Já jsem taky začínal jen s knihouNa Atari v Basicu, ale doba těchto jazyků už je pryč. Důležité je, co chceš programovat..pokud chceš programovat pro WEB, doporučuju PHP. Ovšem ty asi myslíš programování programů pro OS...Mohu doporučit Javu...zpočátku si nemusíš všímat nějakých objektů, tříd a podobně a postupem času k tomu dojdeš...Knih k Javě je spousta (např. od Herouta nebo od Viriuse/Viria
něco ve smyslu Java pro zelenáče a podobně). Java je moderní prog. jazyk s velkými možnostmi až ho pochopíš, takže s tím bych začal...když pohopíš Javu, nebude pro tebe problém C++ a nové C#. Celkem dobré na učení je také Delphi (Object pascal), ale cesta Java-C++/C# mi připadá lepší (v praxi jsou to nejpoužívanější progr. jazyky). Vyhnul bych se nějakým starým pascalům, basicům a visual basicům (do verze 6 včetně). Zpočátku je důležité pochopit základní principy programování, algoritmizace a podobně. Když tohle pochopíš, jsi na dobré cestě k programátorovi...
Důležitá je nejen dobrá kniha (studíjní materiál), ale také snaha a hlavně trpělivost!
2lorofworlds: Java zdaleka není jen pro web...A SQL není programovací jazyk, ale jak název (Simple Query Language) napovídá, je to jazyk dotazovací a bez jiného jazky (skriptovacího, programovacího) je prakticky k ničemu (až teda na případy použití v analytických/databázových nástrojích).