Uff, musel sem si to přečíst asi desetkrát abych to všechno pobral.Původně odeslal Arteee
![]()
U mojí zvukovky to je tedy tak, že pokud neposlouchám nějakou 5.1 hudbu, tak do subu nic neposílá (soft cross off). Až když zapnu soft crossover, tak mi všechno pod nastavenou frekvenci přesměruje na kanál subu (zesilovač subu podle mě není nijak omezen frekvencí - posílá do měniče všechny frekvence, které dostane).
Jiné je to u 5.1 hudby, kde je ve zdroji signálu i kanál speciálně pro front, rear, center i sub. Zde záleží, jak je zdrojové DVD namixované. U většiny DVD nechávám i v Dolby Digital/DTS (5.1) zvuku zapnuté soft crossover, protože film spoustu nízkých frekvencí posílá stejně do satelitů místo do subu.Vyjímka je zmiňované DVD Eagles, kde je DTS stopa namixovaná tak pečlivě, že mi subjektivně přijde zvuk lepší, když je soft cross off.
Uplně jiné je to ale samozřejmě při poslechu hudby přes stereo vstup audio soustavy (geniusů), kdy se uplatní ty integrované crossovery/výhybky/přesměrovače (a co já vim ja se tomu má nadávat) v zesilovači.
EDIT: A už toho mám plnou hlavu, před dalším postem se asi budu muset vyspat.
EDIT2: Všechno čemu já nadávám soft cross se u jaga jmenuje bass redirection, tak snad sem tomu nadával správně..