Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Riva 128 AGP - jen textový režim???

Standardní Riva 128 AGP - jen textový režim???

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo netušíte, jak vyřešit následující problém:

Diamond Viper V330 / RIVA 128 AGP 4MB SGRAM (varianta bez TV-out):

Dám do kompu:

AMD Athlon 650MHz (Argon K7), slot A, 64+64/512kb cache
    MSI K7Pro (MS-6195); chipset AMD-750 (Irongate)
    160MB SDR, 100MHz
    Samsung 5400RPM
    WinME, DX9.0b

A v okamžiku, kdy při bootování systém s jinou grafikou napíše tu hlášku typu "searching for boot record... OK" a objeví se grafický okno WinME - tak systém s touhle kartou neudělá nic, hláška "searching..." se ani neobjeví, na obrazovce zůstane tabulka (výpis o systému, irqéčka atp. - víte, co myslím) a dál se neděje NIC. Komp nezamrzne, jde přes klávesnici bezproblému zrestartovat. Zkusil jsem jinou 4MB AGP 1/2 grafiku (Verite 2200) a ta jede v pohodě.

Nevíte, co s tím? Potřebuje RIVA 128 nějaký spec. nastavení v BIOSu? Než začnu dělat různý šílenosti typu složení jiného PC na otestování karty nebo reinstalace woken, se chci zeptat, co si o tom myslíte... Je to sice starší grafika, ale podle názvu (Realtime Interactive Video and animation Accelerator) bych čekal víc, než jen textovej režim
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Standardní

Myslim ze tyhle karty (riva12 meli problemy s W9x.... je o tom povidani v napovede. To si jen matne vzpominam, nekdo ti to urcite upresni, snad
    1.Core2Duo E7300,ASUS P5Q PRO,2x2024MB PC800 Geil,MSI 9800GT 512DDR3 OC,Samsung 750GB+WD 500GB,Samsung S203P,Acutake w LC 6550GP2,repro EmCom 5.1 w homeSub,MX518,volant TM F1,19" LCD LG W1942T
    2. A64 3200+@2400Mhz,MSI K8N Neo2-FX,2x1024MB PC400 Kingstone 2,5-3-3-8,Gainward 6800Le@350/800 16/6+Primecooler VGAHG2 AL,250GB T7K250,Pioneer 106s,SB Audigy,modATbig w LC 6550GP,A4tech OFFICE8K,19" LCD Samsung 940BW

Standardní

Vipera 330 jsem mel a jel pod W9x i pod Me v pohode.

Standardní

Tak jsem mel na mysli tohle(z textaku u W9:

OBECNÁ TÉMATA INSTALACE
    Pokud používáte grafický adaptér Number Nine Imagine 128
    nebo STB Velocity 128 3D AGP (Nvidia Riva 12, spusťte
    instalaci ze systému MS-DOS nebo změňte grafický ovladač
    na VGA.

Vypada to na problem s BIOSem karty, zkus nahrat novejsi.

EDIT: a jak tak koukam na tu exotickou MB, tak tam taky nahraj posledni Bajos.
    1.Core2Duo E7300,ASUS P5Q PRO,2x2024MB PC800 Geil,MSI 9800GT 512DDR3 OC,Samsung 750GB+WD 500GB,Samsung S203P,Acutake w LC 6550GP2,repro EmCom 5.1 w homeSub,MX518,volant TM F1,19" LCD LG W1942T
    2. A64 3200+@2400Mhz,MSI K8N Neo2-FX,2x1024MB PC400 Kingstone 2,5-3-3-8,Gainward 6800Le@350/800 16/6+Primecooler VGAHG2 AL,250GB T7K250,Pioneer 106s,SB Audigy,modATbig w LC 6550GP,A4tech OFFICE8K,19" LCD Samsung 940BW

Standardní

je to tak jak jsem psal na PCT , tyhle karty musej mit Assing VGA IRQ nebo jak to tam je v biosu , jukni zapni
    zivot je pes, trva nez se ho naucite zit

Standardní PCI Viper330

Měl jsem tuhle grafárnu v PCI verzi a wokna šly nainstalovat pouze s anglickou klávesnicí. Tohle mám ověřeno na 2 kusech někdy v 97 nebo 98 roce.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Standardní

Napadá mě ještě možnost natvrdo v BIOSu nastavit AGP 1x, říkalo se toho hodně o prvních deskách pro Athlony... V nejhorším případě zkus jinou kartu, na 750 údajně neměly problémy z AGP karet S3 a V2 Banshee. :-/
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Senior Member VIP Avatar uživatele Rabban
    Vliv
    286

Standardní

panove, pokud me pamet neklame, tak riva 128 je cip nvidie a jako takovy patri debata o nem do nvidia grafik --- MOVED
    Core 2 Duo E7300 3,33GHz, 2x2GB Corsair Dominator 1066 Gigabyte EP45 UD3LR WDC740GD Raptor Ga Geforce 8800GTS 640MB

Senior Member VIP Avatar uživatele Rabban
    Vliv
    286

Standardní

jinak obecne riva 128 byla dobra karta, ale jen pokud se vam podarilo ji rozchodit. pamatuju si, ze nefungovala s jinejma ovladacema, nez s jednou konkretni verzi. Jinak mo je doporuceni zni, aby ses vyprdnul na systemy na bazi win9x/ME a nahodil tam w2k, ty maji uz v sobe funkcni ovladace pro cip riva 128 a opravdu to beha bez problemu
    Core 2 Duo E7300 3,33GHz, 2x2GB Corsair Dominator 1066 Gigabyte EP45 UD3LR WDC740GD Raptor Ga Geforce 8800GTS 640MB

Standardní

Díky všem, vyzkouším. Musím používat WinME, protože pro W2k zas neseženu drivery pro jiný grafiky .

(máš pravdu, je to nViida čip; pokaždý, když se jedná o tohle haraburdí, tak na to zapomínám - tehdy se považoval za značku ten Diamond a ne nějaká neznámá nVidia . Ale OK.)

Edit: Ten zmíněnej motherboard je něco exotickýho
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

Standardní

Takže na co jsem přišel:

V BIOSu NENÍ položka "Assign IRQ to VGA" ani možnost volby AGP1 či AGP2, jinak jsem vyzkoušel všechno, co se alespoň vzdáleně grafiky a nic. Přes VERITE jsem ještě zkusil nainstalovat standardní adaptér VGA s rozlišením 640*480@60Hz a taky nic.

Takže zatím zkusím sehnat novější BIOS pro desku a pro grafiku (nevíte o webu, kde by byly BIOSy pro takovýhle VGA-vykopávky?) No a pokud zbyde ještě čas, zkusím tu potvoru na jiný desce...

Standardní

ja sem ji mel a zadny problemy sem nemel od 98 - XPbehalo to bez problemu

Standardní

A byla taky od Diamondu?

Standardní

Citace Původně odeslal no-X
    A byla taky od Diamondu?
    jj origos kuoval sem ji novou za 3300,- to uz je ale doba

Standardní

A byla taky od Diamondu?
    Ta moje taky byla Diamond.

Standardní

Hmm, to je mi divný... Zkusím ten jinej komp, pořád se mi zdá, že si nějak nerozumí s tou desku.

Hele, teď hledám ten BIOS a:

Update Description:

1.8
    -Support EON EN29F002NT Flash ROM.
    -Fixed Promise SuperTRAK66 IDE RAID can't BOOT issue.
    -Fixed hardware monitor can't detect low speed FAN.
    -Fixed I/O Error under Windows ME.

1.7
    -Support IDE HDD 65 Gbyte.
    -Solve Diamond Stealth 3D 3000 can't boot issue
    -Fix Windows NT4.0 detect keyboard 101/104 keys as 84keys issue.
    Hmm, třeba to pomůže Je to podobný mému problému...

Standardní

Takže jsem zkusil ten BIOS (pro K7 PRO) a opět žádný rozdíl, zkusil jsem i jinou desku (K7S5A) a taky nic. Stále totéž. K7S5A podporuje jen Assign IRG to PCI VGA, ale tahle karta je AGP.

Napadají mě jen 3 možnosti:

1) karta je velice nekompatibilní (tzn. zkoušet ještě další desky)

2) karta má mizerný BIOS (kde sehnat lepší )

3) karta je rozbitá (reklamace)

Pokud ještě někoho něco napadne, budu moc vděčný

Standardní

Zkoušel jsi, jak psal scot666, nastavit v systému "výchozí klánesnici" na EN
    Taky jsem Rivu128 kdysi instaloval, 1.podmínka IRQ 2.podmínka EN klávesnice.
    Jestli má grafika přidělené IRQ zjistíš z tabulky, co vypisuje BIOS těsně před bootováním
    HW přichází a odchází, já zůstávám :-)

