Citace Původně odeslal Arteee
Citace Původně odeslal Thor
No ono taky hraje roli rozestavění reproduktorů. Je možné že různým reprosoustavám vyhoveuje jiné umístění v prostoru? Asi se to týká hlavně subwooferu.
Týká se to hlavně všech pásem, protože:
Basy: nemají směrovou charakteristiku, takže překážky jim nevadí, ale jakožto frekvence nesoucí obrovskou energii(v podobě akustického tlaku- zkrátka velká atmosferická amplituda) je velice náchylná interfernci, takže to dáte pod stůl, nebo nějakého jiného uzavřeného prostoru a hned jste vlastně vyrobyly novou ozvučnici a to bandpass x.tého řádu a hned je zvuk někde jinde.

Středy: spodní hranice stejný problém jako u basů, v tomoto případě vzniká takový plecho-plastový zvuk(prostě rozmázlé flat sředy), projevuje se víc směrovost frekvence, začínájí vadit překážky v přímém směru vyzařování k cíly.

Výšky: naprostá směrovost frekvencí, měnič vyzařuje v ůhlu asi 6st... musí se dělat obrovské horny aby se uhel rozšířil alespoň na 30st... Vzhledem k vyším frekvencím, se projevuje daleko vyší citlivost(šíří se dál a déle)... Naprostá stráta tlaku při střetu s překážkou, díky vlnové délce se tyto frekvence absorbují a ve vašem oděvu(takže křeslo, postel... je nepřítel)... toto krásně řeší firma "Bose" má dvou měničové vyškáče, přičemž jeden vyzařuje přímo do prostoru a druhý vyzařuje ze zadní stěny do zdi(takže využívají interfernci k rozšíření šíření vyššich frekvencí)... jejich systém(zhruba kolem 100K Kč) je balada poslouchat.

Takže akustika není vůbec sranda... on ozvučovat takový stadiony, kde se firmy tímto se zabývájící, už v době návrhu stadionu, navrhnou vlastní sedačky, které absorbují specifické frekvence kvůli lepší akustice(nejlepší absorpční materiál je člověk, takže se snaží aby sedačka co nejvíce akusticky odpovídala člověku... no je to věda)....
Ještě by mě zajímalo,jak je to s citlivostí těhlech soustav L.,G. ,byl jsem v poslechovém studiu,že si poslechnu ty L. ve srovnání s něčím lepším,ale týpek do mě hustil jen jedno,kup si reciever....to je základ a pak na to připoj ty L.,takže jsem sinic neotestil a vyšel jsem z haldou letáků

Jen tak pro info,co by se dalo sehnat za 6K( bedny+zesík)Bylo by to něco rozumnýho,co by mohlo hrát líp než ty L.?

Rozhodl jsem se asi takto:O proti G. je to opravdu lepší poslech a za těch 6K to opravdu stojí,ale nedalo by se za ty penízky sehnat něco lepšího