si to s čpavkovými okruhmi na zimných štadiónoch - tam ide o život

Stále si ma nepresvedčil, že nieje vhodné kúpiť si vonkajšiu jednotku od klimatizácie, prdnúť ju na balkón a mať pocit sucha a istoty... (pardon, to je z inej rozprávky ) - lacná split klíma o TEPELNOM výkone cca 2kW stojí cca 8000,- takže odhadom za 4000,- máš zaručene dostatočný výkon na mrazenie procesora, grafiky a ako bonus môžeš malým radiátorom mierne ochladzovať vzduch v compe a pomôžeš tak čipsetu, diskom atď...

EDIT: nezabudni na jednu zásadnú vec: dosiahnutá teplota závisí hlavne od toho, aký máš prebytok tepelného výkonu na kompresore. Všimni si, že výrobcovia mrazničiek definujú, aké množstvo potravín je možné naraz vložiť a zmraziť - ale za 24 hodín! Teda to teplo odoberať postupne po troške - ty potrebuješ niečo úplne iné - trvalý maximálny výkon. A na tom ti mrazničká rýchlo chcípne (prehreješ kompresor - siahni si doma na kompresor mrazničky...)

Standardní

no richie ... 2,8G FX-51 som testoval osobne, ano pekna masinka ale bol to specialny procesor a upravena mobo (nasobicom dosiahnute, nie fsb), 90nm a64 som este netaktovatl/nemal v ruke ako asi este nikto, akurat sa zacinaju distribuovat ci take nieco, neocakavam ale ze to bude nejak zvlast prevratne, AMD ma podobne ako Intel problemy s 90nm (no teda skorej IBM ako technologicky partner ze ano ) .. 3GHz v predaji od AMD neuvidis do konca tohoto roka ani nahodou, to len tak na okraj .. a na tie 3G to tiez ani tak lachko nepretocis a to ti garantujem, 90nm ti k tomu pramalo pomoze (dnesne 130nm 3500+ idu tak max na 2,6G, co su na XS manici ako tom holck co ma fx-51/3 na -100 mrazaku je od tvojho planu hodne vzdialena liga ....)
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

2jaro.jaro[/b]
    měrná tepelná kapacita lihu je 2,4 a vody 4,2. Když si k tomu vezmu zhruba o 20% menší hustotu lihu, tak jsem zhruba na polovině. To znamená, že se bude muset dvojnásobně zvýšit průtok což nebude až takovej problém. A kdyby to náhodou nestačilo, zředím to trochu destilovanou vodou. No problemo.
    za predpokladu,ze platia linearne zavislosti -ze dvojnasobny prietok odoberie dvojnasobne mnozstvo tepla a ze prechod lieh/blok je to iste co voda/blok...ze lieh sa nevyparuje pri inej teplote nez voda a ze ta teplota nie je blizka teplote bloku...
    skratka,urob ako myslis

Standardní

...ja jsem sice mrazeni nikdy nedelal, ale mam za to, ze je to nesmysl.

Prociky maji urcitou pracovni teplotu a nema cenu je chladit tak moc - chci rici, ze vysoka teplota mym procikum nikdy nevadila, zatimco pri underclockingu to pod urcitou teplotu nebootovalo..
    Takze teplota je potreba. (fyzyka jasne rika, ze polovodice ze ZVYSOVANIM teploty SNIZUJI svuj odpor, takze mam proste ten dojem, ze veskery to mrazeni je napikacu a staci tak do 50 stupnu ten procik chladit a overclock bude stejny, ne-li lepsi - u undervoltingu to plati na 100%, u overclocku jsem to este nezkousel - mych 2400 - 2580Mhz neni dostatecny overclock na delani zaveru ...nicmene tak na okraj, 74 stupnu stabilite nevadilo na 2520Mhz )

Druhou poznamku bych mel k tomu 2x prutoku - to je skoro nedosazitelne Jen ty nejlepsi bloky (DanderDen RBX, WhiteWater...) s 1/2" hadicemi a Eheimem 1260 jsou schopny se dostat na tak pulku prutoku jenz pozadujes. Prutok je svine. Je vzdy malej
    Dobre si rozmysli, do ceho jdes. Fanless watercooling IMHO rules. Ticho, klid, zadny problemy... Trosku vyssi teploty a co, jede to stabilne a spolehlive

Standardní

lol mrazenie fakt nema zmysel, to si vazne uhadol, a napadlo ta ty "fyzik" ze vdaka tomu ze si procesor zamrazis na povedzme -100 co dnesne phase change kaskady davaju tak donho mozes pustit napetie vysoko nad prieraz (ako napr. fx-51 s 2V tusim to bolo? ), proste mrazenie je jedina cesta ako dosiahnut takty ktore su daleko za specifikaciou (5ghz p4 ee es asi vodou neuchladis ) takze najprv rozmyslaj ked budes nabuduce pisat rozumy

Senior Member Avatar uživatele SajmoN
    Věk
    45
    Vliv
    290

Standardní

zaujimave je ze si nikto nespomenul na uzivatela Gary-ho, ktory mal nieco ako homemade "vapochill" (neviem preco tomu kazdy hovori vapochill ked prave VCh je pekny shit ) ... mam niekde doma aj fotky len neviem ci ich daval aj na forum ... inak priame mrazenie je sice performance vec, ale urcite to nieje silent
    k tichu sa uz blizi mrazenie kvapaliny vo vodnikovi .. ale je tam zase problem s cerpadlom pri nizkych teplotach ... celkovo blbost pre bezne pouzivanie, vec cisto len na OC rekordy, ale treba ratat s tym ze ked do toho nevrazis aspon tolko ako by si dal za bohuzial skrachovany n-ventiv tak budes mat akurat huciacu vec na ohurovanie sprostejsich kamaratov
    | intel i3 12100f | noctua NH-U12F | asus TUF Z690-plus | kingston 32GB 3600 | gigabyte RTX2070 super
    | samsung SSD 860 EVO 250GB | wd 20earx | benq cosi 27"| logitech G600 | microsoft X6
    | seasonic
    S12-430 | diy acrylic ikea kallax case
    | “The future is already here—it is just unevenly distributed.”

Standardní

Pri jaky teplote se zacina voda kondenzovat? Stacilo by mi seridit cerpadlo (nejaky mene vykony)aby mrazilo vodu na urcitou teplotu.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání