Výsledky 1 až 19 z 19

Téma: Duron a Soltek SL75-KAV - co s tím

Standardní Duron a Soltek SL75-KAV - co s tím

mám základní desku Soltek SL75-KAV, v ní nyní Duron (Morgan) 11x100 MHz. Podle mě základní deska zvládne maximálně násobič 14 a FSB 150MHz (čipset VIA KT133A), ale nejsem si jistý. Znamená to, že když do ní vložím Durona (Apllebred) mohu nastavit jen 10x150MHz? (místo 10x200MHz - viz Vaše tabulka) Z toho mě napadá, že ani nemusím uvažovat o koupi Athlonu XP Thorton (viz Vaše druhá tabulka), protože opět mohu nastavit max. 14x150MHz=2,1Ghz ( a to ani nemusí fungovat, pokud nesnížím multiplikátor, tím ale zase příjdu o výkon - 11x150=1650MHz a v podstatě ho ještě podtaktuji o 16MHz). Když to shrnu, chtěl bych vědět, když se mi podaří přetaktovat Duron (Apllebred)1,6 na 14x150 (2,1GHz), zda je to opravdu maximum kvůli základní desce a víc z něho nevytáhnu a navíc mě zajímá, jestli nespálím RAM, když ty standratně pracují na 133MHz a je přes zvýšení FSB vlastně taky přetaktuji. Jaká se vypočítá jejich nová frekvnce?
    Mockrát děkuji za zodpovězení

časy se mění a my s ním

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní Re: Omlouvám se, ale nemůžu tu najít

deska zvladne i vyssi nasobic. ovsem musis mit premapovanou sadu ( pak se nejnizsi nasobice tvari jako vyssi nez 12.5 tusim ). for je v tom, ze vicemene vsechny durony ( applebredy ) jsou nyni jiz superlocked, takze nasobic nezmenis ani kdybyses postavil na hlavu ( jedinou moznosti je zmena dle eaglova navodu - ale protoze jsem sklerotik, radsi si precti jeho clanek na svethardware.cz ). ty mas predepokladam jeste SDR pameti. a jedine co se ti muze stat, ze uz nebudou schopny pracovat na tak vysoke frekvenci ( snad jedine Kingmax delal sdr certifikovane na 150MHz ). u tohoto chipsetu ( kt133a ) mas tri moznosti fsb/mem a to 100/100, 100/133 a 133/133. pokud nastavis 133/133 a vys, tak budes mit pameti synchronne s fsb procesoru.

EDIT: zmen si nadpis tematu aby vystihoval tvuj problem prosim
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

takže mi prosim porad - co muzu delat nyní s morganem, kdyz ho odemknu (nevim,jak sundat chladic) a co muzu delat kdyz si koupim Apllebreda nebo Atlona XP treba 1700+

časy se mění a my s ním

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal wit
    takže mi prosim porad - co muzu delat nyní s morganem, kdyz ho odemknu (nevim,jak sundat chladic) a co muzu delat kdyz si koupim Apllebreda nebo Atlona XP treba 1700+
    dokud se nenaucis sundat chladic, tak nic ( samozrejme ze se sundanim souvisi i akce nandani chladice ). a jinak plati co jsem psal predtim. tam je to napsany velice jasne.

co do odemknuti morgana > take je to ve faq a hlavne s morganem se nedostanes nijak extra vysoko. pokud chces vykonnejsi pocitac, kup si novou desku, novy procesor ( s novym chladicem ), a novou pamet. a samozrejme novou grafiku

ne ted vazne. pokud tam strcis applebreda tak ziskas vetsi vykon ale rozhodne nepocitej s nejakou moznosti taktovani.

EDIT: ted me tak napada, jestli ta deska vubec bude schopna applebreda prijmout. btw zmenis si ten nadpis nebo ne?

Standardní

Zajímá mě, jestli je jedno jaká je FSB, když se zvyšuje násobič. Buď to prostě pujde nebo ne, a je jedno, jestli je FSB 100 nebo 110. Je to pravda? Nebo je lepší dát FSB na 100 a pak zvyšovat multipl? Ovlivňuje se to?

časy se mění a my s ním

Standardní

poslední dotaz a jdu na to: Můžu snížit multiplikátor z 12 na 9 a FSB zvýšit na 133MHz u Morganu? A co potom zvyšovat nejdřív? Jaká je max. možná frekvence?
    Jak poznám, že je multiplikátor zamklý?

časy se mění a my s ním

Administrátor Avatar uživatele Spec
    Vliv
    300

Standardní

Zajímá mě, jestli je jedno jaká je FSB, když se zvyšuje násobič. Buď to prostě pujde nebo ne, a je jedno, jestli je FSB 100 nebo 110. Je to pravda? Nebo je lepší dát FSB na 100 a pak zvyšovat multipl? Ovlivňuje se to?
    U chipsetů které nemají PCI/AGP lock je lepší, když FSB jede na nominálních frekvencích a to 100 /133 /166 /200MHz FSB podle toho jakou děličku chipset podporuje. V případě VIA KT133A je maximální dělička 1/4 -----> 133MHz FSB.
    Při nominálních frekvencích má totiž AGP / PCI 66/33 MHz, což je defaultní frekvence. Při změně FSB dochází k tomu, že se zvyšuje i freq. AGP / PCI sběrnice, což nesvědčí některým kartám. Může docházet k zátuhům, případně ztrátě dat. Vyšší FSB znamená i vyšší paměťovou propustnost, tím pádem je lepší zvyšovat FSB.
    AMD Athlon XP 1700+ B0 JIUHB @ 9x250 | Asus A7N8X DLX rev. 1.04 bios 1009 modded BPL + ROMSIP | Trig T40-7 Plus | 2x 512MB PC3500 DDR KingSton HyperX CL2 |ATI Radeon X800GTO@16 pipelines 256Mb TVOUT/DVI | Maxtor DiamondMax9 80GB 7200rpm 8Mb cache| Z-Com Xi626 | DVD-ROM Pioneer 120S | LC Power 550W | Compaq MV700 monitor | w2k/sp4 |

Vliv
    357

Standardní

tak hele. ja ti udelam takovy rychlokurz na tve otazky. vse je ovsem popsano v dulezitych threadech, takze nasledujici otazky na podobna temata dokazujici, ze nemas ani minimalni snahu si o tom neco precist budou duvodem pro lock i tohoto threadu...

- procesoru je vicemene jedno, na jake fsb bezi. ovsem cim vyssi frekvence mu tepe v zilach ( a netyka se to jen celkove pracovni frekvence, ale i prave te fsb ) tim muze mit vyssi tepelne zareni a tim padem aby dokazal pracovat bezchybne muze potrebovat i vyssi napeti.

- via chipsety maji integrovane delicky frekvence v urcitem pomeru. konkretne je to na frekvencich 100/133(/166/200 - toto se tebe uz netyka ). a ty delicky jsou 3/4(/5/6). tzn na frekvenci fsb 100MHz mas na PCI 33.3MHz. jakmile zacnes zvetsovat frekvenci fsb, pujde nahoru i PCI a nektere komponenty ( hlavne disky ) to nemusi zvladnout. tak to jde az do 133, kdy se zapne delicka 1/4 a opet spadne PCI na defaultni hodnotu.

- nesynchronni takt fsbcpu/pameti neni moc vhodny ( neprinasi tolik uzitku )

- pokud ti fsb nejde kvuli ramkam vic jak 111, tak ti rozhodne nepojede 133/133

- ze fakci na fsb 100 je logicke. morgany byly navrzeny na 100MHz

- 8x148 pri dobrem napajeni ( nekdy az 1.8V ), pri dobrem chlazeni a samozrejme pri odemknutem procesoru mohlo jit. ovsem nemyslim si, ze si s tim poradi tva deska nebo komponenty.

- neni jedno, jestli se taktuje pomoci nasobice a fsb. fsb je rychlost dalnice, kterou komunikuje procesor se svym okolim. tzn cim nizsi takt, tim uzsi hrdlo. proto jsou stejne rychle ( vysledna frekvence cpu ) procesory na ruznych sbernicich ve vysledku testu rozdilne.

doufam, ze staci. a pamatuj na to co jsem psal vyse o tom locku

Standardní

dik. Ja jenom, ze kazdej tady pise odkazy na FAQ, ze je to jinde atd. Ja mam zatim obycejnej modem, a kapesny zadny, takze me to dost stresuje, snazim se hledat jinde, ale konkretne muj pripad nenachazim, ani moje otazky ( natoz odpovedi).

časy se mění a my s ním

Vliv
    357

Standardní

dik. Ja jenom, ze kazdej tady pise odkazy na FAQ, ze je to jinde atd. Ja mam zatim obycejnej modem, a kapesny zadny, takze me to dost stresuje, snazim se hledat jinde, ale konkretne muj pripad nenachazim, ani moje otazky ( natoz odpovedi).
    sorry, ale to neni omluva. od zacatku tohodle fora a jeste urcity cas na predchozim, jsem sem chodil skrz modem. nonstop pripojeni mam az od prosince minuleho roku. takze...

a jinak je tu tlacitko Hledat vpravo nahore. ve faq je popsano pouziti ale je to celkem logicke a pokud chces vyhledavat vic vyrazu, tak das pred kazdy AND.

anebo google > tam najdes take spoustu odpovedi.

nahore v sekci mas jako dulezite "Jak taktovat procesory od AMD" tam toho je snad malo?

Standardní

Je tam toho dost, ale nezjistil jsem tam co chtěl, proto to píšu sem.
    Kdyby bylo forum rozdeleny na podsekce - Duron - Athlon XP - Barton- FAQ atd. bylo by to lepší.
    - pokud ti fsb nejde kvuli ramkam vic jak 111, tak ti rozhodne nepojede 133/133

Proc? Ramky jsou z výroby na 133MHz. V BIOSu mám RedStorm Overclocking - automatické zvedání frekvence. Zvedne se to max. na oněch 110, ale kdybych nastavil pres jumpery 133MHz FSB, tak RAMky snad mohou běhat taky na 133MHz a PCI s AGP budou na 33/66 (viz dělička)

časy se mění a my s ním

Vliv
    357

Standardní

a proc to nezkusis? morgan jako takovy se vyrabel tusim od 1GHz do 1330GHz, takze mas realnou sanci na to, abys bez problemu zvedl fsb. a nejake to redstorm oc nebo co to je s klidem zase vypni...

ad sekce > vis na to tu mame prave to tlacitko search. ktery ti vytridi jen relevantni dotazy.

Standardní

Nikde jsem nenasel, jak sundat chladic a nechci zakladat novej thread , CollerMaster DP5 - 6I31A

časy se mění a my s ním

Vliv
    357

Standardní

Nikde jsem nenasel, jak sundat chladic a nechci zakladat novej thread , CollerMaster DP5 - 6I31A
    tak napotreti ( dvakrat mi odesel disk ). chladic pro socket A ma vetsinou sponu na kazde strane s jednim ci trema ockama. sundava se tak, ze chytnes chladic ( aby se ne poskodilo jadro pohybem chladice ) a aniz bys s nim hybal, tak za pouziti plocheho sroubovaku, ktery zahaknes za ocko ( je na kazde strane spony ) a vyhaknes tak sponu z hacku po stranach socketu ( staci jedna strana ). pak chladic odendas smerem nahoru ( tak abys ho zbytecne netahal po jadru ).

nandani je trosku zajimavejsi. musis nejdriv poradne ocistit jak jadro cpu tak chladic ( nejlepe lihem ). pote naneses opet teplovodivou pastu ( ja to davam pouze na cpu rovnomerne, ale nekdo preferuje stazeni ziletkou anebo to dava zas jen na chladic ci na oboje. zalezi na tobe ). pote musis na jedne strane sponu zahaknout za socket ( muzes si to pridrzet trebas dalsim sroubovackem ) a teprve pak polozis do uz vysledne polohy cely chladic ( opet abys zbytesne nedrel jadro > btw nezapomen si ten chladic prohlednout, dava se totiz jen jednim zpusobem - obracene by nechladil a mohl by jadro poskodit ). no a pak opet za pomoci sroubovaku zahaknes i druhou pulku spony.

staci?

Standardní .

s FSB 150 nepocitej to uz sbernice nezvladaj ikdyz ramky by to dali ..mam tu samou desku a jedu 145*15 (nadratovanej nasobic) - 2175Mhz= spokojenost
    Pentium 4 630 3.0GHz - Thermaltake Sonic Tower, Intel Eatonville i915GEV, 1GB DDR2 533MHz CL4 Dual, MSI Geforce 6600 300/500@440/600 256MB PCIe, WD 250GB 2500JS 8MB SATA, Chill Innovation CP-400 400W, DVDRW LG 4120b, Eurocase Briza Silver, Logitech MX900 BT Mouse, Saitek Eclipse Keyboard, HP1130 21" CRT, CDMA Internet connection...
    NTB: HP nx6110

Standardní

ale mas TB, ze? Ja durona

časy se mění a my s ním

Standardní

cetl jsem, ze u frekvenci nad 1GHz, je treba pred spojenim mustku jeeste vyplnit prohluben
    EDIT: Chladič se sundává za tepla nebo je to jedno? Nevyteče ta pasta, co už tam je?

Vliv
    357

Standardní

a) proc to nenapises do jednoho prispevku?
    b) uz me zacina trosku vadit, ze si to neprectes a nenajdes sam. asi ti to tu brzo zamknu.

Standardní

A je to, viz dole. Jeste nejsem u konce, ale vic nez 1250 nedá. Jaké je asi max. napětí CPU a RAM

časy se mění a my s ním

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání