Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: Problem so Sapphire R9600

Standardní Problem so Sapphire R9600

Zdravím, mám problém se Sapphire Radeon 9600 a chtěl bych se zeptat zkušenějších, co jsem ještě zapomněl otestovat a jestli to nemůže být i špatnou kartou. Problém je ten, že padají Windows XP SP1 - při běžné práci (surfování apod.) jsou intervaly mezi pády v řádu hodin, jakmile pustím nějakou grafickou aplikaci (vizualizace ve Winampu, 3D spořič, hry...), tak to vydrží řádově jen minuty - někdy víc, někdy míň. Karta je nová, nepřetaktovaná, teplota čipu je ±50°C, i při zatížení lze na pasivu udržet ruku. Catalysty jsem zkoušel 3.6, 4.3 a 4.6 - výsledky stejné, jen u těch novějších někdy úspěšně zapracoval VPU Recover. Někdy taky ani Windows XP nespadnou, jen přestanou na pár vteřin reagovat, potom se přepnou do 640×480 a ohlásí, že se zotavily z chyby zařízení a že je mám resnout. Zajímavě se chová i dxdiag - po startu hlásí "žádný problém", ale spuštění testu Direct3D znamená okamžitý pád systému. Měnil jsem pouze grafiku, nic jiného - s tou předchozí samozřejmě nebyl problém. Fast Write mám vypnuto. Že deska neumí AGP 8×, ale jen 4× by snad problém být neměl, ne? Ohlasy na Sapphire tady čtu převážně kladné, takže co myslíte, je to na reklamaci? Diky.

MB: ABIT KG7-RAID, CPU: Athlon XP 2400+, PCI: SB Live 5.1, TV karta, síťovka Realtek, Zdroj: Fortron 350W

Edit by sisi: presunul som tento prispevok z ineho threadu, kam nepatril a spravil z neho samostatny thread.

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

pripada mi divny, ze ti to pada i v pripadech, kdy je vytizeni grafiky minimalni - treba pri tom surfovani. nemuze byt chyba jinde nez v grafice? je to nejak pretaktovano? tu samou desku jsem mel (light verzi) a byla super - ale bohuzel jen s delickou 1/4 - nemuze byt tedy na vine vysoka fsb?
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Standardní

AGP transfer omezit na 4x a vypnout fastwrites...
    QuadCore Q6600, GF 8800GT....workstation
    DualCore PentiumD 805 (2.66GHz@3.4GHz), Asus P5P800se,2x512 MB DDR400, DVB-T Jetway PCI tuner, 2x LCD Benq FP71E+ on Leadtek Winfast A350XT. Watercooling
    Notebook: IBM T22, 512MB RAM

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

Citace Původně odeslal šaman
    AGP transfer omezit na 4x a vypnout fastwrites...
    tahle deska nema AGP 8x
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Standardní

šaman: Jsem ti vděčen za ochotu pomoct, ale asi's to nedočet do konce - moje chyba, nemam to psát tak dlouhý )

Standardní

Všechny frekvence jsou standardní, nic není přetaktováno - ani procesor. Věc se má aktuálně takto:
    Zkusil jsem čistou instalaci W2K, do nich SP4, DX 9.0b a Catalyst 4.6. Smartgart překvapivě (pro mě) nastavil rychlost AGP na 'Off'. Takže jsem ho následoval i ve WinXP a s tímto nastavením je systém stabilní (zkoušel jsem NFS Underground, zahřál jsem čip na 70° ... bez problémů). Test Direct3D v dxdiag proběhne v pořádku při vypnutém 'AGP Texture Acceleration' (při nastavení AGP na 'Off' samozřejmě ani zapnout nejde), jinak skončí pádem systému při testu rozhraní Direct3D 7 - asi mu dělá problémy jen tento test (test rozhraní 8 a 9 dobry), prisel jsem na to tak, že při jednom takovým pokusu spadnul explorer (ne IE), vyhodil hlášku a tím přerušil test těch rozhraní 7 dřív, než spadnul systém - test rozhraní 8 a 9 pak už proběhl v pořádku. Tak nevim, ale vypadá to, že problém bude přeci jen softwarový, což by mě potěšilo

Banned Avatar uživatele Semik
    Věk
    45
    Vliv
    0

Standardní

Daj do svojho PC inu grafiku AGP grafiku. Ak nebude problem vyskusaj toho Radka v inom PC ci to robi aj tam, ak ano reklamovat. Ak to bude tvoje PC robit aj s inou grafikou, je problem u teba ... zisti najprv to. potom mas navyber s viacerich moznosti riesenia.

Senior Member minceVIP Avatar uživatele sisi
    Vliv
    294

Standardní

Mas nainstalovane chipset drivers (na AMD-761), hlavne AGP miniport driver, hej?
    Intel Core 2 Duo E6600 @ 3.2GHz (8 * 400MHz) @ 1.3V with Zalman CNPS9500 AT @ 1800RPM, ASUS P5B Deluxe/WiFi, 2x1GB Corsair Twin2X PC2-6400 DDRAM @ 400MHz (4-4-4-12) @ 2.1V, Leadtek 8800GT 512MB, WD Caviar SE16 250GB, Asus DRW-1608P3S, Creative SB Audigy Value, Logitech X-230 speakers, Enermax Liberty 400W, 2x120mm Thermaltake case fan @ 1800RPM, Thermaltake Aguila black case, HP LP2065 LCD, Logitech MX400

Junior Member
    Vliv
    273

Standardní

ja mam presne ten isty problem ako opisujes . najprv som myslel, ze je chybna hra, ale potom som zistil, ze mi to robi aj v inych hrach a dokonca aj vo win (ale az po niekolko hod). tiez som skusal rozne verzie catalystov, omegy a dna drivre. skusal som aj rozne mody agp, zapnut/vypnut fastwrite, vsetko na nepretaktovanom kompe. skusal som aj nainstalovat cely win nanovo, ale stale nepomohlo.
    mne sa skor vidi, ze by to mal byt hw problem. nieco sa tam odpalilo alebo nieco take(lebo aj po preinstalovani win to robi stale). mna uz nenapada ine riesenie ako reklamovat kartu.
    velky: Abit NF7-S, AthlonXP@2415MHz, 2x256MB, GF 4 MX440, WD 80GB, AOC 7A+,...
    maly: Gigabyte N512 - Dothan 1,6GHz, 512mb, Radeon M 9700, 60GB+160GB, 15" SXGA+, wifi,...

Standardní

Semik: Předtím jsem měl Matrox Millenium G450 - dlouhou dobu, stabilně, bez problémů. Problémy začly až po výměně a nevyměňoval jsem nic jinýho - jen grafiku za grafiku. Ještě tedy vyzkoušet toho Radeona jinde...

sisi: AGP driver pro AMD-761 jsem zkoušel jak Microsoftí, tak přímo od AMD (nejnovější 5.33) - výsledky jsou stejné

DaTa: no, mně se snad nic "neodpálilo" - dělá to od začátku, co jsem ji koupil... Ale třeba, když se zamyslíme, tak zjistíme, co máme společnýho, a to by mohl být klíč - z HW ale asi nic společnýho nemáme...

Taky jsem přemýšlel o HW chybě, ale co by to bylo za chybu? Pri testu Direct3D 7 to havaruje a pri 8 a 9 ne?? Když nastavím ve Smartgartu rychlost AGP na 'Off', tak nepozoruju v NFS Underground žádnej rozdíl - jinou hru nebo náročnou 3D aplikaci tu teď nemám a v syntetických testech se zase moc nevyznám - přesněji dokážu je spustit, ale nedokážu zhodnotit, jestli jsou výsledky dobrý nebo špatný...

Junior Member
    Vliv
    273

Standardní

no skusal som aj ja nastavit ten smartgart na off, ale nepomohlo...
    stale sa mi to rozbije - tu je obrazok
    inac na starom win sa mi to posahalo vzdy, ked som dal v dxdiag otestovat directdraw, teraz mi to tam uz nesaha.
    tie testy direct3d 7,8,9 mi vzdy isli v pohode
    velky: Abit NF7-S, AthlonXP@2415MHz, 2x256MB, GF 4 MX440, WD 80GB, AOC 7A+,...
    maly: Gigabyte N512 - Dothan 1,6GHz, 512mb, Radeon M 9700, 60GB+160GB, 15" SXGA+, wifi,...

Administrátor Avatar uživatele Spec
    Vliv
    300

Standardní

Tak to je typický problém AMD 761 chipsetu a AMD AthlonXP B0 procesorů. Pro bezchybné běh je nutné vyladit nastavení registrů northbridge. Každopádně musí být S2K slew rate 1, Flush Page TLB disabled, AGP Read Synchronization disable. Měl jsem ten samý problém s nestabilitou na Asus A7M266 a Radeon 9600Pro, nakonec jsem ho vyřešil tím, že jsem si pohrál s nastavením registrů northbridge. Navíc drivery od ATI se s AMD 761 nemají moc rády. Zkus použít Catalyst 4.1 s SMARTGART odinstaluj / nespouštěj.
    AMD Athlon XP 1700+ B0 JIUHB @ 9x250 | Asus A7N8X DLX rev. 1.04 bios 1009 modded BPL + ROMSIP | Trig T40-7 Plus | 2x 512MB PC3500 DDR KingSton HyperX CL2 |ATI Radeon X800GTO@16 pipelines 256Mb TVOUT/DVI | Maxtor DiamondMax9 80GB 7200rpm 8Mb cache| Z-Com Xi626 | DVD-ROM Pioneer 120S | LC Power 550W | Compaq MV700 monitor | w2k/sp4 |

Standardní

Citace Původně odeslal DaTa
    stale sa mi to rozbije - tu je obrazok
    Mně nic takovýho nedělá, prostě jen vytuhne operační systém, někdy se ještě objeví čistá modrá obrazovka, vyjímečně i s výpisem chybové zprávy, ve které je za původce označen ovladač ATI.
    Citace Původně odeslal Spec
    Pro bezchybný běh je nutné vyladit nastavení registrů northbridge. Každopádně musí být S2K slew rate 1, Flush Page TLB disabled, AGP Read Synchronization disable.
    .. ale jak mám vyladit nastavení registrů? Co zvednout, co naopak snížit, atd. Hrál jsem si s tím celej den a stále nic. Především ten můj ABIT KG7 nemá v biosu uvedené položky (resp. takto nazvané položky). Program WPCREDIT mám, ale v popisným souboru pro AMD-761 taky nic takovýho není...
    ABIT KG7-RAID FAQ
    AMD 760 Chipset Tweaking
    BIOS Optimization Guide

Standardní

http://www.hardwareanalysis.com/content/topic/9451/
    Ten samej problém - čipset AMD-761, ale grafika GeForce 4 TI 4200.
    Původ prý nekompatibilní paměti...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání