Tak jsem se v tom trochu vrtal...![]()
...a jasal jsem asi predcasne...
Hodil jsem pameti na 400MHz (na 333 byly vysledky podobne takze se k nim nebudu vracet) a zkusil polozky FAST, TURBO a ULTRA!
Prusvih je v tom, ze mi to ve vsech pripadech jede, ale bez jakekoli zmeny!!!![]()
Takze nezbyva nez na to jit rucne!![]()
Polozkou v BIOSu CONFIGURE SDRAM TIMING BY nastavit na USER a tim se zpristupni 6 polozek se kterymi je mozne carovat (ani v tomto pripade nema zmena FAST, TURBO a ULTRA zadny vliv):
01 - SDRAM CAS# LATENCY (AUTO/1.5/2/2.5/3)
02 - ROW PRECHARGE TIME (AUTO/2/3/4/5)
03 - RAS PULSE WIDTH (AUTO/6/7/8/9)
04 - RAS# TO CAS# DELAY (AUTO/2/3/4/5)
05 - WRITE RECOVERY CYCLE (AUTO/1T/2T)
06 - BANK INTERLEAVE (AUTO/2-WAY/4-WAY/DISABLED)
V CPU-Z vyctu polozky:
CAS# LATENCY (v BIOSu polozka 1) DEFAULT: 2.5 clocks
RAS# TO CAS# DELAY (v BIOSu polozka 4) DEFAULT: 4 clocks
RAS# PRECHARGE (v BIOSu polozka 2) DEFAULT: 4 clocks
CYCLE TIME - TRAS (v BIOSu polozka 3) DEFAULT: 9 clocks
Kdyz jsem to nastavil rucne aby mi CPU-Z ukazal hodnoty 2/3/3/8, tak bylo vse relativne v poradku... (na zatezove testy jsem uz nemel cas - musel jsem do prace - kdyz tak v pondeli)
Ovsem kdyz jsem nastavil 2/2/2/7 tak pri nacitani WinXP vyskocila BLUE DEATH a vytuhlo to na tvrdy reset tlacitkem!!!
Jenze jsem zmenil 4 polozky najednou takze nevim ktera ten pad zpusobila - musim to odzkouset jednu po druhe...
Mohl by nekdo strucne napsat co znamenaji a jake hodnoty jsou nejlepsi u techto polozek v teto sekci BIOSu (ty ostatni jsem uz celkem pochopil):
WRITE RECOVERY CYCLE (AUTO/1T/2T)
SDRAM BURST LENGHT (4QW/8QW)
FAST R-2-R TURNAROUND (DISABLED/ENABLED)
Takze taktovat to casovani na techto deskach jde a vliv to mit bude, jen zjistit ktere ty hodnoty jsou nejlepsi a co to snese...![]()

Odpověď s citací