Prime95 je SW který v torture modu slouží k otestování stability počítače. Jenže už to slovíčko stabilita je strašně zavádějící. Nejdříve jsem prime95 věřil a po nastudování problematiky jsem si říkal, že už asi nic lepšího syntetického na testování stability PC není.
Jenže:
1)Ani když máte prime stable počítač, tak vám nikdo nezaručí, že vám bude padat jako hrušky třeba z důvodů poškozených knihoven, ztráty dat z příliš vysoké freq. PCI atd...
2)Opravdu se stává, že servery které jsou opravdu stable v prime95 dělají "chyby". (Possible hardware failure, ILLEGAL SUMOUT
3)Prime95 se hodí k testování (ne)stability CPU/cache/paměť a s tím souvisí chlazení CPU, zatížení zdroje, kolísání napětí, teplota a stabilita MOSFetů...
Prostě bych si netroufl tvrdit, že když mi projede 24hod prime95, že mám stabilní počítač. Ano, je to dobré pro ověření, že overclocking byl úspěšný a stíhá CPU, paměť, chlazení...Ale je tu další hromada věcí které prime95 netestuje a tyhle chyby se pak můžou projevit ve specifických situacích, při hraní her.
Znám lidi, kterým Prime95 padá a oni si dělají těžkou hlavu a mají z toho nervy, že nemají stabilní počítač a přitom jim nespadne jediná aplikace, hra, prostě nic. A to pracují v 3DStudioMAX, encodují filmy do RV10,DIVx, hrají Farcry a bůhví co ještě.
Osobně mám raději jednoúčelově zaměřené programy pro detekování specifických problémů.
- testování pamětí goldmemory 5.07 / memtest86+
- zahoření CPU BurnK7 / piFast
- otestování stability PC po overclockingu StressPrime 2004 / piFast
- když jsem někomu skládal PC, tak jsem to nechal projet 24hod v BurnInTest Pro s vysokou prioritou.
- na otestování 3D grafického subsystému toho mám víc a hodně záleží co je v počítači za grafika a jak výkoný ten počítač je. Ať již loop benche v 3Dmark2001/03, přes specifická dema různých her až po opravdová dema/benchmarky jako je rthdribl v.1.2
Mimochodem právě rthdribl v.1.2 považuji jako jeden z nejlepších benchmarků pro DX9 GK
V neposlední řadě souvisí se stabilitou počítače i stabilita OS![]()