Standardní

Ano, na systému se slotovým athlonem (popsaný v 1. postu) je IRQ přiřazeno. Jak je to konkrétně myšleno s tou anglickou klávesnicí? Já to chápal tak, že je při instalaci systému. Jak mám přepnout na EN klávesnici (jsem teď trochu mimo )

Standardní Anglicka klavesnice

Ja uz si presne nepamatuju, tusim,ze se musela vyhodit ceska, a dat tam anglickou a ceska se mohla priinstalovat az z bezicich woken po instalaci rivy. Druha varianta nainstalovat wokna na jine grafarne, vykopat ceskou klavesnici a po instalaci rivy ji zase pridat. Ale moc dobre si na to nepamatuju, je to uz nejaky ten patek. Vim ale kdo tu moji kartu ma, zkusim ho kontaktovat, az se vrati z dovolene.

Standardní

Ano, na systému se slotovým athlonem (popsaný v 1. postu) je IRQ přiřazeno. Jak je to konkrétně myšleno s tou anglickou klávesnicí? Já to chápal tak, že je při instalaci systému. Jak mám přepnout na EN klávesnici (jsem teď trochu mimo )
    Jen přepnout klávesnici (ALT+SHIFT) nestačí

1. ovladací panely - klávesnice / jazyk
    EN Angličtina (spojené státy) - nastavit jako výchozí
    (případně můžeš odebrat všechny národní klávesnice kromě EN, ale "nastavit výchozí" stačilo)

2. nainstaluješ drivery pro Rivu128

3. po restartu by měla grafika šlapat, pak si dej klidně "výchozí klávesnici" zase CZ

Když už jsou drivery pro Rivu nainstalovaný a wokna kvůli tomu nenaběhnou, změnit výchozí klávesnici můžeš i ve stavu nouze.

Alespoň tak to fungovalo ve Win98
    Pokud jsem instaloval wokna načisto, tak jsem už při jejich instalaci dal výchozí klávesnici na EN, pak nainstaloval drivery pro chipset, pak Rivu128 a když to šlapalo (jako že to šlapalo ) tak nakonec jsem nastavil CZ klávesnici
    HW přichází a odchází, já zůstávám :-)

Standardní

Já mám okna nainstalovaný, měl jsem tam předtím hafo různých grafik (taková stará testovací mašinka .

Takže pokud chápu dobře:

nabootuju s jinou grafikou, změnim klávesnici na en a spustím istalaci driverů pro Rivu128. Pak komp vypnu, hodím tam RIVU a ta už by měla nabootovat (?). Pak už je vše v pořádku a klavesnici mohu opět přepnout...

Zvláštní, ale zkusím už cokoli Děkuji.

Standardní

musis zmenit mistni nastaveni na US jak psal Hasich.

jinak kamos ma W98 a V330 a pouziva ovladace na W95 a na US to menit nemusi .(Tak jestli je nepouzivas, tak dalsi moznost, co skusit )
    Intel G3258@4 GHz, CM 212+ (+NF-F12), Asus z87-k, 2x2GB DDR3-1600, MSI HD5870 Eyefinity 6 Edition 2GB, Kingston HyperX 3K 120GB, WD 10EALX(+ZM-2HC1), X-Fi Titanium, SONY AD-5280S, Logitech G5, TT Armor+ MX, Seasonic S12-620, Dell U2412M

Standardní

Tak nepatrný pokrok. Zkusil jsem tedy výše popsaný návod, ale nepomohl. Zjistil jsem, že to dokonce nebude věc woken, ale HW: když jsem chtěl nabootovat z diskety do dosu, dopadlo to stejně (tabulka s výpisem BIOSu a dál nic)

Tak mě napadlo jít na to jinak. Vzal jsem starou doborou ATi MACH64 PCI, nastavil jí jako primár a s RIVOU v AGP nabootoval do woken. A ejhle, na RIVU můžu rozšířit pracovní plochu, takže funguje! Po nainstalování asi čtvrtých driverů se mi podařilo spustit i jakési 3D (Villagemark), vypadalo to takhle:

Po prolízání ovladačů mě napadlo vypnout mipmapping a dočkal jsem se dokonce i textur!

Jiné 3D bohužel odmítla (možná je to tím, že neběžela jako primární adaptér, s čímž dirvery moc nepočítají).

Takže problém je v tom, jak překlenout ten bod, kdy by měl začít bootovat OS... Karta funguje, ale jakmile je nastavena jako primární grafický adaptér, nenaběhne OS.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání