Výsledky 1 až 4 z 4

Téma: Epox 8KRAI - Palomino Vcore problem

Standardní Epox 8KRAI - Palomino Vcore problem

Zdravim,

po delsi uvaze jsem vymenil uz presluhujici MB Abit KT7 Raid (Via KT133) za Epox 8KRAI. Jsem asi jediny uzivatel, co ma tuhle desku a v ni obstarozni Athlon XP 1700+ s jadrem palomino.

Na stary desce jsem mel vcore mod, takze jsem mohl nastavit max. vcore na cca 2.13 V (chladim dost vykonym vodnikem). Max. prime stable frekvence byla 1750 MHz pri 1.95 V. Vys se dalo jit (az ke 1900 MHz), ale to uz se o stabilite nedalo mluvit.
    Proto jsem si vybral 8KRAI, protoze se u ni v BIOSu da nastavit max. vcore rovne 2 V. Ale k memu velkemu prekvapeni (a nasledne zklamani) kdyz nastavim v BIOSu 2V, tak realne (podle PC healtu i MBM5) jde do CPU jen 1.90 V ! A to je dost malo, takhle muzu jet maximalne kolem 1680-1700 MHz. A pritom ten procesor ma navic (zelena AGOIA), ale potreboval by vic stavy.
    Takze se ptam - nikde jsem nenasel jak modifikovat Epox 8KRAI (nebo podobnou) na vyssi napeti nez je tech 1.9 V. Nemate nekdo zkusenost, nebo nevite jak ? Nebo nema nekdo tuhle desku, CPU palomino a chut zkusit kolik do nej v realu leze ?

Diky za pomoc
    Intel Core i5-2500@3,8GHz, Gigabyte Z77X-D3H, 8GB DDR3 1600 MHz, Gigabyte AMD Radeon 7850 1GB, Asus Xonar DX, 128GB SSD Crucial M4, 1500 GB Seagate + 1500 GB Samsung F3 EcoGreen, LCD NEC 20" 20WGX2

Standardní

Jeste bych dodal, ze na vcore nema vliv frekvence procesoru - stejne se to chova jak na 500 MHz, tak na 1700 MHz.
    Kdyz v BIOSu nastavim vcore 1.9 V, tak dostanu v realu 1.87 V
    Nastaveni 1.95 V da realnych 1.88 V ( ) a nastaveni 2.00 V da 1.9 V ...
    Zdrojem by to taky byt nemelo, mam Fortron 350W (i kdyz vim ze Epoxy a Fortony se nemaj moc radi ...)
    Intel Core i5-2500@3,8GHz, Gigabyte Z77X-D3H, 8GB DDR3 1600 MHz, Gigabyte AMD Radeon 7850 1GB, Asus Xonar DX, 128GB SSD Crucial M4, 1500 GB Seagate + 1500 GB Samsung F3 EcoGreen, LCD NEC 20" 20WGX2

Standardní

Jelikoz mi nikdo neodpovedel, tak si odpovim sam

Epox 8KRAI ma voltage regulator HIP6302 od firmy Intersil. Coz je celkem standart pro voltage regulatory a to je dobre.

Resi se to tak, ze se na pin 7 pripaji odpor (cca 10k az 50k) a spoji se se zemi. Viz treba http://micutzu20.home.ro/mobovmod.html , nebo http://forums.extremeoverclocking.co...0&page=1&pp=20 . Pri napeti pres 2V doporucujou to samy udelat i s pinem 10, coz je nejaka ochrana proti "prevoltovani".
    Takze mam o cem premyslet.

A jeden dotaz trochu OT - co je pricinou tuhnuti ? Hraju treba hodinu Colina 4, bez problemu a v pohode. Ukoncim hru, objevi se plocha Windows a najednou to zatuhne, ani mys se nehne Po resetu pustim scandisk a zase to zatuhne. Pomuze snize frekvence CPU, nebo to nechat "trochu odstat" ... A to na frekvenci cca 8*200 a pri realny voltazi 1.9V. Teplota po ty hodinovy parbe Colina je cca 42 st. Kdyby se neco prehrivalo, tak to spadne pri hre a ne az ve woknech, kdy to najednou nema co na praci ...

Standardní

Pokud to nekoho zajima (podle vseho asi ne ), tak jsem ten voltage mod uskutecnil.

Zacal jsem cca 14 K odporem, ktery se temer vubec neprojevil. Oni to totiz hosi taiwansti uz nejak museli "ohnout", protoze z toho voltage regulatoru nema oficialne jit vic jak 1,85 V. Takze jsem zkousel mensi a mensi odpory, az jsem skoncil u cca 4 K odporu. Ten mi napeti zvedl o cca 0,15 V, coz pri nastaveni 2 V v BIOSu davalo asi 2,05 V realne.
    Proti vsem predpokladum to ale bylo jeste horsi nez predtim s nizsim vcore Na 1800 MHz (coz predtim na Abit KT7 v pohode bootovalo s podobnou voltazi) to ani nepostlo ! Nepomohla ani klavesa Insert a musel jsem udelat clear cmos. Na 1700 MHz to pokazdy zkolabovalo pri najizdeni do Windows. Chladic byl nasazenej dobre a ten procesor na KT7 fungoval i pri napeti 2,13 V, takze v tom by problem byt nemel. Nakonec jsem ten voltage mod zase sundal a zkousel jsem jit s napetim dolu. Pri cca 1,80 V to na 1700 MHz do Windows najelo, ale nebylo to stabilni (Prime a pod.) Jakakoliv vyssi voltaz vedla vzdy k zatuhnuti nebo nenajeti systemu.

Podle vsecho ta deska neni poradne dimenzovana na proudovy odber Palomina a neni schopna utahnout Palomino pri vyssi frekvenci a napeti, jinak si to neumim vysvetlit. Prave kvuli tomu, ze umi az 2,0 V jsem si ji kupoval a ted tohle Ukazuje se, ze na provoz Palomina je naprosto nevhodna.

Mozna by se to mohlo dat do toho "stick threadu Epox 8kra2+ shrnuti" ...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání