Co to placas? Flashovani BIOSu po zmene nastaveni? To nemyslis vazne, ze ne? vis od ceho je na desce ta zalozni baterie a hlavne ten jumper s napisem CMOS reset? Ne? Tak ja ti to prozradim: BIOS jako takovy, tedy program ktery inicializuje desku, nastavuje PCI registry a takovy veci, jako jsou ruzna napeti atd. a ktery nakonec spousti operacni system, je skutecne ulozeny v pameti typu EEPROM, neboli flash a jde updatovat jen preflashovanim. avsak veskere jeho nastaveni, jako jsou prave napeti, casovani pameti atd., to vse je ulozeno v SRAM casti BIOS chipu, ktera se vymaze po resetu onim jumperem, protoze ke svemu provozu potrebuje napeti. Takze, dobre udelana deska by nemela jit znicit pomoci klavesnice, tim myslim zadnym nastavenim, ktere BIOS dovoli. Neco jineho je napeti na CPU, pokud do T-breada pustim 2V pri 50stupnich, tak se dost mozny, ze odejde, ale deska by odejit nemela ani pri max. hodnotach Vmem, Vagp, Vchipset. Navic, ja jsem jenom zvednul napeti na pametech z 2.6 na 2.8, coz je hodnota doporucovana vyrobcema rychlejsich a lepsich pameti pro jejich spravnou funkci. Co ale mozny je, ze pri onom ukladani hodnot do SRAMky se nekde stane chyba a ulozi se nejaky vadny hodnoty, ale s tim by melo byt pocitano a rozhodne by regulatory napeti (nebo spise BIOS) nemely dovolit vyssi nez bezpecne hodnoty.

Citace Původně odeslal Vykuk
Šmejd to není, "bohužel" tyhle desky kupují overclockeři, kteří s nima dělají psí kusy (už jen proto, že s PCCHIPS/ECS si tak nevyhraješ), a pak stačí, aby uživatel moc nataktil třeba RAMku, při quitu z BIOSu se flashuje BIOS (aspoň na mé 8RDA3I vidím každou chvíli po vyjetí z BIOSu takovou cervenou hlášku, že nemám vypínat kompl, protože se zrovna flashují nastavené parametry), no a vem si, že sám EPoX doporučuje flashovat na nepřetaktovaném systému, což se v těchle rychlých případech určitě neděje, pak bych se vůbec nedivil, kdyby deska na pokyn BIOSu pustila třeba moc velkou voltáž do chipsetu a odvařila ho... je to jen teorie, ale myslím, že nejsem daleko od pravdy... a pokud vám to prodejce uzná jako vadu, tak bych se EPoXu určitě nevyhýbal... a když jinou značku tak asi jen ABIT, ASUS je v poslední době na pikaču.

Příklad z praxe:
asi před měsícem jsem cosi nastavoval v BIOSu, procák jsem měl přetaktěnej a měl jsem sundanou voltáž, kvůli testům stability (Prime padal, tak jsem ještě přenastavoval BIOS) - cíl menší voltáž = menší teplota...
No a po jednom klasickém vyjetí z BIOSu, proběhl onen automatický flash... a...
koukal na mě AWARD BOOT BLOCK Málem jsem spadl ze židle, naštěstí stačil ClearCMOS a BIOS zase najel, prostě se někam zapsaly nějaký šílený hodnoty a BIOS to naštěstí poznal a zastavil na BOOT BLOCKU, mohl třeba jet dál, načíst nesprávný napětí do RAMEK nebo něčeho jiného a deska mohla jít pápá...